Desmit dabīgas antibiotikas, kas atrodamas mūsu virtuves plauktos

Pirms ķerties pie nopietniem medikamentiem rudens slimību apkarošanā, pirmās saaukstēšanās pazīmes var ārstēt ar efektīviem dabas dotiem medikamentiem. Te stiprina imunitāti, sakārto zarnu trakta mikrofloru un palīdz organismam pašam apkarot bakteriālas infekcijas to sākumposmā. 

Dabas veltes ikdienā zāļu vietā - laba alternatīva slimību apkarošanā

FOTO: Shutterstock.com

Dabas veltes ikdienā zāļu vietā - laba alternatīva slimību apkarošanā

Šeit nosauktie desmit dabas produkti tiek uzskatīti par spēcīgiem dabiskiem antibakteriāliem līdzekļiem, kurus iekļaujot ikdienas ēdienkartē, rudens un ziemas sezonu var pārlaist neslimojot. 


Ķiploki
Spēcīgs antioksidants, kas īpaši labi tiek galā ar tādām baktērijām kā stafilokoks, streptokoks. Ir pētījumi, kuros pierādīts, ka cilvēki, kas ik dienu lieto ķiplokus, samazinās risks saslimt ar diabētu, alerģijām un sirds saslimšanām.  Turklāt samazinās arī paaugstināts asinsspiediens. 
 

Mārrutki 
Palīdz organismam cīnīties ar infekcijām un aktivizē imūnsistēmas darbību. Īpaši efektīvi augšējo elpceļu un kakla infekciju un iekaisumu gadījumos. Regulāra mārrutku lietošana ir labs profilakses līdzeklis urīnceļu iekaisumu novēršanai. 
 

Augļi un dārzeņi ar augstu C vitamīna saturu 
C vitamīns stiprina imunitāti un ļauj organismam pašam efektīvi apkarot saslimšanas. Tāpēc iekļaujiet ikdienas ēdienkartē cidonijas, citrusaugļus, kivi, zemenes, plūmes, upenes, papriku, sīpolus, spinātus, kāpostus. Tie visi satur lielas C vitamīnu devas. Turklāt šo produktu ēsana palīdz ātrāk sadziedēt brūces, nobrāzumus un ādas bojājumus. 


Medus
Medus izsenis uzskatīts par unikālu ārstniecības līdzekli ar antibakteriālām īpašībām. Medum ir arī pretvīrusu, pretsēnīšu un pretiekaisuma iedarbība. Ādas un kakla iekaisumus iesaka ārstēt ar medu – iedzerot siltu medusūdeni vai apsmērējot bojātos laukumus ar plānu medus kārtiņu. 


Kanēlis 
Kanēlis ir garšviela ar ļoti senu vēsturi. To ir izmantojuši gan kā aromātisku garšvielu, gan kā medikamentu. Kanēlim piemīt spēj apturēt sēnīšu attīstību, tāpēc sievietēm, kas mokās ar piena sēnes uzliesmojumiem, iesaka ikdienā izdzert glāzi kefīra ar šķipsniņu kanēļa. Tas normalizē cukura līmeni asinīs. Kanēlī ir daudz antioksidantu, kas palīdz atjaunoties organismam. Labvēlīgi ietekmē aizkuņģa dziedzera veselību. 

Reklāma
Reklāma


Ingvers 
Ingvers tradicionāli tiek izmantos saaukstēšanās slimību ārstēšanai. Tiesa, šīs saknes unikālās īpašības ir atklātas tikai samērā nesen. Jaunākie pētījumi par ingveru atklāj, ka tas labi iznīcina gripas vīrusa izraisītājus un palielina organisma spējas pretoties iebrucējiem. Ingveru iesaka profilaktiski lietot pret nelabu dūšu braucot automašīnā, grūtniecības laikā vai arī ķīmijterapijas kursa laikā. Ingveru izmanto arī kuņģa darbības traucējumu mazināšanai. Uzskata, ka ingveram ir pretkancerogēna (pretvēža) iedarbība. 


Eikalipts
Eikalipts ir vēl viena dabīga antibiotika, kas iedarbojas lokāli un mazina iekaisumus.  Eikalipta tēju var lietot arī iekšķīgi, tā īpaši labi līdz pret klepu un samazina drudzi. Eikaliptu uzskata par dabisku antiseptiķi, kas iznīdē sēnīti, baktērijas un vīrusus. 


Ehinācija
Arī Latvijas dārzos aug šis zieds – purpura ehinācija, kas ir spēcīgs imunitāti uzmundrinošs līdzeklis. Tā samazina sāpes, drudzi, ir ar pretvīrusu iedarbību un arī labs antioksidants. Ārstniecisko zāļu tēju pazinēji ehinācijas ziedu tēju iesaka izmantot arī urīnceļu iekaisumu gadījumos, ausu sāpju gadījumos, sinusītu un citu saslimšanu ārstēšanai. 


Ābolu etiķis
Produkts satur ābolskābi, kurai ir pretvīrusu, antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība. Ābolu etiķis iznīdē nelabvēlīgos mikrobus mutes dobumā un neļauj veidoties kaitīgajiem toksīniem. 


Laurlapas
Lauru lapu izdalītās ēteriskās eļļas netīk mikroorganismiem, tāpēc novārījumus no lauru lapām var izmantot kā mutes dobumu un iekaisuša kakla dezinficējošu līdzekli.