Svini Latvijas dzimšanas dienu kopā ar ģimeni

18.novembris ir Latvijas dzimšanas diena. Visā Latvijā norisinās dažādi valsts svētkiem veltīti pasākumi - koncerti, parādes, izstādes. Baudi šo brīvdienu un svētkus kopā ar saviem mīļajiem.

Baudi svētkus!

FOTO: Shutterstock.com

Baudi svētkus!

Ir 18.novembris un šī ir Latvijas dzimšanas diena. Visā Latvijā norisinās dažādi valsts svētkiem veltīti pasākumi - koncerti, parādes, izstādes. Baudi šo brīvdienu un svētkus kopā ar saviem mīļajiem. Tieši šodien tu vari savā ģimenē ieviest jaunas tradīcijas.

 

Nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa

Par brīnišķīgu ģimenes tradīciju var kļūt ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa Latvijas dzimšanas dienā 18.novembrī. Parādi bērniem, kāds izskatās Brīvības piemineklis un paskaidro tā nozīmi. Liels gods un aizkustinājums pārņems ikvienu ģimenes locekli, dodoties ar ziediem rokās pie pieminekļa.

Ir svarīgi bērniem izskaidrot, kāpēc tiek nolikti ziedi un kāpēc ir šāds piemineklis. Piemineklis, kuru veido 56 nelielākas skulptūras, Rīgas centrā simbolizē Latvijas valstiskumu, tautas vienotību, valsts neatkarību un brīvību. Ziedi tiek likti, jo Brīvības piemineklis tika uzcelts Brīvības cīņās kritušo piemiņai, tas tapis par tautas ziedojumiem un tā idejas autors bija izcilais latviešu tēlnieks Kārlis Zāle. Piemineklis tika atklāts 1935.gada 18.novembrī un tā pakājē ir iekalti vārdi, kas simbolizē arī pieminekļa nozīmīgumu - "Tēvzemei un Brīvībai". Brīvības tēls - varā kalta sievietes statuja, kas virs galvas tur trīs zelta zvaigznes simbolizē Latvijas kultūrvēsturisko novadus. 

 

Skatīties svētku parādi

Iekļauj savā ģimenē tradīciju - visi kopā Latvijas dzimšanas dienā dodaties uz Rīgu 11.novembra krastmalā skatīties svinīgo Nacionālo bruņoto spēku parādi. Bērniem būs aizraujoši vērot neparastos tērpus, klausīties orķestru skaņās un redzēt dažādās bruņu mašīnas un aprīkojumu. 

Pastāsti bērniem, ka Nacionālo bruņoto spēku mērķis ir aizsargāt Latviju un tas nozīmē, ka viņu uzdevums ir aizsargāt katru no mums, kas šeit dzīvo. Izskaidro, ka bruņotie spēki mūs aizsargā gan uz sauszemes, gan gaisā, gan jūrā. Viņi rūpējas, lai Latvijas iedzīvotājiem neviens nevarētu uzbrukt. Nacionālie bruņotie spēki ikdienu ir gatavi aizstāvēt savu valsti un viņu vadmotīvs jeb sauklis ir "Gods kalpot Latvijai!" 

 

Doties lāpu gājienā

Cik gan brīnišķīgi, ka tauta vienojas kopīgā gājienā naksnīgajās Latvijas ielās, rokās nesot gaismas simbolu - uguns lāpu. Kopā ar ģimeni pievienojies savas pilsētas lāpu gājienam vai organizē tādu pats.  

Reklāma
Reklāma

Tradicionāli 18. novembra Lāpu gājiens sākas pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa un noslēdzas pie Brīvības pieminekļa. Līdz 2012. gadam gājiens notika pa šaurajām Vecrīgas ieliņām, taču kopš 2013. gada, ņemot vērā gājiena pieaugošo vērienu, tas notiek pa jaunu maršrutu un tā norisei tiek slēgta satiksme Kr. Valdemāra ielā un 11. novembra krastmalā. Lai saskaņotos ar citiem simtgades pasākumiem, 2018. gadā Lāpu gājiens sāksies par stundu agrāk un notiks maršrutā: Raiņa bulvāris – Kr. Barona iela – Aspazijas bulvāris – Kaļķu iela – 11. novembra krastmala – Nacionālais teātris.

 

Gatavot svētku pusdienas

Latvijas dzimšanas dienā kopā ar ģimeni pagatavo svētku pusdienas. Lai šī maltīte atšķirtos no ikdienas, centies izmantot tikai baltus un sarkanus produktus, piemēram, bietes, tomātus,  papriku, zemenes, avenes, dzērvenes, krējumu. 

Svētku pusdienās vari pagatavot - siļķi kažokā, kārtainos salātus ar bietēm, biešu vai tomātu zupu. Saldajā vari pasniegt želeju ar vaniļas mērci vai kūku ar augļiem un putukrējumu. Ja galdā vēlies celt kādu citu ēdienu, tad vari to dekorēt ar maziem Latvijas karodziņiem. 

 

Dekorēt māju valsts simbolikā

Lai mājā rastos svētku noskaņa, nav vajadzīgs daudz - pietiek ar karodziņu virteni, puķu pušķi vai rotātu galdu. Dekorēšanā vari izmantot arī lentītes, kas jau ir karoga krāsās un stilistikā. Tās vari apsiet glāzēm, ēšanas piederumiem, svečturiem vai, sasienot bantītēs, izvietot uz galda. Atsvaidzini svētku galdu ar ziediem - izvēlies sarkanus un baltus ziedus. Izmantojot oāzi, izveido skaistas ziedu bumbas, kuras izvietot uz galda. Nogriez zieda kātu, atstājot 2-4cm, lai tos varētu saspraust iepriekš samitrinātā oāzē. Izveidotās ziedu bumbas vari kārtot uz nelieliem šķīvjiem. 

 

Svētku uguņošana

Svētku uguņošanas notiek daudzviet Latvijas pilsētās. Iepazīsties ar pašvaldību mājaslapās publicētto informāciju un visa ģimene dodieties uz jums tuvāko vietu. 

 

Pavadi šo dienu kopā ar sev tuviem un svarīgiem cilvēkiem. Priecīgus visiem šos brīnišķīgos svētkus!