7 praktiski padomi, kā ģērbt bērnu rudenī un ziemā

Novembris atveda līdzi ne vien rudenīgu dzestrumu, bet arī pārdomas par to, ka ziema nāk. Ģimenes ārste Marita Ķirsone sniedz vairākus vērtīgus padomus jaunajiem vecākiem, kā pareizi ģērbt bērnu aukstā laikā. 
7 praktiski padomi, kā ģērbt bērnu rudenī un ziemā

FOTO: Shutterstock.com

Nesatuntuļo bērnu

Ārste Marita Ķirsone stingri iesaka nesatuntuļot bērnus. "Nedrīkst aizmirst, ka bērns parasti ir ļoti aktīvs. Tas nozīmē, ka, viņu pārāk silti saģērbjot, viņš noteikti sasvīdīs un riskē nopietni saslimt. Bērns ir jāsaģērbj tā, lai viņ,š atkarībā no savas pašsajūtas, vienmēr varētu kaut ko novilkt vai uzvilkt. Galvenais, lai bērns nesvīstu.»"

Pieredzējusi māmiņa Una Gavare piekrīt dakterei Ķirsonei: "Mani septiņi bērni gandrīz nepārtraukti kustas un pat aukstā rudenī un ziemā ir ģērbti daudz plānāk par mani. Mājās, piemēram, puikas bieži skraida pa māju krekliņos un sporta biksēs un kategoriski atsakās no zeķēm. Prakse liecina, ka tas viņiem nāk tikai par labu, jo puikas patiešām reti slimo."

 

Izvēlies kārtainu apģērbu

Jaunā māmiņa Laura Grēviņa norāda, ka vēsā laikā cenšas apģērbt bērnu pēc sīpola principa: uzvilkt vairākus krekliņus un jaciņas, ko, ja nepieciešams, telpās var novilkt. Ārste Marita Ķirsone uzskata, ka šis princips ir pilnīgi pareizs: "Pilsētniekiem kārtainības princips ir sevišķi svarīgs: mēs visu laiku iegriežamies telpās — veikalos, birojos, bērnudārzos un skolās, savukārt no rītiem ir rudenīgi vēss, dienā joprojām pietiekami silts, bērns te mierīgi sēž vai guļ ratiņos, te sāk aktīvi skraidīt un spēlēties. Tāpēc ir svarīgi, lai, ja tas ir vajadzīgs, zeperim var novilkt vai, gluži otrādi, uzvilkt papildu jaciņu."

 

Atsakies no kokvilnas apakšveļas

"Pret materiālu izvēli ir jāizturas ļoti atbildīgi: iedomājieties, kas notiks, ja sasvīdis mazulis rotaļāsies ārā vējainā laikā — viņš taču uzreiz saslims!» komentē ģimenes ārste.
Pirmā apģērba kārta ir apakšveļa. Tai ir jāelpo, lai mazulis nesvīstu. Ļoti aukstā laikā šī apģērba kārta uztur ķermeni siltu un sausu, tāpēc priekšroka ir dodama vilnai un poliesterim. Vecāki bieži vien kļūdās, dodot priekšroku kokvilnas apakšveļai, kas samirkst, izraisot ķermeņa atdzišanu. Vispār mīts, ka bērnam nedrīkst pirkt sintētisku apģērbu, ir ļoti izplatīts. Otrajai, vidējajai, kārtai ir ieteicams izvēlēties vilnas vai flīsa apģērbu. Trešā kārta ir ārējā. Tās uzdevums ir aizsargāt bērnu no lietus un vēja, tāpēc tai labi jāatgrūž mitrums, skaidro Zviedrijas zīmola Polarn O. Pyret pārstāve Latvijā Jūlija Roškova
 


Pats galvenais — termokombinezons

"Aukstajā sezonā es ieteiktu dot priekšroku termokombinezonam: tajā bērns jutīsies labi jebkādos laikapstākļos. Turklāt, valkājot kombinezonu, vējš nesapūtīs muguru, lai kā bērns vārtītos, tuptos vai liektos. Tas ir apģērba gabals, uz ko nevajadzētu taupīt, jo kvalitāte atmaksāsies simtkārtīgi,» dod padomu daktere Ķirsone.


Laura Grēviņa ir pārliecināta, ka aukstā laikā kombinezons ir vispiemērotākais apģērbs viņas divgadīgajam mazulim "Lieliski, ka kombinezons ļauj mazajam draiskoties, nebaidoties saaukstēties. Turklāt viņš pats to var viegli uzvilkt un justies brīvi, sausi un priecīgi!"

 

Nodrošiniet, lai bērna cimdi un apavi neizmirkst 

Reklāma
Reklāma

"Vissvarīgākā auksto gadalaiku tendence ir ūdensnecaurlaidīgi apavi un cimdi, jo vēl nav piedzimis tāds bērns, kurš nekāpj peļķēs, nevēlas salasīt visfantastiskāko nokrāsu slapjās kļavu lapas un nenes mājās veselu ozolzīļu un kastaņu kolekciju, pirms tam neparakņājoties mitrajā zemē. Ja ne rudenim, tad ziemai gan noteikti vajag sagādāt nesamirkstošus cimdus, jo bērni noteikti vels pikas un sniegavīrus, stundām ilgi spēlējoties svaigā gaisā," iesaka J. Roškova.

Daktere Ķirsone piekrīt šim viedoklim un piebilst, ka ūdensnecaurlaidīgi apavi un cimdi ir svarīgi ne vien no bērna labsajūtas viedokļa, bet arī tāpēc, lai mazulis nenosaldētu kāju un roku pirkstiņus.

 

Pamata garderobē — 7 apģērba gabali

Bērna pamata garderobe no divu gadu vecuma tiek sastādīta no septiņiem galvenajiem apģērba gabaliem, kurus kombinējot var izveidot daudz dažādu komplektu. 
 

Meiteņu pamata garderobe:

  • garās bikses
  • legingi
  • svārki
  • kleita
  • kostīma jaka
  • trikotāžas jaka
  • blūze



Labāk mazāk, toties labāk

Arī apģērba ērtumam un valkājamībai ir liela nozīme. Līdz pubertātei zēniem un meitenēm ir vienāda miesasbūve, tāpēc ir ļoti labi, ja mazuļu drēbes var valkāt gan brāļi, gan māsas! Bērniem, kas daudz spēlējas svaigā gaisā, ir svarīgi, lai visas drēbes būtu labi valkājamas un stipras, spētu izturēt mazgāšanu veļasmašīnā un piedzīvotu ne vienu vien rudeni un ziemu.