Aukstā laikā tavai mammai vai tētim sāp locītavas. Varbūt osteoartrīts?

Osteoartrīts dažādās pakāpēs arī Latvijā ir izplatītākā locītavu slimība, kas visbiežāk skar cilvēkus vecumā virs 65 gadiem. Visvairāk problēmu rodas ceļu, gūžu un mazo locītavu savienojumos, taču sāpes var skart arī plecu, pēdu, elkoņu locītavas. 
Mazliet sāp, piemēram, ceļa locītava, parādās rīta stīvums, grūti iekustēties – tās ir pirmās osteoartrīta pazīmes

FOTO: Shutterstock.com

Mazliet sāp, piemēram, ceļa locītava, parādās rīta stīvums, grūti iekustēties – tās ir pirmās osteoartrīta pazīmes

Lai arī nepatīkamā slimība un kustību ierobežotība raksturīga vecāka gadagājuma cilvēkiem, dzīves laikā ikvienam neizbēgami rodas skrimšļu nodilumi, kas arī ir galvenais locītavu sāpju un osteoartrīta rašanās iemesls. 
 

Slimības izcelsmi skaidro Vidzemes slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas virsārsts Dr. Aivars Baurovskis: “Dabīgi cilvēkam locītavās izstrādājas speciāls šķidrums, kas nepārtraukti tās eļļo kā zobratus, nodrošinot, ka kustības notiek brīvi, nekur nekas neķeras. Tomēr ar laiku rodas skrimšļa nodilums. Agrāk tas lielākoties parādījās pēc 60 gadu vecuma, taču mūsdienās mūsu dzīvesveida ietekmē tas piemeklē arī krietni jaunākus cilvēkus.”

 

Liekais svars, sēdošs darbs, maz kustību, pirmo nepatīkamo sāpju ignorēšana un iedzimtība. Izteiktāka locītavu problēmu iedzimtība un skrimšļa bojājumi notiek tieši sievietēm

 

Reklāma
Reklāma

Zinātniski ir konstatēts, ka osteoartrīts kopā ar aptaukošanos un cukura diabētu dzīves ilgumu var saīsināt aptuveni par 3-4 gadiem. Laikā, kad dzīves ilgums arvien aug un pieaug arī cilvēku aptaukošanās procents, pirmie faktori, kas apdraud locītavas, ir pieņemšanās svarā, sēdošs darbs ikdienā, kustību samazināšanās, pirmo nepatīkamo sāpju ignorēšana un iedzimtība. Izteiktāka locītavu problēmu iedzimtība un skrimšļa bojājumi notiek tieši sievietēm, uzsver ārsts.
 

“Kā atpazīt osteoartrītu? Mazliet sāp, piemēram, ceļa locītava, parādās rīta stīvums, grūti iekustēties – tās ir pirmās osteoartrīta pazīmes, kuras bieži vien palaižam garām nepamanītas, vienkārši iedzerot pretsāpju zāles. Šī pieeja nav risinājums ilgtermiņā,” slimības pirmās pazīmes raksturo Dr. Baurovskis.
 

Ārsts brīdina, ka pievērst uzmanību pirmajām sāpēm vajadzētu pēc iespējas agrāk un, ja vien iespējams, censties no tām izvairīties: piemēram, konsultēties ar ārstu par piemērotu fizisko slodzi darba vai sporta laikā, regulāri apmeklēt ortopēdu, konsultēties par atbilstošiem apaviem un stāju, kā arī profilaktiski lietot organismam nekaitīgus un medicīniskos pētījumos pārbaudītus līdzekļus, piemēram, locītavu smēres, kuru sastāvā ir nevis anestezējošas vielas, bet gan nanostruktūras - mikrokapsulas, kas veidotas no dabīgas, cilvēka organismā esošas molekulas, kas tiek dēvēta par fosfolipīdu. Šīs mikrokapsulas iesūcas ādā un tieši savienojas ar locītavas skrimšļa virsmu, samazinot locītavu berzi, uzlabojot locītavu šķidruma kvalitāti un mazinot sāpes. 
 

Tāpat ļoti būtisks ir arī uzturs – nepieciešams regulāri rūpēties, lai organisms saņemtu pietiekamu D vitamīna un kalcija daudzumu, kuru trūkums vājina imunitāti, kā arī veido labvēlīgus apstākļus osteoartrīta slimības progresēšanai. Pirmo simptomu neignorēšana un savlaicīgas rūpes par savu locītavu veselību ir kritiski svarīgas, lai neielaistu osteoartrītu tik tālu, kad nepalīdz nekas cits, kā locītavas nomaiņa.