Apkopoti skolotājiem noderīgi interneta resursi. Noderēs arī vecākiem!

Mūsdienu skolotājam vairs nepietiek ar zināšanām par savu mācību priekšmetu - darbojoties tehnoloģiju laikmetā, būtiski pārzināt arī tādas tēmas kā mediju pratība, sadarbība un drošība. 40% Latvijas skolotāju norāda, ka semināri, lekcijas un citi kvalifikācijas celšanas kursi ir viens no veidiem, kā apgūt mūsdienu tehnoloģijas, savukārt katram trešajam palīdzētu praktiski resursi.

Internetā pieejamie resursi var būt lieliski palīgi, ja vien zini, ko un kur meklēt.

FOTO: Shutterstock.com

Internetā pieejamie resursi var būt lieliski palīgi, ja vien zini, ko un kur meklēt.


“Jo straujāk pieaug informācijas radīšanas apjoms, jo kritiskāk jāizturas pret informācijas avotiem un to saturu,” uzsver izglītības programmas “Iespējamā misija” informātikas un matemātikas skolotāja, „Samsung Skola nākotnei” tehnoloģiju programmas veidotāja Sandra Bukovska, kura specializējusies mediju pratības jautājumos. “Mēs nevaram vienkārši atrast kādu faktu internetā un pieņemt to par pašsaprotamu,” uzsver S. Bukovska, “Un tāpēc ir svarīgi skolotājiem iemācīt, kā atšķirt uzticamu informāciju no safabricētas, lai viņi tālāk šīs prasmes iemācītu saviem skolēniem.”

 

PASAULES ELPA KATRĀ MĀCĪBU STUNDĀ

Viena no būtiskākajām interneta priekšrocībām ir robežu izzušana, tāpēc skolotājiem, veidojot mācību saturu, ir iespēja smelties zināšanas no pedagogiem visā pasaulē. „Samsung Skola nākotnei” eksperti apkopojuši piecus noderīgus interneta resursus, kurus skolotāji un vecāki var izmantot uzreiz, neieguldot papildu līdzekļus.


Wolfram Alpha
Tas ir tiešsaistes instruments un mācību palīgs, ja nepieciešams iegūt vispārīgas vai padziļinātas zināšanas par kādu tēmu. Tas atšķirībā no tradicionālajiem meklētājiem piedāvā jau apstrādātu informāciju, kas nav jāmeklē atsevišķos resursos. Mājaslapā iespējams atrisināt matemātikas, ķīmijas vai fizikas uzdevumus, uzzināt par vēsturiskām vietām un notikumiem, kā arī atrast noderīgu informāciju citos mācību priekšmetos. Mājaslapas izmantošanai nepieciešamas angļu valodas zināšanas.


Teachertube.com
Ik dienu Youtube kanālā tiek augšupielādēti vairāki tūkstoši video un daļa no tiem ir noderīgi arī mācību procesā, taču atrast vajadzīgo var būt laikietilpīgi. 2007. gadā radītā mājaslapa ir informācijas apmaiņas vieta skolotājiem no visas pasaules, kurā atrodami dažādi lekciju ieraksti video, audio un attēlu formā. Tāpat skolotājiem ir iespēja savā starpā dalīties ar pieredzi un atstāt savu vērtējumu par cita ievietoto materiālu, kā arī smelties jaunas idejas mācību stundu organizēšanai. Līdzīga mājaslapa latviešu valodā būs macibuvideo.lv

Reklāma
Reklāma


Uzdevumi.lv
Alternatīva iespēja ārzemju resursiem ir Latvijā radītā platforma Uzdevumi.lv. Portālā lietotāji var risināt dažādus uzdevumus, savukārt skolotāji sastādīt pārbaudes darbus un mājasdarbus, piedāvājot audzēkņiem pilnīgi atšķirīgu un modernu pieeju mācību procesam.


Hstry.co
Tiem, kam galvenais šķērslis vēstures apgūšanā ir bijis obligātās literatūras saraksts un konspekti, Hstry.co radītās laika joslas palīdzēs uz vēsturiskiem notikumiem paskatīties no cita skatu punkta. Tā ir iespēja skolotajiem izmantot, radīt un dalīties ar laika joslām, lai atraktīvā veidā skaidrotu tādus vēsturiskus notikumus kā Otrais pasaules karš, Franču revolūcija vai pat Šerloka Holmsa biogrāfija.


Duolingo.com
Ja angļu valoda (vai kāda cita svešvaloda) jau apgūta, lielisks palīgs ir mājaslapa Duolingo. Tajā, līdzīgi kā mācību stundās, ir iespējams pakāpeniski apgūt tādas svešvalodas kā vācu, spāņu, zviedru franču un citas. Mājaslapa ir interaktīva platforma, kurā lietotājs var tulkot teikumus, izvēlēties vārdam atbilstošo attēlu vai saklausīt un uzrakstīt svešvalodā dzirdēto.


Tāpat iedvesmojošām lekcijām pedagogi var izmantot vietni ed.ted.com, informationisbeautiful.net un gapminder.org. Zīmēšanas un mākslas skolotāji novērtēs anatomynext.com. Latviešu valodas skolotājiem noderīgi būs latviešu valodā pieejami resursi lasamkoks.lv un las.am, savukārt eksakto zinātņu skolotājiem – geogebra.org, scientix.eu, fizmix.lv, code.org un education.nationalgeographic.org.