Kāds ir normāls bērna augšanas ātrums?

Atceries - bērni aug naktīs! Augšanas hormons visvairāk izdalās no plkst. 22.00 dziļā miega fāzē, tāpēc svarīgi ir sekot līdzi bērna miega ilgumam un kvalitātei, ko nodrošina regulārs diennakts režīms. Ja bērna organismā augšanas hormons izdalās nepietiekami, viņa augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem tai pat vecumā. Taču iespējama arī pastiprināta hormona izdalīšanās – tad bērns izaug lielāks par saviem vienaudžiem.

Augšanas hormons cilvēka organismā izdalās visu mūžu, tikai dažādos vecuma periodos atšķirīgā daudzumā.

FOTO: Shutterstock.com

Augšanas hormons cilvēka organismā izdalās visu mūžu, tikai dažādos vecuma periodos atšķirīgā daudzumā.

Nereti speciālisti sastopas ar pārprastu bērnu vecāku izpratni par apstākļiem, kas veicinātu viņu bērniņa augšanu un attīstību. Piemēram, izplatīts mīts ir – jo vairāk (biežāk un lielākas porcijas) bērnam dos ēst, jo ātrāk viņš izaugs. Pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts uzturs ir bērna normālas attīstības nosacījums, taču pārmērības bērna attīstību kavē. Ja bērns ir aptaukojies, vai arī starp ēdienreizēm nepārtraukti lieto našķus – glikozes līmenis asinīs visu laiku ir paaugstināts un kavē augšanas hormona sekrēciju. Regulāras ēdienreizes, starp kurām bērns paspēj sajust nelielu izsalkumu, fiziskas aktivitātes, kā arī pozitīvs satraukums (piemēram, piedaloties sporta sacensībās vai uzstājoties uz skatuves) ir nosacījumi, kas veicina un nodrošina augšanas hormona izdalīšanos.

Pirmo divu mēnešu laikā zīdainis izaug vidēji par 2,5 cm mēnesī, vēlāk augšana samazinās. Desmit mēnešu vecumā mazulis mēneša laikā izaug tikai par apmēram vienu centimetru.

Augšanas hormons cilvēka organismā izdalās visu mūžu, tikai dažādos vecuma periodos atšķirīgā daudzumā. Ievērojamāko ķermeņa masas un garuma pieaugumu cilvēks piedzīvo pirmajā dzīves gadā. Bērna svars no dzimšanas brīža līdz gada vecumam var dubultoties vai pat trīskāršoties, bet augums pieaugt gandrīz uz pusi. Pirmo divu mēnešu laikā zīdainis izaug vidēji par 2,5 cm mēnesī, vēlāk augšana samazinās. Desmit mēnešu vecumā mazulis mēneša laikā izaug tikai par apmēram vienu centimetru. Kopumā pirmā dzīves gada laikā bērns izaug par 23–28 cm.


No viena līdz trīs gadu vecumam bērna augšanas ātrums ir 7,5–13 cm gadā. Augšanas ātrums atkal pakāpeniski samazinās, un 3–4 gadu vecumā bērns izaug tikai apmēram 0,5 cm mēnesī.

No 4 gadu vecuma līdz pubertātei (meitenēm – 11, zēniem – 13 gadu vecumam) bērns aug vienmērīgā ātrumā 5–6 cm gadā. Tā kā meitenēm pubertāte sākas nedaudz agrāk, meitenes pusaudža vecumā mēdz būt augumā garākas par zēniem, taču drīz vien viss mainās – puiši augšanas ziņā panāk un pat apsteidz meitenes.
 

Otrs straujākais augšanas posms cilvēka mūžā ir pubertāte (11–15 gadu vecumā). Augšanas ātrums pubertātes laikā lielā mērā nosaka to, kāds būs cilvēka augums pieaugušā vecumā. Veselas meitenes pubertātes periodā (vidēji trīs gadu laikā) izaug par aptuveni 25 cm, bet zēni (vidēji četru gadu laikā) – par 28 cm, kaulu masa šajā laikā palielinās 4–6 reizes.

Reklāma
Reklāma


Cik bieži jāveic mērījumi?
Līdz viena gada vecumam bērna augums un svars jāmēra katru mēnesi.
Līdz 4 gadu
vecumam bērna augums un svars jāmēra reizi pusgadā.
No 4 līdz 18 gadu vecumam bērna augums un svars jāmēra reizi gadā.


Konsultēja Veselības centra 4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga bērnu neiroloģe, pediatre Vizma Meikšāne.
 

Izmantota informācija no mājas lapas www.esaugu.lv