Pašu rokām gatavoti pelmeņi – garšīgi un kvalitatīvi

Pelmeņus droši vien daudzi par sevišķi izsmalcinātu ēdienu nesauks, ņemot vērā, ka saldēto pusfabrikātu vitrīnās tie atrodami katrā veikalā. Taču patiesībā pelmeņi var kļūt par varen gardu kulinārijas meistarstiķi, ja vien tos gatavo pats.

Iegādājoties pelmeņus veikalā, nekad nevar skaidri zināt, kas tajos iekšā. Un tas ir galvenais iemesls, kādēļ vismaz vienreiz dzīvē pelmeņi ir jāpagatavo mājās katram pašam.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājoties pelmeņus veikalā, nekad nevar skaidri zināt, kas tajos iekšā. Un tas ir galvenais iemesls, kādēļ vismaz vienreiz dzīvē pelmeņi ir jāpagatavo mājās katram pašam.

Pelmeņu gatavošana nemaz nav sarežģīta nodarbe, taču laikietilpīga gan, tāpēc bez pacietības šoreiz neiztikt. Par spīti tam, ka pelmeņu pagatavošana aizņems vismaz stundu dārgā laikā, visu atsver tas, ka uzreiz var pagatavot arī lielākus pelmeņu krājumus, ko paslēpt saldētavas plauktos nākamajām reizēm.
 

Mīklai vajadzēs:

  • divas glāzes miltu, 
  • vienu olu, 
  • pusglāzi silta ūdens, 
  • šķipsniņu sāls. 

 
Pildījuma izvēle

To, ko likt pelmenī iekšā, katrs var izdomāt pats. Proti, var likt gan svaigu gaļu, gan žāvētu gaļu ar sieru, gan lasi, kas sajaukts ar saldo krējumu un olu, gan spinātus, kas sajaukti ar kādu no krēmsieriem. 

Taču, ja tomēr priekšroku dodat klasiskajiem pelmeņiem ar gaļu, vajadzēs:

  • puskilogramu labas kvalitātes maltās gaļas (puse cūkgaļas, puse liellopa), 
  • vienu nelielu sīpolu, 
  • divas ķiploka daiviņas, 
  • mazliet ūdens (viena trešā daļa glāzes), 
  • šķipsniņu sāls, piparus, nedaudz sakapātu dillīšu.

 

Pagatavošana

Pelmeņu mīkla pagatavojama diezgan vienkārši. Miltus izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pa vidu izveido iedobi. Tajā iesit vienu olu, ieber šķipsnu sāls un ielej ūdeni. Lēnām un uzmanīgi, raugoties, lai ola neiztek gar malām, mīklu mīca vismaz desmit minūtes, līdz tā kļuvusi elastīga un gluda. Pēc tam gatavo mīklu saveļ bumbā un apsedz ar samitrinātu dvieli, lai tā atpūšas.

Reklāma
Reklāma

 

Tikmēr sagatavo pildījumu. Ņem malto gaļu, pievieno smalki sakapātu sīpolu, ķiploku, garšvielas un ūdeni. Visu labi sajauc.


Lipināšana

Pēc tam sākas pats laikietilpīgākais process – pelmeņu gatavošana. Mīklu izveltnē plānu un ar glāzi izspiež mazus aplīšus. Katrā aplī ieliek tējkaroti pildījuma un lipina pelmeni ciet tāpat kā gatavojot pīrādziņus. Ātrākam procesam lieti noderēs speciāls pelmeņu režģis, kas dažiem saglabājies no padomju laikiem, taču tādus var atrast arī veikalos. Tāpat pelmeņu gatavošana notiks raitāk, ja palīgā aicināsiet draugus un radus.
 

Atpūtināšana

Kad pelmeņi ir gatavi, tos pirms vārīšanas vēlams ievietot ledusskapī uz kādu pusstundu, lai atpūšas. Savukārt, ja pelmeņus plānots vakariņās pasniegt kādā citā reizē, tos rindiņā saliek uz dēlīša un ievieto saldētavā, lai sasalst. Pēc tam saldētos pelmeņus var sabērt plastmasas maisiņā un gatavot, kad iecerēts.

 

Avots: aprinkis.lv

Saistītie raksti