Kā pavasarī aktīvi iepazīt Latviju? Idejas ceļošanai, gastronomiskiem priekiem un aktīvai atpūtai

Tuvojoties pavasarim, sirds ilgojas pēc kā svaiga, zaļa un mierpilna. Prom uz laukiem! Sadarbībā ar “Lauku ceļotājs”, piedāvājam idejas dažādiem izbraukumu galamērķiem.

Paglaudīt kaziņu un uzzināt, no kurienes rodas olas - kur gan citur ja ne Latvijas laukos?

FOTO: Shutterstock.com

Paglaudīt kaziņu un uzzināt, no kurienes rodas olas - kur gan citur ja ne Latvijas laukos?

Tuvojoties pavasarim, sirds ilgojas pēc kā svaiga, zaļa un mierpilna. Prom uz laukiem! Sadarbībā ar “Lauku ceļotājs”, piedāvājam idejas dažādiem izbraukumu galamērķiem - garšas kārpiņu lutināšanai un izzinošai lauku sētu apceļošanai.


Pamēģini laivot
Ja neesi vēl līdz šim atklājis laivošanas burvību, tad izdari to šovasar. Lai arī ir tikai aprīlis, jau laikus sāc plānot laivošanas maršrutus un pats galvenais - rezervē laivas. Populārākajā laivošanas mēnesī jūlijā to izdarīt var būt jau par vēlu. Idejas laivošanas maršrutiem var smelties īpaši izveidotā lapā Upesoga.lv, kur apkopoti maršruti pa 80 Latvijas un Igaunijas upēm. Kur ņemt laivu? Katrā reģionā ir savi laivu iznomātāji, bet šajā lapā Aktivalatvija.lv informācija par visiem laivu nomas punktiem dažādās Latvijas vietās. 

 

Dodies izbraucienā ar velosipēdu
Velc ārā no šķūnīša velosipēdu, uzpos to un doties izbraucienos pa dzimto zemi. Idejas, kurp braukt, var smelties īpaši izveidotā velobraucēju maršrutu portālā "Latvijas velo karte", kurā atradīsi gan dažas stundas garus izbraucienus pa Rīgu, gan garākus braucienus pa Latvijas ārēm. Interesanti velomaršruti apkopoti arī šajā vietnē "Ceļojumu maršruti - aktīvā atpūta"



Ej pārgājienā
Pārgājieni ir jauns un mūsdienīgs brīvā laika pavadīšanas veids, kas neko nemaksā. Nepieciešami vien ērti apavi, termoss, kurā ieliet siltu tēju un sviestmaizītes. Pārgājienu takas, piknika vietas, telts vietas, putnu torņi un bezmaksas nakšņošanas plači, kur uzliet telti un iekurināt ugunskuru, atrodami šajā mājas lapā Dodies.lv. Te atradīsi arī maršruta garumu un ko sagaidīt savā ceļā. 

 

Uzsāc slēpņošanu
Geokešings jeb splēpņošana ir pieejams atpūtas veids pat tad, ja nav savs auto. Slēpņošana ir visā pasaulē spēlēta globālā pozicionēšanas sistēma (GPS) spēle, kas ietver “dārgumu” paslēpšanu, un to meklēšanu, publicējot koordinātes internetā. Tādā veidā citi šīs spēles dalībnieki var meklēt šos “dārgumus”. Lai spēlētu šo spēli, būs nepieciešams internets un GPS. Tā mēdz būt iebūvēta jaunākās paaudzes viedtālruņos. Slēpņošana ir iemesls iziet ārā, un izkustināt kājas, un ne tikai, reizēm nepieciešama arī radoša pieeja. Parasti slēpņi ir izvietoti interesantu objektu tuvumā. Sīkāk ar spēles noteikumiem un nepieciešamajām lietotnēm var iepazīties šajā lapā Abc.geoforums.lv


Kopīga talkošana
Bet var jau arī nekur nedoties, toties kopīgi ar draugiem paveikt labu darbu - sakopt mazu Latvijas stūrīti, sarīkojot savu talku. Sakot mazu gabaliņu jūrmalas piekrastes vai iztīri piemājas mežu no tur samestām skārdenēm un nolietotās tehnikas. Būs gan fiziskas aktivitātes, gan arī labi padarīta darbs sajūta. Pēc tam gards pikniks un jaukas sarunas. 

 

Pamēģini jaunu arodu
Apgūt jaunas prasmes amatniecībā un iepazīt daudzveidīgās koka, māla, ādas un citu materiālu izmantošanas iespējas, piemēram, radošā darbnīcā “Ezeriņi”, kur var vērot, kā top akmens skulptūras un izmēģināt stikla krūzīšu vai akmens apgleznošanu. Bet “Laima Ceramics”, Rundāles novadā, var izmēģināt talantu darbā ar mālu, izveidojot savu māla figūriņu un apgleznojot ar akrila krāsām.

Reklāma
Reklāma

 

Samīļo kazu
Apskatīt dažādus laukos mītošus dzīvniekus – gan mums ierastākus, tādus kā staļļos audzētus zirgus “Klajumos”, Krāslavas novadā, Zvaigžņu aitas, Ogres novadā, vai pīles, kazas, vistas “Bukos”, Ventspils novadā, gan ne tik ierastus, piemēram, savvaļas zirgus z/s “Jaunieviņās”, Raunas novadā, dambriežus un savvaļas govis “Saulītēs” Ķeguma novadā. Savvaļas dzīvniekus, piemēram, dambrieži, hailanderi, lapsas, strausi, iespēja apskatīt pavisam netālu no galvaspilsētas. “Dimantu kalns”, Rembates pagastā, Ķeguma novadā piedāvā iespēju baudīt dabu gan apmīļojot dzīvniekus, gan rīkojot piknikus, gan nodrošinot naktsmītnes.

 

Iepriecini garšas kārpiņas 
Nogaršot laukos audzētu produkciju var, apmeklējot, piemēram, Kazkopības saimniecībā “Līcīši”, Ozolnieku novadā, iespējams ne tikai nogaršot kazas sieru, bet arī paviesoties kazu kūtī  un dzirdēt šarmantus stāstus no saimnieka par gudrajām kazām, bet lauku mājās “Donas”, Smiltenes novadā var izveidot savu maizes kukulīti pēc sentēvu metodēm, uzliekot uz kļavu lapām un iešaujot īstā maizes krāsnī. 
Izzināt latviešu tradīcijas un vēsturi var, paviesojoties īstā zvejnieku sētā “Dieniņas”, Engures novadā, kur ne tikai zivju smeķēšana, bet dažādas zvejnieku izdarības pie jūras, zivju kūpināšana un zvejnieksievu stāsti. 
Latvijā ir arī savas vīna, alus un šmakovkas ražotnes. Pilnas saraksts ar vietām, kur var nogaršot Latvijas alkoholiskos dzērienus, atrodams ŠEIT.

 

Uzzini par lauku biznesu
Iepazīt klātienē uzņēmējdarbību laukos, iepazīstoties ar lielajām saimniecībām un gūstot idejas, kā veidot savu uzņēmumu. Tādās lielās saimniecībās kā Z/s “Valti”, Skrundas novadā, var iepazīt gan lopkopības, gan graudkopības, gan biškopības un zivju audzēšanas principus. Bet “Mežvidos”, Kārsavas novadā, var redzēt kosmiskai stacijai līdzīgas siltumnīcas, kur tiek ražoti tomāti ar mūsdienīgām fotosintēzes tehnoloģijām. 

Vēl var doties uz Pļaviņu HES, lai apskatītu Enerģētikas muzeja ekspozīciju, Ekopoligonu “Getliņi”, Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī, Ķemeru nacionālo parku un citiem objektiem. 

Ierosmes, ko vēl apskatīt un kurp doties tuvākajās brīvdienās ģimeni vai draugu grupu, var smelties īpaši izveidotā sadaļā ŠEIT, kurā apkopotas idejas 120 dažādas idejas īsākiem un garākiem ceļojumiem visā Latvijā.