Piemēri sev profesiju! 20 Latvijas pilsētās sākas Karjeras nedēļas pasākumi

Lai aicinātu skolu jauniešus mērķtiecīgi un laikus plānot savu tālāko izglītošanos, nākotnes karjeru un profesiju, 20 Latvijas pilsētās šodien sākas Karjeras nedēļas pasākumi, kuru vadmotīvs šogad ir “Atver profesijas durvis!”. 

 VIAA veiktās jauniešu aptaujas dati liecina, ka 40% jauniešu nākotnes profesiju izvēlas, balstoties uz teorētiski un attālināti iegūtām zināšanām. Tikmēr 77% atzīst, ka labāk nākotnes profesiju iepazīt praktiskā veidā, tomēr realitātē jauniešiem trūkst iespēju vai pašiniciatīvas šīs iespējas izmantot.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

VIAA veiktās jauniešu aptaujas dati liecina, ka 40% jauniešu nākotnes profesiju izvēlas, balstoties uz teorētiski un attālināti iegūtām zināšanām. Tikmēr 77% atzīst, ka labāk nākotnes profesiju iepazīt praktiskā veidā, tomēr realitātē jauniešiem trūkst iespēju vai pašiniciatīvas šīs iespējas izmantot.

Pasākumus jau ceturto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm, kuru lokam šogad pievienojušās Lielvārde, Dagda, Talsi, Preiļi un Tukums.  
 

“Profesionālās karjeras izvēle ir sarežģīts jautājums mūsdienu dinamiskajā laikā. Visbiežāk jauniešiem trūkst izpratnes par konkrētām profesijām un to ikdienu. Ne visas profesijas ir tik zināmas kā frizieri, viesmīļi, santehniķi un citi. Profesiju ir daudz, un ir svarīgi pazīt arī citas un meklēt savējo – vispiemērotāko, tāpēc Karjeras nedēļa ar savu daudzpusīgo pasākumu klāstu ir viens no veidiem, kā padarīt jauniešu izvēli informētāku,” atzīst VIAA direktore Dita Traidās.
 

Karjeras nedēļas pasākumi šonedēļ notiek arī Rīgā. Šodien Rīgas ielās dodas Karjeras nedēļas busiņš, kuru vadīs mūziķis un TV raidījumu vadītājs Jānis Strapcāns. Tas piestās pie Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja un Rīgas 49. vidusskolas, lai aicinātu skolēnus piedalīties Karjeras nedēļas pasākumos un atgādinātu, cik svarīgi par savu nākotnes profesiju domāt jau skolas laikā.  
 

Otrdien no plkst. 14:00 Vecrīgā, Kaļķu un Vaļņu ielas krustojumā, pie vides instalācijas “Atver profesijas durvis!” notiks “Ātrais randiņš ar profesionāli”, kurā jaunieši pavisam īsā laikā varēs iegūt priekšstatu par septiņām dažādām profesijām - modes dizaineri, pavāru, Nacionālo bruņoto spēku leitnantu, ārstu, programmētāju, dīdžeju un žurnālistu, kuras kā interesējošās profesijas balsojumā internetā izvēlējušies paši jaunieši. 
 

Karjeras nedēļas laikā pasākumi notiek ne tikai jauniešiem, bet arī vecākiem. Piemēram, ceturtdien, 15. oktobrī, plkst. 18:00, Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskajā centrā, Kaņiera ielā 15, notiks nodarbība, kurā vecāki varēs uzzināt, kā palīdzēt bērniem izvēlēties tālākās izglītības un profesionālās darbības jomu, kādi resursi tam pieejami.  
 

Reklāma
Reklāma

Karjeras nedēļas laikā Rīgā un pārējās pilsētās jauniešiem būs iespēja ne tikai tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, bet arī apmeklēt uzņēmumus un pašvaldības iestādes, kā arī saņemt karjeras konsultācijas vai mācīties izveidot savu CV. Jaunieši var piedalīties arī radošajās darbnīcās un konkursos, kā arī laimēt balvas. 

Sociālajā tīklā Draugiem.lv VIAA lapā www.draugiem.lv/viaa ikvienam lietotājam pieejama interaktīva un izzinoša spēle “Atver profesijas durvis”, kurā var iepazīt dažādas profesijas un pelnīt papildu punktus, apmeklējot Karjeras nedēļas pasākumus. Savukārt Vecrīgā, Kaļķu un Vaļņu ielu krustojumā, apskatāma Karjeras nedēļai veltīta instalācija “Atver profesijas durvis!”, kur ikvienam ir iespēja iejusties septiņu dažādu profesiju tēlos.


Šogad Karjeras nedēļa norisināsies vienlaikus 20 Latvijas pilsētās un novados: Rīgā, Cēsīs, Jelgavā, Jēkabpilī, Gulbenē, Kuldīgā, Liepājā, Ventspilī, Rojā, Rēzeknē, Daugavpilī, Valmierā, Alūksnē, Saldū, Ogrē, Lielvārdē, Talsos, Dagdā, Tukumā un Preiļos.Detalizēta pasākumu programma 20 pilsētās pieejama šajā vietnē.