Septiņi jautājumi par intīmo higiēnu: atbild ginekologs Kociņš

Uz lasītāju jautājumiem par ķermeņa intīmās zonas kopšanu atbild ginekologs un dzemdību speciālists, dakteris Juris Kociņš. 

Kā varēja saglabāt tīrību laikos, kad aptiekās nebija īpašu intīmās kopšanas līdzekļu? Bija pietiekami nomazgāties ar tīru ūdeni - nepārcenšoties ar pārlieku higiēnu.

FOTO: Shutterstock.com

Kā varēja saglabāt tīrību laikos, kad aptiekās nebija īpašu intīmās kopšanas līdzekļu? Bija pietiekami nomazgāties ar tīru ūdeni - nepārcenšoties ar pārlieku higiēnu.

Vai pieaugusi sieviete drīkst mazgat vagīnu no iekšpuses?
Drīkst, bet tikai ar speciāliem līdzekļiem, kas satur pienskābi un rada skābu vidi makstī.
 

Kā varēja saglabāt pietiekamu tīrību tajos laikos, kad aptiekās nebija īpašu intīmās kopšanas līdzekļu?
Normāli pieaugušas sievietes makstī dzīvo daudz derīgo baktēriju, pārsvarā dažādas pienskābās baktērijas, kas rada vislabvēlīgākos apstākļus intīmajai veselībai. Tās nodrošina skābu vidi, kas nepatīk patogēnajiem mikroorganismiem, izdala pienskābi, nedaudz ūdeņraža pārskābes un vēl citas vielas, kas darbojas kā vietējās antibiotikas. Vēl normālā maksts mikroflora izdala vielas, kas kavē patogēno baktēriju adhēziju jeb pieķeršanos maksts gļotādai un arī vielas, kas stiprina gļotādu.

Bija pietiekami apmazgāties ar tīru ūdeni un, īpaši necenšoties, maksti izmazgāt no iekšpuses sterilu – tā var zaudēt maksts veselību sargājošās pienskābās baktērijas.


Kāpēc nav ieteicams intīmajai higiēnai izmantot parastās ziepes?
Parastās ziepes maina skābo vidi sievietes dzimumorgānos un nomazgā visas labās un sargājošās vielas, ko radījušas pienskābās baktērijas. Tas ļauj dzimumorgānos iekļūt vai pārlieku savairoties nevēlamajiem mikroorganismiem un rada maksts iekaisumu.


Ja no maksts ir nepatīkami izdalījumi, vai var lietot antibakteriālās ziepes?
Ja problēmas sagādā nepatīkami izdalījumi, tad parasti ir traucēta maksts ekoloģija. Vairumā gadījumu iemesls tam ir pienskābo baktēriju nespēja tikt galā ar saviem uzdevumiem. Tās vairs nespēj saražot pietiekami daudz pienskābes un citas vielas, kas pasargā maksti no citu mikroorganismu izraisītajiem iekaisumiem. Lai pienskābām baktērijām palīdzētu, iesaku lietot intīmās ziepes, kas satur pienskābi, un ar tām kārtīgi apstrādāt maksts iekšpusi. Pēc tam vajadzētu šīs ziepes atstāt makstī. Ziepēs esošā pienskābe veiks zināmu dezinfekciju, jo tā ir patīkama tikai pienskābajām baktērijām, bet pārējiem mikroorganismiem var būt iznīcinoša.

Pērkot intīmās higiēnas līdzekļus, iesaku paskatīties aprakstā, vai tie satur pienskābi.

Pilnīgi pretēju efektu gaidītajam var iegūt, ja izmanto triklozānu saturošas antibakteriālās ziepes. Tās gan nogalina normālo maksts mikrofloru, gan padara maksts vidi sārmaināku, tādējādi sagatavojot ieejas vārtus dažādām sēnītēm un patogēnajām baktērijām.

Reklāma
Reklāma


Kas ir tā sauktā piena sēne?
Ar vaginālo kandidozi, tautā sauktu par piena sēni, kaut reizi dzīvē saskaras līdz 75% sieviešu. Slimību visbiežāk izraisa Candida albicans sēnītes, kas nelielā daudzumā atrodamas katras sievietes maksts mikroflorā, bet nav kaitīgas, jo pār tām veselas maksts mikrofloras gadījumā dominē pienskābes jeb laktobaktērijas. Vaginālās kandidozes gadījumā kardināli mainās maksts ekosistēma – laktobaktēriju skaits samazinās, un tās aizstāj ar Candida albicans sēnītēm. Sēnītes strauji vairojas, piestiprinās maksts gļotādai un grauj gļotādas šūnas, rodot maksts iekaisumu.

Galvenie vaginālās kandidozes simptomi ir:
    balti biezpienveida izdalījumi,
    nieze (īpaši naktīs),
    dedzināšana,
    apsārtums,
    sāpes dzimumakta laikā.


Kas veicina maksts iekaisumus?
Tos var veicināt hormonu līmeņa svārstības, grūtniecība, stress, antibiotiku lietošana, cukura diabēts un pārlieku liela saldumu, saldo limonāžu patērēšana, imūnsistēmas traucējumi, nepareiza apmazgāšanās, pārlieku intensīva dzimumdzīve, liekais svars, neelpojoša apakšveļa, higiēniskie ieliktnīši.


Kādus tautas medicīnas līdzekļus var lietot, ja ir anaerobā vaginoze?
Ja ir anaerobā vaginoze, tad tas nozīmē, ka maksts iekaisumu uztur mikroorganismi, kas jūtas labi bezskābekļa vidē. Lai no tiem atbrīvotos, makstī pastiprināti jānodrošina gaisa piekļuve. Viens no variantiem ir veselīgas un labas emocijas radošas dzimumattiecības un otrs variants – apmazgāšanās ar pienskābi saturošiem produktiem tā, lai apmazgāšanās laikā tiktu nodrošināta šo produktu un gaisa piekļuve visās maksts velvēs. To vieglāk paveikt, ja apmazgāšanās notiek tupus stāvoklī.


Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze"