87% jauno ģimeņu atbalsta valsts programmas mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem turpināšanu

70% jauno ģimeņu patlaban apsver sava mājokļa iegādi vai būvniecību, bet katrai piektajai ģimenei šis jautājums būs aktuāls tālākā nākotnē, - tas atklāts DNB bankas organizētajā jauno ģimeņu aptaujā. Mājokļa iegādes procesā bieži vislielākās grūtības rada hipotekārā kredīta pirmās iemaksas veikšana, tādēļ 87% aptaujāto jauno ģimeņu pauž pārliecību, ka valdībai vajadzētu atrast finanšu līdzekļus valsts atbalsta programmas mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem turpināšanai arī 2016.gadā un vēlāk, kas ļautu veikt mazāku pirmo iemaksu.

Lielākais vairākums - 87% jauno ģimeņu – ir pārliecināti, ka valdībai vajadzētu atrast finanšu līdzekļus šīs programmas turpināšanai arī 2016.gadā un vēlāk.

FOTO: Shutterstock.com

Lielākais vairākums - 87% jauno ģimeņu – ir pārliecināti, ka valdībai vajadzētu atrast finanšu līdzekļus šīs programmas turpināšanai arī 2016.gadā un vēlāk.

 

Patlaban, iegādājoties mājokli, 86% aptaujāto jauno ģimeņu trūktu personīgo finansiālo līdzekļu, un tās izmantotu bankas aizdevumu. Tikai 8% aptaujāto atzina, ka mājokļa iegādi varētu segt ar ģimenes rīcībā esošajiem līdzekļiem.

 

Hipotekārā kredīta pirmās iemaksas veikšana nesagādātu nekādas grūtības vien 8% jauno ģimeņu. Tikmēr katrai piektajai ģimenei pirmās iemaksas veikšana radītu nelielas grūtības, bet 72% jauno ģimeņu – lielas grūtības. Tieši tādēļ kā ievērojamu atslogu hipotekārā kredīta saņemšanai 58% respondentu atzina iespēju izmantot ALTUM valsts atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem.

ALTUM īstenotā mājokļu galvojumu programma ģimenēm ar bērniem atkarībā no bērnu skaita ģimenē sniedz 10 līdz 20% atvieglojumu pirmās iemaksas veikšanai. 

„Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma sieva atgriezās darbā, ģimenes finansiālā situācija uzlabojās – tas bija mudinājums sākt interesēties par iespējām iegādāties savu mājokli. Mūsu rīcībā bija nelieli iekrājumi, taču nepietiekami, lai segtu visu nepieciešamo pirmās iemaksas apjomu. Konsultācijas laikā bankā noskaidrojām, ka, noformējot aizdevumu ar valsts galvojumu 10% apjomā no kredīta summas, jau uzreiz varam iegādāties noskatīto dzīvokli, turklāt ikmēneša maksājums par kredītu būtu tāds pats kā ikmēneša īres maksa,” tā situāciju raksturo Jānis Kuķis, kurš ar ALTUM ģimeņu atbalsta programmu nesen iegādājās trīsistabu dzīvokli Jelgavā. 


Pēc J.Kuķa domām, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju un jo īpaši ģimenes ar maziem bērniem dzīvo no algas līdz algai. Šādā situācijā, protams, ir ļoti grūti sakrāt pirmo iemaksu, vai arī tam nepieciešams ilgs laiks. Tādēļ šāda programma ir nepieciešama, un būtu liels atspaids kredīta saņemšanai. 

Kā esam novērojuši, šī programma ir guvusi ļoti lielu atsaucību jauno ģimeņu vidū, turklāt kā Rīgā, tā arī reģionos.

ALTUM īstenotā mājokļu galvojumu programma ģimenēm ar bērniem atkarībā no bērnu skaita ģimenē sniedz 10 līdz 20% atvieglojumu pirmās iemaksas veikšanai. Lai gan teju puse (49%) respondentu šo iespēju vērtē pozitīvi, gandrīz tikpat liela daļa (40%) programmu vērtē drīzāk negatīvi, uzsverot nepietiekamo programmas budžetu, kas to ļauj izmantot vien ierobežotam ģimeņu skaitam. Neskatoties uz to, lielākais vairākums - 87% jauno ģimeņu – ir pārliecināti, ka valdībai vajadzētu atrast finanšu līdzekļus šīs programmas turpināšanai arī 2016.gadā un vēlāk. 

Reklāma
Reklāma

 

„Līdz šī gada 30.oktobrim ALTUM kopumā jau ir piešķīrusi galvojumus par kopējo summu 5,7 miljoni eiro. Ar pašreizējo finansējumu galvojumus varēsim turpināt izsniegt vēl līdz nākamā gada sākumam. Ceram, ka programmai tiks piešķirts nākamais finansējums, un attiecīgi programma tiks turpināta,” norāda ALTUM Programmu attīstības departamenta direktors Juris Cebulis.


DNB bankas, kas ir viena no vadošajām hipotekārajā kreditēšanā aktīvajām bankām, ALTUM īstenotās mājokļu galvojumu programmas ģimenēm ar bērniem ietvaros vidējā vienai ģimenei izsniegtā kredīta summa ir 54 000 eiro. Kopš jūlija 60% gadījumu DNB bankas finansējumu valsts programmas ietvaros ir saņēmušas jaunās ģimenes Rīgā un Pierīgā, bet 40% gadījumu – Latvijas reģionos. 70% gadījumu banka izsniegusi kredītu ģimenēm, kurās ir viens nepilngadīgs bērns. Pagaidām valsts programmas ietvaros hipotekārais kredīts ģimenēm ar trim nepilngadīgajiem bērniem ir izsniegts tikai viens. 

 

„Kā esam novērojuši, šī programma ir guvusi ļoti lielu atsaucību jauno ģimeņu vidū, turklāt kā Rīgā, tā arī reģionos. Bažas gan rada aizvien rūkošais šai programmai paredzētais budžets, jo ģimeņu skaits, kas izrāda interesi par šo iespēju, tikai turpina pieaugt. Tādēļ pozitīvi vērtējam Ministru kabineta atbalstīto papildu finansējuma piešķiršanu pirmā mājokļa programmas finansēšanai viena miljona eiro apmērā, kas novirzīts no ārzemnieku iemaksātajiem līdzekļiem par termiņuzturēšanas atļaujām. Tāpat atzinīgi vērtējam arī Ministru kabineta novembra sākumā atbalstītos Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos, kas paredz jaunajām ģimenēm labvēlīgas izmaiņas nodevu apmērā saistībā ar īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā,” komentē DNB bankas Privātpersonu un MVU kreditēšanas vadītājs Kaspars Anckalniņš.

 

Pētījums pēc DNB bankas pasūtījuma 2015. gada oktobrī tika īstenots sadarbībā ar portālu mammamuntetiem.lv, lai sasniegtu valsts atbalsta programmas ģimenēm ar bērniem tiešo mērķauditoriju – jaunās ģimenes.