Kura ir labākā izvēle bērna uzturā – auglis vai augļu sula

„Nereti vecāki bērniem piedāvā dažādu augļu un ogu sulas. Taču labāk ogas, augļus un dārzeņus ēst nekā dzert to sulas. Jo, tos ēdot, uzņem augļu šķiedrvielas, kuras veicina normālu zarnu darbību. Sulā, pat biezā, to ir mazāk,” norāda uztura speciāliste un ārste Inga Pūce.

FOTO: Shutterstock.com

Augļu, ogu un dārzeņu sulas pēc konsistences ir kā dzēriens, bet pēc sastāva tās būtu jāpieskaita ēdienam. Principā sulas sevī apvieno abas minētās lietas. Izspiesta sula kopumā tomēr satur mazāk šķiedrvielu, tajā ir lielāka cukura koncentrācija. Bērniem, kuriem ir nosliece uz lieko svaru, labāk tomēr izvēlēties apēst vienu veselu augli un padzerties tīru ūdeni. 

Ja vecāki vēlas mazulim piedāvāt sulas, jāņem vērā daži ieteikumi, kādā daudzumā un konsistencē tās ir vispiemērotākās bērniem.

Sasniedzot 18 mēnešu vecumu, atkarībā no organisma svara u. c. bērns var dzert aptuveni 120–180 ml sulas dienā. Turklāt sulu vēlams ieliet krūzītē, jo no pudeles bērns to parasti izdzer par daudz. 

Līdz pusotra gada vecumam mazulim uzturā ieteicams lietot tikai atšķaidītas sulas, jo svaigi spiestas sulas mazam bērnam ir daudz par stipru. Kopumā no viena līdz trīs gadu vecuma bērniem dienā varētu izdzert vidēji 100–150 ml dārzeņu, augļu vai ogu sulas.

Līdz divu gadu vecumam lielāko uzsvaru nevajadzētu likt uz citrusaugļu sulu ieviešanu mazuļa ēdienkartē – tās var izrādīties pārāk skābas bērna kuņģa–zarnu traktam un veicināt izsitumu veidošanos, kā arī izraisīt alerģisku reakciju.

Pēc trīs gadu vecuma sasniegšanas var sākt dot sulas ar augļu mīkstumiem, aptuveni 100–150 ml dienā, turklāt pēc ēšanas, jo sulas savā ziņa ir ēdiens, tās satur kalorijas, tāpēc var mazināt apetīti.

Visvērtīgākā ir tikko spiesta sula, jo tajā esošais ūdens daudz vieglāk iekļaujas visos vielmaiņas procesos.  Ideāls dzēriens ir svaiga bērzu sula.

Reklāma
Reklāma