Aicina uz labdarības koncertu "Uzzied eņģeļu koks", kura laikā vāks ziedojumus bērnu paliatīvā dienesta izveidei

Šosvētdien, 15. maijā, plkst. 12.00 Rīgas Lutera baznīcā notiks Vasarsvētku Citādais dievkalpojums - koncerts "Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā", kura laikā tiks vākti līdzekļi bērnu paliatīvajai aprūpei. 

 Latvijā ir ap 200 – 250 ģimeņu, kurās aug neizārstējami slims bērns un kurām būtu nepieciešama intensīva paliatīvā aprūpe.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā ir ap 200 – 250 ģimeņu, kurās aug neizārstējami slims bērns un kurām būtu nepieciešama intensīva paliatīvā aprūpe.

Mērķis ir piecu mobilo komandu izveide, lai nodrošinātu paliatīvās aprūpes mājas vizītes visā Latvijā, ne tikai Rīgā un Pierīgā, kā tas ir patlaban.
 

Latvijā ir ap 200 – 250 ģimeņu, kurās aug neizārstējami slims bērns un kurām būtu nepieciešama intensīva paliatīvā aprūpe. Ap 400 ģimenēm palīdzību vajadzētu periodiski, šodien pastāstīja Anda Jansone, Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības (BPAB) valdes priekšsēdētāja. Ik gadu klāt nāk 20 – 30 jaunas ģimenes, kam vajadzīgs atbalsts. Pērn BPAB pārziņā bija 178 ģimenes, šī gada piecos mēnešos – 149, un speciāliste lēš, ka kopumā viņu skaits šogad būs lielāks nekā pērn.
 

 

Bērni, kuru dzīve paiet, cīnoties ar neizārtstējamām slimībām, visbiežāk savus paliekošos darbus klusi un nemanāmi padara līdzcilvēku sirdīs, tomēr arī art viņu veikumu var liecināt redzamas un paliekošas lietas – koki.



Bērnu paliatīvo aprūpi 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā nodrošina multidisciplināra komanda – ārsts, māsa, sociālais darbinieks, kapelāns, psihologs un psihoterapeits. Palīdzība tiek sniegta mājās. Taču patlaban tikai Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem paliatīvā aprūpe pieejama pilnā apjomā - līdzekļu trūkuma dēļ reģionos pieejamas konsultācijas tikai pa tālruni.
 

Valsts finansē vienīgi ārstniecību, Rīgā kapelāna un sociālā darbinieka pakalpojumus apmaksā pašvaldība (bet ne administratīvos izdevumus), tāpēc palīdzība atkarīga no ziedojumiem. “Medicīna ir tikai viena paliatīvās aprūpes daļa,” skaidroja BPAB valdes priekšsēdētāja ārste Anda Jansone. “Paliatīvā aprūpe nav iedomājama bez garīga un psiholoģiska atbalsta visai ģimenei, jo neārstējama slimība aktualizē lielos dzīves jautājumus. Tas nav stāsts par nomiršanu, tas ir stāsts par dzīves kvalitāti. Mēs nodrošinām palīdzību arī pēc bērna nāves. Turklāt nereti veselie bērni ģimenē paliek it kā otrā plānā, taču arī viņiem ir vajadzīgas rūpes un mīlestība.”

Reklāma
Reklāma

BPAB vecāku iniciatīvas grupas vadītāja Vineta Grignāne – Drande norādīja, ka ģimenes, kurās aug smagi slims bērns, jau tā saskaras ar grūtībām. “Mēs negribam, lai viņām vēl būtu jādomā ar to, kā samaksāt paliatīvās aprūpes komandai par vizīti mājās. Mēs darām visu, lai sniegtu kvalitatīvu pakalpojumu, bet šīs situācijas neredzamā puse ir centieni atrast resursus, lai tas vispār būtu iespējams. Šo bērnu aprūpe mājās valstij izmaksātu lētāk nekā stacionārā.”


Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākais eksperts Aldis Dūdiņš skaidroja, ka Saeimā patlaban tiek skatīti grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz arī finansējumu bērnu paliatīvajai aprūpei. Paredzēts, ka to varētu sākt piešķirt no 2018.gada janvāra. Pagaidām gan vēl nav zināms, cik liels finansējums šim mērķim būtu nepieciešams. Mērķis ir panākt, lai valsts apmaksātu ne tikai ārstniecību, bet arī garīgā un psiholoģiskā atbalsta sniegšanu visā Latvijā.
 
Vasarsvētku Citādais dievkalpojums Rīgas Lutera draudzē notiks devīto gadu. Sākotnēji tajā vāca līdzekļus draudzes iecerēm, bet pēdējos gados Vasarsvētkos gūtie ziedojumi tiek  veltīti visai sabiedrībai nozīmīgiem projektiem.
 
Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības mērķis ir izveidot piecas mobilās brigādes, lai palīdzība būtu pieejama ģimenēm visā Latvijā, norādīja Grignāne – Drande.
 
Citādo dievkalpojumu "Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā" muzikāli bagātinās Linda Leen, Intars Busulis, Evita Zālīte, Jānis Apeinis, Ainārs Paukšēns, Vineta Elksne, "Abonementa orķestris", grupa "Fine & Mellow", Torņakalna slavēšanas grupa, Rīgas Lutera draudzes koris un bērnu ansamblis. Pēc dievkalpojuma svētki turpināsies baznīcas dārzā, kur notiks arī labdarības izsole.
 
“Eņģeļu koks” ir BPAB iniciatīva, kuras filosofija balstīta uzskatā, ka katrs cilvēks savā dzīvē izdara kādu paliekošu lietu – saraksta grāmatu, uzceļ māju, uzaudzina bērnus. Bērni, kuru dzīve paiet, cīnoties ar neizārtstējamām slimībām, visbiežāk savus paliekošos darbus klusi un nemanāmi padara līdzcilvēku sirdīs, tomēr arī art viņu veikumu var liecināt redzamas un paliekošas lietas – koki. Kustības ietvaros notiek koncerti un stādu tirdzniecība un izsole, un šajos pasākumos gūtie ienākumi palīdz nodrošināt paliatīvās aprūpes komandas darbu.