Pavasara tīrīšana – ko izmest, ko atstāt un kur to, kas nav vajadzīgs, likt?

Ja esi nolēmis veikt lielo mājokļa atbrīvošanu no krāmiem, tad sāc ar to, ka kritisku aci novērtē, vai viss, kas aizņem tavu dzīves telpu, tev tiešām ir nepieciešams? Jo vairāk mantu, jo mazāk vietas sev pašam.
 

Pavasara tīrīšana – ko izmest, ko atstāt un kur to, kas nav vajadzīgs, likt?

FOTO: Shutterstock.com

Ja esi nolēmis veikt lielo mājokļa atbrīvošanu no krāmiem, tad sāc ar to, ka kritisku aci novērtē, vai viss, kas aizņem tavu dzīves telpu, tev tiešām ir nepieciešams? Jo vairāk mantu, jo mazāk vietas sev pašam. Lietojot nolietojušos un ieplīsušus priekšmetus, ikdiena ir pelēka un garlaicīga. Izmetot veco, atveras durvis uz jauno. Liec galdā skaistākos traukus un netaupi glītas lietas svētkiem. Svini dzīvi šodien!

 

No kā atbrīvoties

  • No lietām, kas saistās ar nepatīkamām personīgām atmiņām, pārtrauktām attiecībām. Piemēram, fotogrāfijām, kurās esi kopā ar šķirto vīru vai draudzeni, kas atņēmusi tev puisi. Protams, tad, ja uzlūkojot šīs bildes, no zemapziņas uzvirmo nepatīkamas emocijas.
  • Atbrīvojies no lietām, kuras sen vairs nelieto. Ja neesi vilkusi apģērbu vai apavus gadu, diez vai to nēsāsi. Neturi mājās vecus preses izdevumus, izlasītus žurnālus, nefunkcionālus traukus.
  • Neglabā mājās lietas, ko tev dāvinājuši cilvēki, kas tevī raisa nepatiku.
  • Atbrīvojies no nepabeigtām lietām, piemēram, pirms desmit gadiem iesākta un nepabeigta džempera.
  • Izmet lietas, kas ir bojātas, salūzušas, ieplīsušas. Veci, nolietoti, ieplīsuši trauki, apavi ar nošķiebtām zolēm, ieplīsusi gultasveļa nepiesaista jauno un skaisto tavā dzīvē.  Vienkārši izmet to.
  • Izvērtē, vai mājās ir nepieciešamas sešas servīzes vai padsmit gultas veļas komplekti, kas netiek lietoti.
  • Izmet lietas, kurām ir beidzies derīguma termiņš.
  • Atbrīvojies no visa, kas vienkārši nepatīk.

 

Paturi!

  • Pārskatot albumus, sastrukturizē bildes. Izņem no albuma aizgājēju fotouzņēmumus un atrodi tiem vietu citā albumā vai kastē.
  • No ceļojumiem vestas pastkartes, suvenīrus, dāvanas, kas saistās ar patīkamām atmiņām, jaukām emocijām, cerībām un sapņiem.
  • Rotaslietas, ko esi saņēmusi mantojumā no mammas vai vecmammas. Piemēram, sudraba rokassprādzi vai dzintara gredzenu, attīri, paturot uz palodzes saulē. Dārgmetāla rotas, ko vairs nenēsā, auskaru, kura brālis ir pazudis, aiznes pie juveliera un izmanto citas rotaslietas izgatavošanai.
  • Saudzīgi izturies pret dzimtas relikvijām, jo tās veido dzimtas pamatu, spēcina ģimenes un dzimtas sajūtu. Saglabā galdautu vai dvieli ar dzimtas iniciāļiem vai priekšteču izšūtām mežģīnēm. Paskatoties uz darinājumu, ar lepnumu atcerēsies, ka pirms tevis dzimtā bijusi skaista, čakla, stipra sieviete.
  • Istabas augi enerģētiski aizpilda telpu. Tomēr tiem jābūt normas robežās. Istabas augu pārpārēm ir vientuļniekiem, jo viņi jūtas slikti tukšā, minimālisma stilā iekārtotie telpā. Ja augi nīkuļo un neaug, tas ir signāls, ka mājā ir ūdens āderes.
  • Paturi medaļas, ordeņus, diplomus, goda rakstus, jo tie iedvesmo.
  • Nemet laukā bērnu skaitākos un mīļākos zīmējumus!  Ja mākslas darbu savācies ļoti daudz, izšķiro tos kopā ar bērnu un vienojaties, kurus no tiem paturēsiet.

 

Tev nevajadzīgas lietas var noderēt citiem!
Veco mazo sadzīves tehniku un izlietotās baterijas nodod speciālos savākšanas punktos. Tādi tagad ir izvietoti lielākajos iepirkšanās centros un elektropreču veikalos. 
Elektropreces bez maksas nodot arī kāda no "Latvijas Zaļais punkts"  izveidotajām elektropreču pieņemšanas vietām. Sīkāka informācija par šiem punktiem pieejama mājaslapā  www.zalais.lv. Elektroprecēm, kuras nogādā uz šiem plačiem, jābūt neizjauktām. Vēlāk tās tiek pārstrādātas un izmantotas jaunu elektropreču ražošanai. 

Reklāma
Reklāma

 

Veco apģērbu izmet vai atdot Sarkanajam Krustam. Labākas drēbes labprāt paņems labdarības veikali, “Otra elpa” vai veikals “Tuvu”.
 

Vēl viena lieliska iespēja – speciāli izveidotas grupas vietnē “Facebook”, kur lietas var gan atdot, gan iemainīt, gan pārdot.  Lielākajām Latvijas pilsētām ir izveidotas  šādas savas grupas, tāpēc apmaiņas un atdošanas process ir īpaši ērts. Piemēram, šāda grupa ir izveidota rīdziniekiem "Atdodu/mainu Rīgā"


Morāli novecojušās grāmatas vai tās, kuras zini, ka vairs nelasīsi, iekļauj vienotā. Tālāk to var publicēt kādā labi apmeklētā interneta forumā vai specializētās Facebook grupās, piemēram, "Atdot, maini, pērc un pārdod grāmatas", kā arī ievietot portālā i-book.lv.  Ja nesokas ar tirgošanos un gribi tikt vaļā no visa uzreiz, atdod tās labdarības organizācijām vai bibliotēkām.  Tomēr jārēķinās, ka daudzās bibliotēkās ir nosacījums neņemt grāmatas, kas ir izdotas padomju gados, citās ņem ne vecākas par 2000. gadu.

Vēl viens variants grāmatām (žurnāliem, avīzēm), kuras neviens nevēlas ne pirkt, ne paņemt, ir makulatūra. To pieņem Līgatnes papīrfabrika. Papildus informācija vietnē www.makulatura.lv. Īpaši vērtīgas grāmatas var nodot antikvariātos.
 

Čekus, vēstules, dokumentus un fotogrāfijas, ko neplāno turpināt uzglabāt, pirms izmešanas sagriez vai saplēsi sīkākos gabaliņos.
 

Mantas, no kurām grūti vai žēl atvadīties, saliec kastē vai maisā, nones pagrabā, aiznes uz pieliekamo vai noglabā bēniņos.  Ja pēc gada vai pieciem nekas no tā, kas nolikts malā, nav bijis vajadzīgs, atbrīvojies.

Maisiņu ar rotaļlietām var atdot tuvējam bērnudārzam.

Savukārt vecos dvieļus, segas, palagus, labprāt paņems jebkura dzīvnieku patversme.