Iedzimtās un iegūtās dzimumzīmes, un portvīna traipi - iespējamie veidojumi uz zīdaiņa ādas

Mazulis var piedzimt pilnīgi bez nevienas dzimumzīmes un tās var parādīties tikai pēc laika. Taču var būt arī prētēji - kāda dzimumzīme vai lielāki, tumši veidojumi uz ādas var būt jau piedzimstot.

Iedzimtās dzimumzīmes ir vienam no desmit bērniem, pārējās parādās pēc tam.

FOTO: Shutterstock.com

Iedzimtās dzimumzīmes ir vienam no desmit bērniem, pārējās parādās pēc tam.

Pirmajā dzīves gadā uz bērniņa ķermeņa ir gan iedzimtās dzimumzīmes, gan parādās arī tā saucamās iegūtās dzimumzīmes. Iedzimtās dzimumzīmes ir vienam no desmit bērniem. Tās ir gludas un plakanas, bet ar laiku to virsma var pacelties uz augšu, parādīties matiņi vai tās kļūt nelīdzenas. Šādas dzimumzīmes būtu regulāri jāparāda dermatologam, kas tās pārbaudīs ar dermaskopu. 
 

Iegūtās dzimumzīmes parādās ap bērna gada vecumu un to skaitu lielā mērā ietekmē iedzimtība. Ja iegūto dzimumzīmju ir bijis daudz kādam no vecākiem, tas arī bērniņam būs uz to noslieces. Jo vairāk bērns būs saulē, jo vairāk dzimumzīmīšu parādīsies uz atklātajiem ādas laukumiem. Vairāk iegūto dzimumzīmju ir cilvēkiem ar gaišu ādu un gaišiem matiem. 
 

Veidojumi uz ādas, kas izskatās kā lieli vīna pleķi, saucās portvīna traipi. Tie ir redzami uzreiz pēc piedzimšanas. Šie veidojumi rodas no esošu asinsvadu pastiprinātas paplašināšanās. Savukārt hemangiomas ir dažāda lieluma un formas tumši zili pietūkuma plankumi, ko rada paplašināti kapilāri - var parādīties apmēram 2 nedēļas pēc dzimšanas. Nelielas hemangiomas parasti pāriet pašas no sevis, taču, ja tās kļūst lielākas, mazuli vajag parādīt ārstam. 

Reklāma
Reklāma

 

Ikvienu dzimumzīmi, kas ir traucējoša, kā arī minētos asinsvadu veidojumus var noņemt ar lāzerprocedūrām jebkurā vecumā.