Liekais svars - faktors, kas pasliktina veselību

Liekais svars ir milzīgs slogs cilvēka organismam. Tas apgrūtina gan ikdienas soli, gan pašsajūtu un pasliktina veselības stāvokli. Par iespējām nepieļaut virssvaru un svarīgākajiem soļiem liekā svara mazināšanā intervijā stāsta veselības centra „Vivendi” uztura speciāliste LIENE SONDORE.

Liekais svars ir vairāk nekā 1,4 miljardiem pasaules iedzīvotāju, kuri ir vecāki par 20 gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Liekais svars ir vairāk nekā 1,4 miljardiem pasaules iedzīvotāju, kuri ir vecāki par 20 gadiem.

 

Vai virssvars un liekais svars ir viens un tas pats?
Ja runa ir par lieko svaru – lieko ķermeņa masu, tad, protams, ar virssvaru saprotams liekais svars.

 

Vai Latvijā ir daudz cilvēku ar virssvaru? 
Slimību profilakses un kontroles centra pētījumā par lieko svaru secināts, ka normāla ķermeņa masa ir tikai pusei Latvijas sieviešu un vīriešu. Liekā ķermeņa masa ir 35,7% vīriešu un 27,8% sieviešu, bet aptaukošanās ir novērojama 16,4% vīriešu un 18,6% sieviešu. Būtiskākie iedzīvotāju veselību ietekmējošie riska faktori ir neveselīgi dzīvesveida paradumi un to sekas – neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, stress, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs, liekais svars, aptaukošanās.
Liekais svars ir vairāk nekā 1,4 miljardiem pasaules iedzīvotāju, kuri ir vecāki par 20 gadiem. Tā ir liela problēma, par ko ir skaļi jārunā jau tad, kad parādās pirmie liekie kilogrami, nevis tad, kad svars ir sasniedzis 160 kg!

 

Kāpēc cilvēkiem ir virssvars?
Ikdienā dzirdu aizbildinājumus, ka nav laika veselīgi ēst, vingrot, nūjot... Kad svars jau ir 140-150 kg, ir jāpiekrīt, ka aktivitātes kļūst apgrūtinošas. Bet ko tu esi darījis, lai tā nebūtu? Cilvēki mēdz sevi nevietā žēlot – šodien uz sporta zāli neiešu, jo nav laika, nevaru, nespēju. Nedrīkst būt, ka „nevaru” vai „man nav laika”!
Protams, katrs cilvēks ir citādāks, un problēmas cēloņi var atšķirties. Tomēr pieaugušajiem kopīgais ir attieksme pašam pret sevi. Biežs iemesls ir bērnībā iegūtie ēšanas paradumi. Arī mazkustīgs dzīvesveids bieži vien tiek pārmantots ģimenē. Ja bērns no mazām dienām redz, ka vecāki ir aktīvi un brīvajā laikā apmeklē deju kolektīvus, sporta nodarbības, tad, visticamāk, arī bērns būs aktīvs. Lielisks piemērs ir vērojams pie jūras – pieaugušie guļ, un mazie sēž blakus. Protams, tas neattiecas uz visiem. Ir lauku cilvēki, kuri ikdienā strādā fiziski smagu darbu, bet arī ir ar lielu lieko ķermeņa svaru. Tad ir jāvērtē ikdienas ēdienkarte – vai nav par daudz treknu produktu, baltmaizes un saldumu. Tā nevajadzētu būt, ka lauku cilvēks attaisno savus 160 kg, skaidrojot, ka ir saimniecība, kur ir daudz jāstrādā un tāpēc arī daudz jāēd. Bet ir jādomā par tālāko – kas notiks ar saimniecību, kad saimnieks vairs nespēs piecelties no gultas? Tas pats attiecas arī uz pilsētniekiem – biroju darbiniekiem. Neviens neapgalvo, ka visiem ir jābūt vienādi slaidiem, bet ir jābūt noteiktām robežām un līdzsvaram. Katrs gadījums ir individuāls.
Mūsdienu pilsētniekam – modernajai sievietei un vīrietim – liels izaicinājums ir ēšana ārpus mājām, jo ir daudz piedāvājumu un finansiālo iespēju. Ēdiena gatavošana mājās notiek retāk, jo visu var nopirkt veikalā.
Vispirms liekā svara problēmu un tā iespējamās sekas vajadzētu pārrunāt ar ģimenes ārstu, kad pacients ir ieradies uz pieņemšanu. Ja ir labi analīžu rezultāti, bieži vien cilvēki nerisina šo jautājumu, jo analīzes ir labas, kaut gan svars jau sasniedz 130 kg. Bet tā ir tikai sevis mānīšana, un par to trauksme vispirms ir jāceļ šī cilvēka ģimenes ārstam!

Mūsdienu pilsētniekam – modernajai sievietei un vīrietim – liels izaicinājums ir ēšana ārpus mājām, jo ir daudz piedāvājumu un finansiālo iespēju. Ēdiena gatavošana mājās notiek retāk, jo visu var nopirkt veikalā.

Kādas veselības problēmas rodas, ja ir virssvars?
Tauku šūnas ir iekaisuma šūnas – tas nozīmē, ka cilvēkam visu laiku ir iekaisums. Tā ir kā bumba ar laika degli.
Cieš visi orgāni un organisma sistēmas, sākot no sirds un asinsvadu sistēmas līdz pat balsta un kustību aparātam. Adipozi jeb aptaukojošies cilvēki ir mazkustīgi, viņiem ir paaugstināts arteriālais asinsspiediens, vēdera aizcietējumi vai pārāk mīksta vēdera izeja un citas gremošanas trakta problēmas. Rodas apgrūtināta elpošana, cieš gan perifērā nervu sistēma, gan reproduktīvā sistēma. Ir daudz pētījumu, kas pierāda, ka cilvēkiem ar lieku ķermeņa masu palielinās arī onkoloģisko slimību risks. Kardiologi bez mitas atgādina, ka liekais svars ar laiku sagādā problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu.
Tomēr, ja pats cilvēks vēlas kaut ko mainīt, tad lielāko daļu hronisko slimību var novērst, mainot dzīvesveida paradumus vien.

 

Ko virssvars skar biežāk – vīriešus vai sievietes?
Statistika liecina, ka liekais svars biežāk ir sievietēm, lai gan stipri neatpaliek arī vīrieši. Tas īpaši attiecas uz jauniem vīriešiem ap 25-45 gadiem, kuriem ir mazkustīgs dzīvesveids sēdoša darba dēļ, ir neveselīgi ēšanas paradumi, viņi smēķē un lieto alkoholu. Daļai sieviešu liekais svars parādās pēc bērniņa piedzimšanas, kad svara pieaugums ir normāla parādība, bet mājas rūpes un rūpes par mazuli aizņem dienas lielāko daļu, un sievietei ne vienmēr ir laiks domāt par savu svaru. Šobrīd uz pieņemšanu nāk daudz jaunu cilvēku, pat jaunieši ar lieko svaru.

Reklāma
Reklāma

 

Kādi ir pirmie soļi svara samazināšanai?
Ir jāsāk ar liekā svara problēmas apzināšanos. Mēs paši nereti slēpjamies aiz maskas, ka daži kilogrami vēl nekas īpašs nav un nemaz netraucē. Nākamais solis, kad ir skaidrs – liekais svars ir! – nākas saprast, ka svara zaudēšana nav īstermiņa process, un ne dārgas vai lētas kūres te nepalīdzēs, ja vien pats nebūsi gatavs mainīt savus ēšanas paradumus un savā ikdienā izbrīvēt laiku fiziskām aktivitātēm. Tavā vietā neviens to nedarīs! Ja nemaina attieksmi pret sevi, nekas nemainās, un nav vērts tērēt naudu!
Ja esi nolēmis kaut ko mainīt uz labu, tad vislabāk ir doties pie ģimenes ārsta, nodot analīzes un apmeklēt uztura speciālistu, lai vienotos par individuāli izstrādātiem uztura ieteikumiem. Ir vērts apmeklēt arī fizioterapeitu un fitnesa treneri. Un sākt strādāt! Brīnumu nav – tos radām mēs paši!

 

Cik strauji drīkst samazināt svaru?
Svara zudumam ir jānotiek pakāpeniski, bet katrs cilvēks ir citādāks – nepieciešams individuāls izvērtējums. Veselīga svara samazināšana ir līdz 500 g nedēļā.

 

Kāds ir veiksmīgākais svara samazināšanas stāsts Jūsu praksē?
Veselības centrā „Vivendi” ir sākta lieliska „Virssvara programma”. Vairākus mēnešus tās dalībnieki kopīgi vingro fizioterapeita vadībā, ir konsultācijas un lekcijas pie uztura speciālista un psihoterapeita. Ziemā viena programmas dalībniece, mainot savus ēšanas paradumus un sākusi aktīvi vingrot, samazināja svaru no 130 kg līdz 90 kg!

 

Ko var iemācīties Uztura kabinetā?
Uztura kabinets ir lieliska iespēja teoriju izmantot praksē. Mēs kopīgi mācāmies gatavot veselīgu uzturu, izmantojot mazāk taukvielu, apgūstam praktiskas iemaņas, kas, iespējams, ir tikai nedaudz piemirsušās. Nereti problēmas sagādā pats vienkāršākais – dārzeņu un pilngraudu produktu gatavošana vai ēdienu kombinēšana. Vienlaikus ir svarīgi kopā ļauties pārmaiņām, jo tā vieglāk apjaust, ka veselīgu un gardu maltīti var pagatavot katrs pats, un tas neprasa ne pārāk daudz līdzekļu, ne mūsdienās tik dārgā laika. Te kāds pirmo reizi nobauda no cukini gatavotus spageti, izjūt ēdiena garšu un smaržu bez E-621, jo mēs izmantojam tikai garšvielas, garšsaknes un pavisam maz sāls.

 

Iesakiet, kādām jābūt vakariņām cilvēkam, kuram ir liekais svars?
Puse šķīvja jāaizņem sezonā pieejamiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan gatavotiem cepeškrāsnī un tvaicētiem. Dārzeņus var papildināt pēc izvēles ar kādu no pilngraudu produktiem, cepeškrāsnī ceptu, tvaicētu vai vārītu gaļu vai zivi, kas papildināta ar garšsaknēm un garšvielām. Divas trīs dienas nedēļā var būt veģetāras – ir tik daudz lielisku recepšu, ka atliek tikai gatavot! Laba izvēle vienmēr būs biezpiens un mums ierastie izcilie skābpiena produkti.