Pirmie galda piederumi kulturālai maltītei pie kopīgā ģimenes galda

Prasme paēst pašam un padzertiem no krūzītes ir viena no pirmajām pastāvības izpausmēm.  Ar ko un kad sākt? Kādus pirmos traukus izvēlēties? 

Vecākie jārēķinās, ka prasme glīti paēst pie galda netiek apgūta vienā dienā, bet faktiski aizņem vairākus gadus.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākie jārēķinās, ka prasme glīti paēst pie galda netiek apgūta vienā dienā, bet faktiski aizņem vairākus gadus.

Lai ēšanas procesu izbaudītu un tas sagādātu prieku, iegādājieties mazulim savu trauku komplektu. Tas jābūt košam, krāsainam, izgatavotam no neplīstoša materiāla. Vēlams, lai karote, un dakšiņa būtu ergonomiskas, proti, to izliekums ir ērts bērna mazajai rociņai,  rokturīšu materiāls  nav slidens un mutē ieliekot, nerada nepatīkamas sajūta – nav ciets vai auksts. Bērnu trauku izgatavošanā arvien biežāk izmanto medicīnisko silikonu, kas ir viegls un ērti tīrāks.
 


Kā un kad mācīt ēst ar karotīti? 

Karote – viens no pirmajiem galda instrumentiem,  ko rokās paņem mazulis. Parasti interese par ēšanas procesu bērnam rodas tad, kad viņš pats spēj sēdēt un pārredzēt pie galda notiekošo.  Protams, nozīme ir arī tam, vai vecāki ļauj eksperimentēt pie galda un iedod rokās karotīti. 

 

Jo aprūpējošāki ir vecāki un ilgāk “apkalpo” mazuli, jo ilgāk šīs prasmes mazais neapgūst pats. 

 


Parasti interesi par karotītes paņemšanu rokās mazulis izrāda ap 9 mēnešu vecumu, bet patiešām ar to rīkoties viņš iemācās tikai ap 1,5 gadu vecumu.  Pirmās patstāvīgās ēšanas iemaņas mazais izrāda jau tad, kad paņem rokās un mēģina ēst cepumu vai grauzt maizes garoziņu. Mēģinot virzīt vēl neveiklo rociņu tuvāk mutei,  viņš mācās kustību koordināciju, kas būs nepieciešama karotes savaldīšanai. Tāpēc ir svarīgi ļauj gan rotaļāties ar ēdienu, gan trenēt rokas koordināciju un pirkstu satvērienu. 

Vecākie jārēķinās, ka prasme glīti paēst pie galda netiek apgūta vienā dienā, bet faktiski aizņem vairākus gadus. Mammai jābūt ļoti pacietīgai, jāapbruņojas ar pacietību, mitrajām salvetēm un rezerves apģērbu  kārtām. 

 


Pirmais šķīvis

Pirmā bļodiņa ir ar augstākām malām un košiem zīmējumiem bļodiņas dibenā.  Ērtas lietošanā ir bļodiņas, kurām ir “piesūceknis”, ar kuru trauks pielīp pie galda virsmas un nekrīt zemē. Ir pirmo trauku modeļi, kuriem ir dubultais dibens – tajā var ieliekt karstu ūdeni un ēdiens no apakšas sildoties, ilgāk neatdziest.  Interesantāka ēšana ir tad, ja bļodiņa ir izdekorēta ar kādiem atpazīstamiem pasaku varoņiem. 

Reklāma
Reklāma

 


Krūzīte 

Svarīgi, lai krūzīte ir viegla un nav liela izmēra. Pirmajiem patstāvīgajiem malkiem pilnīgi pietiek ar 100 – 125 ml tilpuma krūzīti. Ērtāk to būs paņemt rokās, ja osiņas būs no abām pusēm. 

 


Dakšiņa

Dažiem bērniem vieglāk uzsākt ēšanu ar dakšiņu, tomēr pārsvarā pirmo bērnu dakšu bērns paņem rociņās 1,5- 2 gadu vecumā, kad jau ir pietiekami labi iemācījies tikt galā ar karoti un rociņa veikli atrod ceļu līdz mutei. Pērkot pirmo dakšu, pievērsiet uzmanību tam, lai tās zobi nebūtu pārāk asi, drīzāk noapaļoti. Ir speciāli izliekti galda piederumi, kuru rokās paņemamā daļa ir izliekta uz sejas pusi. Ar tādiem darboties ir vieglāk. 

Parādiet mazajam, kā ar dakšu var uzdurt ēdiena gabaliņus – tvaicētu dārzeni, mazu frikadeli, gabaliņu zivs.   Gabaliņiem jābūt tieši tik lieliem, lai tos varētu sakošļāt un tie nejuktu ārā. Pēc tam – kā uzmanīgi ēdienu ielikt mutē un nesavainoties. 

 


Augstākā pilotāža  - galda nazis

2,5 – 3 gadu vecumā bērns jau ir pietiekami liels, lai apgūtu kulturālas ēšanas iemaņas un pie galda sāktu lietot nazi. Protams, izvēlas neasu un speciāli bērniem domātu galda nazīti. Tā mērķis drīzāk ir simboliski iemācīt rīkoties ar visiem galda piederumiem.