Ar Baltā galdauta svētkiem ieskandina Latvijas simtgadi

Šogad Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svētku noskaņās tiek iedzīvināta jauna tradīcija – Baltā galdauta svētki. To laikā vienkopus pie skaisti klāta svētku galda tiek aicināta sanākt ģimene, kaimiņi, kolēģi, vietējā apkaime vai plašāka kopiena, radot ciešāku piederību savai apkaimei un valstij, būt kopā un radīt svētku sajūtu sevī un citos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Diena, kad bijām PAR
1990. gada 4. maija notikumi, kad Latvijas PSR Augstākās padomes deputāti nobalsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu, ir viens no būtiskākajiem Latvijas vēstures pagrieziena punktiem. Ar Augstākās padomes deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" atjaunoja Latvijas Satversmi. Vienlaikus šī deklarācija pasludināja 1940. gada 17. jūnija PSRS militāro agresiju par starptautisku noziegumu un atjaunoja Latvijas Republikas suverenitāti.

 

1990. gada 4. maijs kārtējo reizi apliecināja tautas spēku un spēju saliedēties, tā bija vēsturiska uzdrīkstēšanās un piemērs, kā radīt pozitīvas pārmaiņas, norāda Latvijas valsts simtgades biroja vadītāja Linda Pavļuta, piebilstot: "Tas ir unikāls iedvesmas avots arī šodien stiprināt pozitīvu attieksmi pret valsti un sajust sevi kā nozīmīgu valsts sastāvdaļu."

 

Kopīgi svinot Latvijas otro dzimšanas dienu
Latvijas valsts simtgades svinības personificētas, saistot tās ar dzimšanas dienas svinēšanas rituālu, tādēļ 4. maiju var dēvēt par Latvijas otro dzimšanas dienu. Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs aicina svinēt Baltā galdauta svētkus, akcentējot kopā būšanu pie spodra, skaisti klāta galda, kas simbolizē savstarpēju uzmanību, rūpes, tīrību un saskaņu un dalīšanos pašu gādātā cienastā.

 

Latvijas valsts simtgades birojs aicina pievērst uzmanību vairākiem akcentiem:

  • kopīga galda klāšana un svinēšana par godu Latvijai kopā ar ģimeni, kaimiņiem, vietējiem un ārzemju draugiem, kolēģiem, jauniepazītiem cilvēkiem, kas notiek pagalmā, kopienas publiskajā telpā vai jebkur citur;
  • balts galdauts kā pašapziņas un lepnuma simbols un vienojošais elements;
  • kopā būšana un galda sarunas, piemēram, daloties atmiņās un priekšstatos par 1990. gada 4. maiju, par iegūto brīvību nozīmi un to izmantošanu šodien un Latvijas valsts nākotnes veidošanai; izceļot un godinot savas apkaimes nozīmīgākos notikumus un personības; līksmojot, sadziedoties un sadancojoties u.tml.;
  • senu tradīciju, nemateriālā, t.sk. kulinārā, mantojuma apzināšana un godā celšana, atrodot jaunas kopīgu vērtību apliecinājuma izpausmes.

 

Reklāma
Reklāma

Svētku svinētājus aicina svinības dokumentēt un iemūžināt, pašiem radot foto, audio un video stāstus, tādējādi saglabājot liecības par mūsu laika 4. maiju un atmiņas par 1990. gada 4. maiju, daloties ar tām sociālajos tīklos ar tēmturi #mans4maijs.

 

Pilnu rakstu lasi ŠEIT!

  •