Bruksisms? 5 ieteikumi, kā cīnīties ar zobu griešanu un tās sekām

Zobu griešana jeb bruksisms ir viens no izplatītākajiem zobu nodiluma un jutības cēloņiem. Tas var atstāt tādas nepatīkamas sekas arī uz vispārējo pašsajūtu, piemēram, var parādīties galvassāpes, kas radušās žokļa saspringuma rezultātā.  
Svarīgi ir atbrīvoties no ieraduma košļāt priekšmetus, piemēram zīmuļus vai pildspalvas. Ieteicams arī izvairīties no pārmērīgi biežas košļājamo gumiju lietošanas, jo tā ļauj žokļa muskuļiem vairāk pierast pie sakošanas procesa, veicinot zobu griešanu.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir atbrīvoties no ieraduma košļāt priekšmetus, piemēram zīmuļus vai pildspalvas. Ieteicams arī izvairīties no pārmērīgi biežas košļājamo gumiju lietošanas, jo tā ļauj žokļa muskuļiem vairāk pierast pie sakošanas procesa, veicinot zobu griešanu.

Latvijas Zobu Higiēnistu Asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Ieva Apsīte piedāvā dažus risinājumus, kā atbrīvoties no zobu griešanas.


Samaziniet stresa līmeni
Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kas veicina zobu griešanu. Lai to novērstu, kā arī kopumā uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, ir svarīgi maksimāli censties atbrīvoties no stresa. Piemēram, veltot laiku meditācijai vai dodoties pastaigā svaigā gaisā. Stresu izskaust mūsdienu dinamiskajā vidē ir grūti, bet ievērojot regulāru miega ritmu, piekopjot veselīgu uzturu un no sirds atpūšoties, iespējams to mazināt. Pirms gulētiešanas pamasējiet kakla, plecu un sejas muskuļus, ieslēdziet nomierinošu mūziku, lai tā palīdzētu relaksēties. Vismaz stundu pirms gulētiešanas izslēdziet televizoru, datoru un jebkādas spilgtas gaismas ierīces. 
 

Atbrīvojiet žokļa muskuļus
Svarīgi ir atbrīvoties no ieraduma košļāt priekšmetus, piemēram zīmuļus vai pildspalvas. Ieteicams arī izvairīties no pārmērīgi biežas košļājamo gumiju lietošanas, jo tā ļauj žokļa muskuļiem vairāk pierast pie sakošanas procesa, veicinot zobu griešanu. Šī problēma parasti ir novērojama miegā, bet pasekojiet arī ikdienā līdzi, vai zobi netiek pārlieku stingri sakosti vai griezti. Ja pamanāt, ka to darāt dienas laikā, mēģiniet atslābināties un atbrīvot žokļa muskuļus.
 

Samaziniet kofeīna patēriņu uzturā
Jāpārtrauc dzert atspirdzinoši bezalkoholiskie dzērieni, kafijas un enerģijas dzērieni. Kofeīns ir simulants, kas neļauj prātam un žokļa muskuļiem atslābināties. Ja nav iespējams izvairīties no kofeīna lietošanas pilnībā, tad vismaz nelietojiet to 2 līdz 4 stundas pirms došanās gulēt. 
 

Reklāma
Reklāma

Konsultējieties ar savu zobārstu vai zobu higiēnistu par zobu kapes izmantošanu
Vislabākās ir individuāli izgatavotas zobu kapes. Zobārsts ņem nospiedumu un zobu tehniķis no speciāla materiāla izgatavo kapi, kas nosedz zobus un pasargā tos no nodilšanas. Tās var būt gan cietas, gan mīkstākas, bet to, kura ir piemērotāka, novērtēs speciālists.


Pareiza zobu tīrīšanas tehnika var palīdzēt cīņā ar bruksisma sekām 
Zobu griešana bojā zobu emalju, rada plaisas zobos un paaugstina to jutību. Tādēļ, lai nepastiprinātu zobu bojājumus, ir svarīgi ievērot pareizu mutes dobuma higiēnu. Izvēlaties zobu birsti ar mīkstiem sariņiem un fluorīdu saturošu zobu pastu ikdienas kopšanai, kā arī zobus tīriet ar maigām, slaukošām kustībām.