Papīrs un kartons

Papīra konteineri parasti ir zilā krāsā. Tajos drīkst mest papīru, avīzes, žurnālus, grāmatas, kartonu, kartona kastes (saplacinātā veidā). Tajos nedrīkst mest papīru un kartonu, kas ir netīrs un slapjš, lakotus (glancētus preses izdevumus), laminētus papīra izstrādājumus, kas satur metāla skavas un saspraudes.
 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Papīrs, kartons un makulatūra kopējo sadzīves atkritumu plūsmā ieņem vienu no augstākajām vietām. Dažādās valstīs procentuāli tā daudzums ir atšķirīgs, tomēr tas sasniedz pat 40% no kopējā cieto atkritumu apjoma. Lai saražotu tonnu celulozes masas, vajadzīgas trīsarpus tonnas koksnes, savukārt viena tonna makulatūras pasargā no nociršanas apmēram sešus kokus. Ietaupās arī elektroenerģija. Papīra atkritumus var viegli pārstrādāt, bet, pirms papīrs tiek iemests atbilstošā konteinerā, uzmanība jāpievērš tam, lai papīrs nebūtu piesārņots ar pārtikas produktu paliekām, metāla un koka piejaukumiem, aizsargpārklājumu (vasku, polimēru), jo tad pārstādei tas kļūst nederīgs.
 
No pārstrādājamā papīra otrreizējā ražošanā iegūst dažādus ikdienā lietojamus papīra izstrādājumus: avīzes, salvetes, biroja papīru un tipogrāfijas papīru, aploksnes, kartona kastes, ietinamo papīru utt.

 

Materiāls tapis ar biedrības Latvijas zaļā josta atbalstu.

Reklāma
Reklāma