Eļļas atkritumi

Naftas produktu atkritumi ir jebkuras minerālas izcelsmes smēreļļas un rūpnieciskās eļļas (piemēram, lietotas iekšdedzes dzinēju un pārnesumu kārbu eļļas, minerālās smēreļļas, turbīnu eļļas un hidrauliskās eļļas, kuras kļuvušas nederīgas sākotnēji paredzētajam lietošanas mērķim).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Eļļas atkritumi satur dažādus piemaisījumus, kuri ir kaitīgi cilvēka veselībai un apkārtējai videi. Izlietotās mašīneļļas parasti nosūta atpakaļ uz ražotājrūpnīcu, kur no tām ražo smēreļļu. Reizēm tās izmanto kā kurināmo.
 
Izlietotās eļļas savākšanu organizē tādi uzņēmumi kā AS BAO, SIA Zaļā Nafta V, SIA Eko osta, SIA Corvus Company, AS L&T Hoetika. Ja mājas apstākļos esi mainījis automašīnai eļļu, šos dažus izlietotās eļļas litrus vari mēģināt nodot kādā autoservisā. Eļļu pieņemt nav viņu pienākums, taču, ja esi viņu patstāvīgais klients, iespējams, viņi tev neatteiks. Galu galā nopietni autoservisi tik un tā organizē izlietotās eļļas nosūtīšanu atpakaļ uz ražotājrūpnīcu. Vēl bezmaksas nodošana ir iespējama dažos garāžu kooperatīvos, ja tu tur īrē garāžu vai arī esi kādas īpašnieks.
 

Materiāls tapis ar biedrības Latvijas zaļā josta atbalstu.

Reklāma
Reklāma