Vai darba devējam jāsaglabā darba vietu līdz bērna 2 gadu vecumam?

Jautājums: Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā un izvēlējusies bērna kopšanas atvaļinājuma termiņu 1,5 gads. Vai ir kāda likumīga iespēja atgriezties darbā pēc 2 gadiem, saglabājot savu darba vietu? Vai atgriežoties darbā, varu prasīt darba devējam iespēju strādāt uz pusslodzi?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode

 

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta pirmo daļu bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. 

Reklāma
Reklāma


Ja darbiniekam nav iespējas atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma perioda beigām, darba devējs var lūgt darba devējam piešķirt atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas. Šāda atvaļinājuma ilgums Darba likumā nav reglamentēts. Tomēr darba devējs var atteikt apmierināt darbinieka lūgumu un prasīto atvaļinājumu nepiešķirt. 
 

Saskaņā ar Darba likuma 134.panta otro daļu darba devējs nosaka nepilnu darba laiku, ja to pieprasa grūtniece, sieviete pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, - visā barošanas laikā, kā arī darbinieks, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam.