Ideālā zobubirste. Kādai tai ir jābūt

Dažādais un plašais piedāvājums zobu birstēm veikalos rada apjukumu un jautājumu – kā izvēlēties sev piemērotāko? Bieži vien ir iespējams apjukt tik plašajā zobu birstu parametru, krāsu, dizainu un cenu diapazonā. 

Viss dabīgais šodien ir kļuvis moderns, bet, izvēloties zobu birsti, labāk ņemt sintētisko.

FOTO: Shutterstock.com

Viss dabīgais šodien ir kļuvis moderns, bet, izvēloties zobu birsti, labāk ņemt sintētisko.

Nepiemērotas zobu birstes lietošana rada ne tikai diskomfortu un vēlmi tīrīt zobus īsāku laiku, bet tā arī pilnībā nelikvidē aplikumu un negatīvi ietekmē mutes dobuma veselību. Ko izvērtēt un kā izvēlēties sev atbilstošāko zobu birsti, skaidro zobu higiēniste Ieva Apsīte. 



Zobu birstes sari 
Visbiežāk ražotāji birstes iedala četros veidos – cietās, vidēji cietās (angļu val. – medium), mīkstās un ļoti mīkstās (angļu val. extra soft). Lai izvēlētos saviem zobiem piemērotāko zobu birsti, nepieciešams konsultēties ar zobārstu vai zobu higiēnistu, lai novērstu risku traumēt zobus un smaganas. 
Mīkstas un vidēji cietas zobu birstes ir populārākā izvēle cilvēku vidū, kuriem zobi nav jutīgi un ir veselas smaganas. Nepatiess ir mīts, ka zobu birstes ar cietiem sariem tīra zobus labāk. Gluži pretēji, zobu birstes ar mīkstiem sariem ir elastīgākas un labāk pielāgojas zobu formai, sasniedzot pat grūti aizsniedzamās vietas mutes dobumā un netraumējot smaganas.


Sintētisko vai dabīgo saru zobu birste?
Viss dabīgais šodien ir kļuvis moderns, bet, izvēloties zobu birsti, vislabāk paļauties uz speciālistu pētījumiem. Speciālisti uzsver, ka  dabīgo šķiedru zobu birstu sari ir poraini, tie mitrumā uzbriest un veidojas labvēlīga vide mikrobiem, bet sintētiskie (neilona) sari ir īpaši apstrādāti, lai no tā izvairītos. 
 

Zobu birstes galviņas izmērs un forma
Tas ir nozīmīgs parametrs, kas jāņem vērā, izvēloties zobu birsti. Pieaugušo zobu birstes galviņai jābūt nelielai (apmēram 2,5 – 3 cm), jo zobu birste vienlaicīgi aptver divus līdz trīs zobus. Speciālisti arī iesaka pievērst uzmanību saru izkārtojumam – dažāda garuma sariņi palīdz labāk notīrīt aplikumu. 
 

Reklāma
Reklāma

Zobu birstu gumijas daļas 
Dažreiz zobu birstes veikala plauktos izskatās kā sarežģītas ierīces no fantastikas filmām. Gumijas detaļas uz zobu birstēm ir izstrādātas, lai zobu tīrīšana būtu drošāka un ērtāka. Lietošanai ērtākas ir zobu birstes, kuru rokturis ir ar gumijas pārklājumu, jo tas palīdz birsti stabili satvert arī tad, kad tā ir mitra. Gumijas pārklājums uz zobu birstes galviņas aizmugures ir paredzēts mēles tīrīšanai. 


Zobu birstes derīguma termiņš 
Vismaz ik pēc trīs mēnešiem to ir nepieciešams nomainīt. Klīniskie pētījumi liecina, ka jauna zobu birste likvidē līdz pat 30 procentiem vairāk aplikuma. Iespējams, ka zobu birsti ir nepieciešams mainīt biežāk, ja redzamas nodiluma pazīmes (piemēram, sari mainījuši krāsu vai sašķēlušies). 
 

Starp citu, ja ir nepieciešams ļoti bieži mainīt zobu birsti, tas var liecināt, ka zobi tiek tīrīti ar pārāk lielu spēku. Ņemot vērā šos ieteikumus, ir iespējams plašajā piedāvājumā neapjukt un izvēlēties sev piemērotu zobu birsti, kas kombinācijā ar pareizu zobu pastu un zobu tīrīšanas tehniku, palīdzēs nodrošināt svaigu elpu un veselus zobus.