Bērna foto internetā ir ārpus vecāku kontroles. 10 ieteikumi vecākiem

Desmit ieteikumi vecākiem, lai pasargātu savus bērnus, kas pavada laiku internetā!

Fotografēt sevi nav nekas nosodāms, tomēr šādas bildes nedrīkst glabāt viedtālrunī un sūtīt tās draugam/draudzenei vai pilnīgi svešām personām

FOTO: Shutterstock.com

Fotografēt sevi nav nekas nosodāms, tomēr šādas bildes nedrīkst glabāt viedtālrunī un sūtīt tās draugam/draudzenei vai pilnīgi svešām personām

Fotogrāfijas, kurās bērns redzams puskails vai pilnīgi kails ir ļoti privāta un intīma rakstura informācija, un tā nav paredzēta publiskai apskatei. Fotografēt sevi nav nekas nosodāms, tomēr šādas bildes nedrīkst glabāt viedtālrunī un sūtīt tās draugam/draudzenei vai pilnīgi svešām personām, kā arī "dižoties" ar tām internetā, lai, iespējams, celtu pašapziņu, gūtu atzinību, pievērstu sev uzmanību un iemantotu pretējā dzimuma simpātijas.
 

Tiklīdz kā kailfoto ir nosūtīts kaut vienai personai, kontrole pār to pazudīs. Nav iespējams izsekot, kam jūsu kailfoto ir pārsūtīts, uz kura datora vai mobilā telefona lejupielādēts, un kādiem nolūkiem tas, iespējams, vēlāk tiks izmantots.

 

Sava kailfoto nosūtīšana kādam - tas var izrādīties vēl publiskāk kā izvietot to Rīgā stacijas laukumā uz liela reklāmas plakāta. Internetam nav robežu, iespējams, ka jūsu fotogrāfiju redzēs ne tikai garāmgājēji stacijas laukumā, bet arī Bauskas, Valmieras, Daugavpils iedzīvotāji, varbūt arī Lietuvas, Igaunijas vai Lielbritānijas iedzīvotāji, bet, iespējams, arī Kanādā, Ķīnā un Meksikā cilvēki būs redzējuši jūsu kailfoto.
 

Fotogrāfijās, kurās bērns redzams  ģimenes dzīvoklī, mājā vai savā istabā, var būt redzama ļoti privāta informācija - paša vai ģimenes locekļu vārds, uzvārds pie sienas redzamajā diplomā; skolas nosaukums un stundu plāns; mājas adrese; pa logu redzams pagalms un apkārtne, kurā bērns dzīvo; ģimenes privātās fotogrāfijas un tml. Šī informācija var kalpot svešiniekam, kā palīgs, lai bērnu izsekotu, satiktu, uzbruktu, draudētu vai veiktu citas ļaunprātīgas darbības. 
 

Pabrīdiniet bērnus, lai nekādā gadījumā netic visam, ko viņiem stāsta skaistā meitene vai atlētiskais puisis, kas viņus ir uzrunājis internetā. Nedrīkst ticēt visam arī tad, ja puisis/ meitene nosūta vairākas it kā savas fotogrāfijas. Ir vērts atcerēties - internetā ir miljoniem dažādu fotogrāfiju, ko ļaundari mēdz izmantot, lai iepazītos ar saviem potenciālajiem upuriem.
 

Vai zinājāt, ka ir iespējams pārbaudīt katru jums atsūtīto fotogrāfiju, vai un kur tā ir pieejama internetā? images.google.lv, uzspiediet uz fotoaparāta un augšupielādējiet fotogrāfiju vai iekopējiet fotogrāfijas saiti.
 

Reklāma
Reklāma

Esiet draugs un vienlaikus arī uzticības persona savam bērnam - ar savu rīcību un uzvedību lieciet bērnam saprast, ka jūs kā vecāks vienmēr viņam palīdzēsiet un atbalstīsiet, ja viņš kļūdīsies, jutīsies slikti vai ar savu rīcību pats sev būs kaitējis. Nenosodiet bērnu par viņa kļūdām un Jūs būsiet pirmais, pie kura bērns vienmēr vērsīsies, ja nonāks nepatīkamā situācijā, pieredzēs pazemojumu, vilšanos, būs uztraukts un nobijies. 
 

Ja esat satraukti par to, ka jūsu bērnam ir brīvi pieejams viņiem nepiemērots interneta saturs - dariet visu, lai ierobežotu jūsu bērniem piekļuvi kaitīgam interneta saturam. Drossinternets.lv mājas lapā ir pieejama informācija un īsas instrukcijas par drošības uzstādījumiem datoram un viedtālrunim, kā arī par privātuma uzstādījumiem dažādos sociālajos tīklos. 



Izmantojiet jaunākās tehnoloģijas - aplikācijas un citus kontroles rīkus, lai uzraudzītu savu bērnu un viņa veiktās darbības datorā un/vai viedtālrunī. Pirms izlemjat, kādus konkrēti risinājumus pielietot, lai attālināti uzraudzītu un rūpētos par sava bērna drošību, vispirms to pārrunājiet ar savu bērnu, pastāstot, kāpēc tas nepieciešams un vienotos ar bērnu, cik daudz vecāks drīkst iejaukties viņa privātajā dzīvē. Iespējams, ka abus apmierinās aplikācija, lai vecāks vienmēr redzētu, kur atrodas viņa bērns. Neiesakām slēpt no bērna informāciju, ka novērojat viņa darbības internetā, jo tas var beigties ar pilnīgu uzticēšanos jums, kad bērns uzzinās, ka lasāt viņa sarakstes un redzat visu viņu privāto dzīvi.

 

Ja jūs vai jūsu bērni ir saskārušies ar varmākām vai krāpniekiem internetā, nokļuvuši neērtā situācijā - sazinieties ar drossinternets.lv - mēs sadarbojamies ar lielāko daļu no populārākajiem sociālajiem tīkliem, kā arī Valsts policiju un palīdzēsim risināt problēmsituāciju, pēc iespējas ātrāk iesaistot portālu administrāciju vai tiesībsargājošās iestādes.