Martā Latvijā notiks Dūlu nedēļa, kuras vadmotīvs „Mans ķermenis – manas dzemdības”

Tradicionāli martā notiek Pasaules Dūlu nedēļa. Arī dūlas visā Latvijā jau piekto reizi aicina visus interesentus uz Dūlu nedēļas pasākumiem marta otrajā pusē. Būs dažādas lekcijas, semināri un nodarbības gan bezmaksas, gan par samazinātu maksu. 

Dūla rosina klienti ieklausīties sevī, rast atbildi pašai, un viņa pieņem sievietes izvēli un atbalsta sievieti, lai kāds būtu pieņemtais lēmums – dzemdēt stacionārā vai ārpus tā, dzemdēt pilnīgi dabiski vai izvēlēties, piemēram, atsāpināšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Dūla rosina klienti ieklausīties sevī, rast atbildi pašai, un viņa pieņem sievietes izvēli un atbalsta sievieti, lai kāds būtu pieņemtais lēmums – dzemdēt stacionārā vai ārpus tā, dzemdēt pilnīgi dabiski vai izvēlēties, piemēram, atsāpināšanu.

Dūla ir sieviete, kas izgājusi īpašu apmācību, lai prastu sniegt emocionālu, informatīvu vai fizisku atbalstu ģimenei bērna gaidīšanas posmā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā.

“Liekas, ka tas kļuvis tik pašsaprotami: dzemdībām jāgatavojas. Tomēr realitātē bieži vien sastopams uzskats, ka „visas ir piedzemdējušas, gan jau arī es kaut kā”, un vairāk uzmanības tiek veltīts daudz ikdienišķākām lietām par mazuļa piedzimšanu,” atzīmē Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Līga Liepa-Kivilande. Viņa atklāj, ka Dūlu nedēļā dūlas aicinās sievietes un viņu dzīvesdraugus mērķtiecīgi gatavoties dzemdībām, atbildīgi izvēlēties sev piemērotākās dzemdēšanas iespējas, radību vietu un savus aprūpētājus. Nodarbībās skars tēmas par sievietes vajadzībām dzemdībās, dzemdību plāna sagatavošanu, ārējo un iekšējo resursu meklēšanu radībām un pēcdzemdību periodam u.c.
 

Dūlu nedēļas pasākumu laikā interesenti varēs uzzināt arī vairāk par dūlas sniegto atbalstu ģimenēm. “Dūla seko sievietes vajadzībām. Dūla parāda izvēles iespējas konkrētajā situācijā, bet jebkura lēmuma pieņemšana paliek sievietes ziņā,” uzsver Līga Liepa-Kivilande. “Dūla nepierunā sievieti izvēlēties vai neizvēlēties, piemēram, konkrētu dzemdību vietu vai manipulāciju. Dūlas pārzina dažādas tehnikas, kas palīdz gatavoties dzemdībām, atvieglo dzemdību sāpes, kā arī pēcdzemdību periodu. Arī par šīm tehnikām uzzināsiet Dūlu nedēļas pasākumos. Tāpat šajā nedēļā vairākas dūlas tradicionāli piedāvā arī grupu nodarbības, piemēram, vingrošanu topošajām un jaunajām māmiņām, par samazinātu samaksu.
 

Par to un vēl daudz ko citu uzzināsiet, apmeklējot Dūlu nedēļas pasākumus visā Latvijā – Rīgā, Baložos, Ķekavā, Baldonē, Iecavā, Jelgavā, Dobelē, Jelgavā, Liepājā, Talsos, Ikšķilē, Ogrē, Siguldā, Cēsīs, Valmierā, Valmierā, Aizkrauklē, Preiļos, Daugavpilī, Krāslavā, Maltā, Rēzeknē. Dūlu nedēļā gaidāms arī kāds īpašs pārsteigums mūsu klientēm un viņu ģimenēm!”
 

Reklāma
Reklāma

2015. gadā apkopotie dati par dūlu atbalstu, liecina, ka dūlas sniegušas individuālu atbalstu:
* 303 topošajām māmiņām vai vecākiem gaidību laikā
* atbalstījušas 171 dzemdībās
* pēcdzemdību laikā atbalsts sniegts 891 reizi, tostarp notikušas 238 konsultācijas, 334 zīdīšanas konsultācijas, 127 pirtīžu rituāli, 43 aizvēršanās masāžas ar rebozo lakata palīdzību un vēl 149 cita veida atbalsts (piemēram, konsultēšana slingu nēsāšanā).
* 6 sievietēm vai ģimenēm, plānojot bērniņu.

Ar Dūlu nedēļas pasākumu kalendāru var iepazīties mājas lapā www.dulas.lv