Ko der ņemt vērā, apmeklējot balli? Iepazīstina etiķetes konsultante

 
Rudens ir laiks, kad pēc aizvadītās vasaras sezonas biežāk norisinās dažādas balles. Rīga jau izsenis ir bijusi vieta ar izsmalcinātām un spēcīgām balles tradīcijām, kas pēc neatkarības atgūšanas kļuva arvien populārākas un atguvušas agrāko spozmi. Bet kāda ir balles etiķete, kas būtu jāievēro ikvienam, kas nolēmis apmeklēt šādu skaistu pasākumu? Skaidro etiķetes, protokola, galda un saskarsmes eksperte Aija Strautmane.

FOTO: Shutterstock.com

 

Apģērbs vīrietim
Ballē vīrietis ierodas smokingā. Nekādā gadījumā nedrīkst ierasties frakā, ja tas nav norādīts ielūgumā! Jāierodas tajā apģērbā, kāds ir ierakstīts ielūgumā. Oficiālā pasākumā smokingam ir jābūt melnā krāsā, neoficiālā – tas var būt jebkuras krāsas.
 

Apģērbs sievietei
Ballē sieviete ierodas garā vakarkleitā līdz zemei. Kleitai ir jābūt svinīgai un pašūtai no laba auduma. Oficiālā ballē sievietes pleci un rokas jāapsedz ar šallīti vai jāvelk tāda kleita, lai nebūtu atkailinātas rokas un krūšu daļa. Privātā ballē sieviete var izvēlēties – vilkt atkailinātu vai neatkailinātu kleitu. Atceries – raibas, punktotas, svītrainas kleitas nav piemērotas - svinīgā ballē jāierodas ar vienkrāsainu kleitu, akcentē etiķetes konsultante.


Sievietes frizūra
Vakara frizūru sieviete veido tikai tajā gadījumā, ja vīrietim mugurā ir fraka. Citos gadījumos sievietei nepieciešama vienkārša, glīti saveidota frizūra.
 

Reklāma
Reklāma

Sievietes un vīrieša uzvedība
Ja uz balli ierodas precēts pāris, vīrs ņem sievu zem labā elkoņa. Ja pāris nav precēts, bet viens otru pavada uz balli, vīrietis ņem sievieti zem kreisā elkoņa.
 

Ko der ielāgot?
Dodoties uz balli, nevajadzētu lietot pārāk spēcīgas smaržas. Nav pieļaujama košļājamās gumijas košļāšana. Turklāt ne ballē, ne pirms tās nevajadzētu smēķēt, jo cigarešu aromāts var traucēt pārējiem viesiem. Smokings un vakarkleita nesader kopā ar cigaretēm. Ballē nevajadzētu pārlieku aizrauties ar alkoholisko dzērienu lietošanu, atgādina Strautmane.