Cik sver tava bērna skolas soma? Apkopojam informāciju

Jā, šoreiz burtiski! Vai esat nosvēruši, cik smaga ir jūsu skolasbērna zināšanu bagāža – skolas soma kopā ar grāmatām, penāli, sviestmaižu kārbu pēcpusdienas uzkodai, atsēgām, telefonu utml. 

FOTO: Shutterstock.com


Skolas gaitas rit nu trešo nedēļu. Un jau nedēļu meita sūdzās par muguras sāpēm. Kā gan savādāk – nepilnus 40 kilogramus smagais bērns uz savas augošās muguras piecas reizes nedēļā stiepj 7-9 kilogramus smagu mugursomu, kurā viss salikts pēc saraksta, kas nepieciešams  7  mācību stundām. Gandrīz 4. daļa no skolnieces svara, lai gan mediķi iesaka uz muguras nenēsāt smagumus, kas pārsniedz 10% no paša svara. 
 

Nosveru katram mācību priekšmetam domātās mācību grāmatas un burtnīcas. 
Vēsture – 460 grami; matemātika – gandrīz 700 grami; latviešu valodas zinības – puskilograms. 

Izrevidēju somu un secinu, ka viss, kas salikts, tiešām ir vajadzīgs. Nekā lieka. Varbūt vienīgi sviestmaižu kārba ar maizīti, ko apēst pirms došanās uz pēcpusdienas pulciņu. 

Ņemu virtuves svarus un sveru katram mācību priekšmetam domātās mācību grāmatas un burtnīcas. 
Vēsture – 460 grami; matemātika smagāka – gandrīz 700 grami, latviešu valodas zinības –puskilograms... Kopā savācas 8 ar pus kilogrami uz muguras nēsājams svars. 


Kā mammai man tas nav vienalga. Varbūt arī valstij, tai skaitā medicīnas sistēmai, nav vienalga, jo pirms pieciem gadiem Sporta medicīnas valsts aģentūras veikts pētījums atklāj, ka tikai 3 % vispārizglītojošo skolu audzēkņu ir nevainojama stāja. 

Reklāma
Reklāma


Nākamais solis – kā šo problēmu risināt. Sadalīt mācību grāmatas līdzņemšanai ar skolas sola biedru? Esot mēģināts, bet, ja sola biedrs saslimst vai ko aizmirst, tad skolotājai pārmetumi “Kur tava grāmata?”.

Skapīšu skolā nav. Nav arī vietas un finansējuma to uzstādīšanai.  Tas arī nav risinājums, jo grāmatas nepieciešamas, lai mājās varētu mācīties.

Vēl viena ideja – varbūt vajadzīgās lapas var nokopēt? Var! Bet prasa rūpīgu plānošanu un vecāku darba vietas resursus un laiku. Ne visiem arī ir tāda iespēja. Bibliotēkā paņemt otru mācību grāmatu komplektu nevar, jo dubultkomplektu vienkārši nav. 

Varbūt pārskatīt darba burtnīcu un grāmatu svaru un izmēru, lai lielā A4 izmēra burtnīca nebūtu jānēsā līdzi visu mācību gadu, bet tās būtu sadalītas mazākās un ērtākās daļās? 


Šķiet, ja pieejamākais risinājums ir nopirkt vajadzīgo grāmatu komplektus izmantošanai mājās. Bet kur tad paliek bezmaksas izglītība? 


Ministru kabineta noteikumi precīzi nosaka maksimāli pieļaujamo skolas somas svaru visās skolēnu vecuma grupās.
 

Līga Brūvere, portāla redaktore un divu skolēnu mamma