Septiņi neuzticības veidi, par kuriem pat neaizdomājamies

Runājot par neuzticību, vispirms prātā nāk fiziska krāpšana. Taču ir arī mazāk pamanāmi neuzticības veidi, kas var kaitēt partnerattiecībām. Un šāda neuzticība var nodarīt tikpat lielu ļaunumu kā fiziski sānsoļi.

Dzīvesbiedram vajadzētu būt cilvēkam, kuram uzticies pilnībā un ar kuru esi gatavs dalīties itin visā.

FOTO: Shutterstock.com

Dzīvesbiedram vajadzētu būt cilvēkam, kuram uzticies pilnībā un ar kuru esi gatavs dalīties itin visā.

“Sānsoļi ātri vien sagrauj laulību,” brīdina attiecību terapeite Kristīne Vilke (Christine Wilke), “taču iedragāt to var arī mazas, šķietami nevainīgas lietas.”
 

Lūk, 7 neuzticības formas, par kurām daudzi nav pat aizdomājušies.


1. Vienmēr dod priekšroku bērniem, nevis dzīvesbiedram

Kas tavā dzīvē ir galvenais – mīļotais cilvēks vai bērni? Kaut arī apmierināt bērnu vajadzības nenoliedzami ir svarīgi, pārāk liela koncentrēšanās uz bērniem var kaitēt partnerattiecībām.

“Iespējams, tu domā, ka koncentrēšanās uz bērniem un pienākumiem stiprinās laulību, taču rezultāts var izrādīties gluži pretējs,” saka attiecību treneris Oto Kolinss (Otto Collins), “jūs ar savu mīļoto kļūstat par svešiniekiem, kas tikai reizēm satiekas gaitenī, bet kaisle un intīmā saikne pamazām izplēn. Iespējams, jūs joprojām mīlat viens otru, bet vairs neesat mīlnieki, jo, paši to pat neapzinoties, pametat novārtā savas attiecības.”    

 

2. Emocionāli atklājies citam cilvēkam

Dzīvesbiedram vajadzētu būt cilvēkam, kuram uzticies pilnībā un ar kuru esi gatavs dalīties itin visā. Ja sāc emocionāli atklāties kādam citam – īpaši, ja viņš vai viņa tev šķiet pievilcīgs – ļoti iespējams, ka šis viss beigsies ar emociju pilnu romānu un intīmām attiecībām. Vēl ļaunāk, ja ar šo cilvēku dalāties ar ne to glaimojošāko informāciju par savu laulību.

 

“Ja partneris sāk savu īpašo draudzību, tuvību un intimitāti dalīt ar citu cilvēku, mēs jūtamies nodoti,” 

 

saka Fojana Zeine (Foojan Zeine), psihoterapeite no Losandželosas. Partnerim nav jāaizstāj labākie draugi, taču viņam vajadzētu būt tam cilvēkam, pie kura vēršaties un kuram uzticaties visvairāk. Ja esi emocionāli tuvāks kādam citam cilvēkam, tavs partneris jūtas nodots.”


3. Pavadi visu vakaru, ieurbies telefona vai datora ekrānā

Nav svarīgi, vai lasi svarīgas e-pasta vēstules par darba lietām vai ar draugiem saraksties par jaunāko seriālu, skaidrs ir viens – ja, esot blakus partnerim, tu pavadi pārāk daudz laika ar telefonu vai planšetdatoru rokās, viņš vai viņa secina: tev labāk patīk pavadīt laiku ar telefonu, nevis ar mīļoto.

“Katram reizēm gadās ieskatīties telefonā, taču ja šāda uzvedība kļūst pārāk regulāra, tas neizbēgami mainīs komunikāciju ar partneri,” skaidro attiecību terapeite Vilke, iesakot pajautāt sev: mēs vairāk laika pavadām sociālajos tīklos vai sarunājoties ar cilvēku, ar ko esam kopā?


4. Esi finansiāli neuzticīga/neuzticīgs

Ja slepeni pērc kaut ko, izmantojot partnera bankas karti vai kontu, nedomā, ka tas paliks nepamanīts. Un, kad tas notiks, gatavojies lielām problēmām. 2011. gadā veiktā veiktā pētījumā secināts, ka finansiālai neuzticībai ir negatīva ietekme uz 68 procentiem laulību. Turklāt kļuvis zināms, ka šī iemesla dēļ ir sabrukušas 16 procenti attiecību. Vairs nav nekādas ticības, ka jūs abi esat viena komanda.

Reklāma
Reklāma


5. Ar draugiem pavadi vairāk laika nekā ar mīļoto

Būšana kopā ar dzīvesbiedru no rīta līdz vakaram neliecina par diezko veselīgām attiecībām – svarīgi ir arī draugi un vaļasprieki. Taču slikti, ja laulātais sāk justies kā maznozīmīga tavas dzīves daļa. Kolinss šādu situāciju piedzīvojis arī pats.

“Pirms daudziem gadiem, kad biju daudz jaunāks un vēl biju precējies ar savu pirmo sievu, es gada laikā bez viņas aizgāju uz 26 koncertiem. Bet sieva tikmēr sēdēja mājās un pieskatīja mūsu mazo dēliņu,” viņš stāsta, “laulība sabruka vairāku iemeslu dēļ, taču savu artavu iedeva arī tas, ka savas vajadzības uzskatīju par svarīgākām nekā laulību. Ja draugi tev ir svarīgāki par laulību, jūs riskējat attālināties viens no otra, un tas var kaitēt attiecībām.”


6. Sūdzies citiem par savu partneri

Iespējams, tev šķiet, ka tas nav nekas slikts – draudzenēm vai draugiem sūdzēties par mīļotā cilvēka netikumiem, taču patiesībā katru reizi, kad stāsti sliktu par savu partneri citiem cilvēkiem, tu viņu kaut kādā mērā nodod.

 

“Mēs ar vīru visiem saviem klientiem mācām vienu likumu: ja partnera nav blakus, nekad nesaki vai nedari neko tādu, ko neteiktu vai nedarītu viņa klātbūtnē,” 

 

saka attiecību trenere Sjūzija Kolinsa (Susie Collins). “Daudzi domā, ka tas ir normāli – ar draugiem padalīties mīļotā cilvēka noslēpumos un mazajos grēciņos. Tomēr, kaut arī partneris par to varbūt nekad neuzzinās, jūsu attiecības atsalst, pašiem pat nenojaušot.”


7. Nevēlies izrunāties pēc domstarpībām

Ja sākat strīdēties vai pat tiekat līdz nopietnam konfliktam, bet pēc tam par šo tēmu neizrunājaties, šāda rīcība var ļoti kaitēt jūsu attiecībām.  

“Savu domu un izjūtu neatklāšana ir pretrunā ar ideju, ka partnerattiecībās ir jāvalda arī emocionālai intimitātei,” stāsta Zeine,” “Ja kāds no partneriem klusē, izvairās no izrunāšanās vai arī apgalvo, ka viss ir kārtībā, kaut arī tā nav, jūs attiecībās jūtaties bezspēcīgi. Jūtaties, ka dzīvesbiedrs jūs atgrūž un neļauj sev emocionāli tuvoties.”

 

Jāpatur prātā viens – ja tu klusē un negribi izrunāties, tavs partneris parasti domā to sliktāko. 

 

Klusēšana viņam ļauj izdarīt visdažādākos secinājumus, un pārsvarā scenāriji nav tie patīkamākie.  

Saistītie raksti