Pediatre iesaka: 8 vasarīgas un veselīgas našķu receptes bērniem

Vitamīniem bagāti kārumi pieejami ik uz soļa. Augustā un septembrī dārzos vēl joprojām atrodamas dabas veltes, kas ir ne tikai bezgala gardas – tās ir vitamīniem un uzturvielām bagātas. Mazo ekspertu skolas eksperte un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pediatre Sanita Mitenberga iesaka, ar kādiem vasaras gardumiem cienāt mazo. Noskaidro, kā pasniegt vasarīgos un veselīgos našķus bērniem saistošā veidā.

Regulāri piedāvā mazajam pavisam vienkārši pagatavojamus gardumus – sagriez burkānus, kāpostus, gurķus vai papriku, pasniedz zaļos zirnīšus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Regulāri piedāvā mazajam pavisam vienkārši pagatavojamus gardumus – sagriez burkānus, kāpostus, gurķus vai papriku, pasniedz zaļos zirnīšus.

 

“Dārzs ar ogām, augļiem un dārzeņiem ir veselīgo našķu karaļvalsts. Vērtīgos kārumus ir svarīgi pasniegt pievilcīgā veidā. Taisām mājās ekoloģisku saldējumu, kuru sastāvā ir ābolu sula vai jogurts, agaves sīrups un dažādas ogas. Cepam cepumus bez sviesta, olām un cukura. Eko veikalos atrodam alternatīvas saldumiem, kas pārbagāti ar cukuru un e-vielām. Iedvesmu vasarīgiem ēdieniem un kārumiem meklēju dažādos blogos, piemēram, www.happywhispers.lv vai www.lepetitpot.lv, kā arī vērtīgu informāciju smeļos www.mazoekspertuskola.lv,” stāsta TV seja Anna Rozīte. 

 

“Manas meitas jau no mazotnes ir radušas ēst augļus un dārzeņus. Vasarā mēs tos ēdam ļoti daudz gan pamata ēdienreizēs, gan starp maltītēm kā našķus. Labprāt baudām sagrieztus gurķus un burkānus, kā arī ogas – ēdam tās lielos daudzumos svaigas, neapstrādātas, nereti sajaucot kopā ar riekstiem vai sēkliņām. Visu gadu ēdam žāvētos augļus. Meitām kā jau visiem bērniem garšo saldumi. Kad gribas īpaši palutināt mazās, iegādājos ogu marmelādi vai sukādes eko veikalos vai tirdziņos,” pieredzē dalās dūla Katrīna Puriņa. 

 

Pediatres Sanitas Mitenbergas receptes: 

1. Sasaldē vasaras ogas ar jogurtu. Sanāks saldējums, un bērns vēl paralēli uzņems kalciju un D vitamīnu. Tāpat ogas var sajaukt ar biezpienu, cukuru (vai alternatīvu saldinātāju, piemēram, medu vai agaves sīrupu) un pievienot želatīnu. 
2. Cep krāsnī ābolus, pārkaisi tos ar kanēli un cukuru vai arī pildi ar biezpienu un rozīnēm. Recepte kopīgai pagatavošanai ar bērniem pieejama šeit: http://www.mazoekspertuskola.lv/cards/view/134). 
3. Atceries par savas bērnības kārumu – jauc dzērvenes ar cukuru vai pūdercukuru.
4. Veido ogu sukādes – pārber ogas ar cukuru, ļauj tām apsuloties, nokās sulu un žāvē cepeškrāsnī. Sukādes iespējams gatavot no āboliem, cidonijām, rabarberiem, dzērvenēm, upenēm un citām ogām vai augļiem.
5. Regulāri piedāvā mazajam pavisam vienkārši pagatavojamus gardumus – sagriez burkānus, kāpostus, gurķus vai papriku, pasniedz zaļos zirnīšus. Liec tos uz kafijas galdiņa cepumu vietā!  
6. Salasi riekstus! Šogad lazdās ir īpaši daudz riekstu, kas ir veselīgs uzturvielu avots. Tie satur olbaltumvielas un neaizstājamas aminoskābes, kā arī B grupas vitamīnus.
7. Savāc no ķirbjiem sēkliņas un izžāvē. Tās ir īpaši gardas, ja nedaudz apcep. Ķirbju sēklās ir daudz aminoskābes, omega-3 taukskābes, kā arī cinks un magnijs. Tās ir labs šķiedrvielu avots. 
8. Laicīgi gatavo gardumus ziemai, piemēram, zaļumus, ko var lietot zupās, sacepumos, mērcēs un citos ēdienos, turklāt – tie smaržo pēc vasaras! Ņem vērā – zupām un citiem ēdieniem pietiek vien ar tējkaroti. Neaizraujies ar sālītiem ēdieniem. Tev būs nepieciešams:

Reklāma
Reklāma

1kg diļļu,
0,5kg burkānu,
0,25kg seleriju lapu,
0,25 kg pētersīļu lapu,
1kg sīpolu,
0,5kg tomātu. 

Visu sasmalcini blenderī. Pievieno 1kg rupjās sāls. Pēc 24 stundām pildi masu mazās burciņās. Uzglabā ledusskapī. Iesaisti bērnu gatavošanas procesā – ļauj mazajam noformēt burciņas ar pašu gatavotām etiķetēm un krāsainām lentītēm. Ziemā mazajam būs lielāka interese ēst zaļumus, ko pats gatavojis.

 

Atceries!

  • Pārdozēt vitamīnu uzkrāšanos organismā no ogām, augļiem vai dārzeņiem nav iespējams. Vienīgās problēmas var būt slikta dūša, izsitumi vai caureja.
  • Augļi var veicināt aptaukošanos, ja bērnam ir liekā svara problēmas, labāk dod viņam vairāk dārzeņus. 
  • Ja ogas augušas piemājas dārziņā un nav appūstas ar ķīmiskiem kaitēkļu līdzekļiem, tās droši var ēst no koka vai krūma. Piemēram, mazās zemenītes ir pieejamas no jūnija līdz pat oktobrim. Bērniem ir viegli tās noplūkt un prieks ēst.
  • Ja ogas pirktas tirgū vai veikalā, tās noteikti jāmazgā, dārzeņi – jāmizo. Citrusaugļus, melones un arbūzus skalojot atziepē, jo netīrumi un mikrobi, kuri atrodas uz mizas, ar naža asmeni viegli var nonākt mīkstumā. Atceries, ka jāmazgā arī banāni. Izvairies veikalos pirkt jau pārgrieztus augļus vai dārzeņus.
  • Uzmanies ar tādiem dārzeņiem, kā piemēram, redīsi un kolrābji, vai ar skābiem augļiem vai ogām, kā piemēram, upenes, ērkšķogas, plūmes  citrusaugļi – tos nevajadzētu ēst tukšā dūšā. Redīsus labāk lietot salātos, savukārt skābus augļus pēc maltītes. 
  • Gatavo dārzeņus un augļus visos iespējamos veidos: ēdiet tos svaigus, sautētus, vārītus, sajauktus ar sēklām vai riekstiem. Tas ne tikai sniegts iespēju izbaudīt dažādas garšas buķetes, bet arī palīdzēs atrast īsto veidu, kā pasniegt bērnam dabas veltes. 


Par Mazo ekspertu skolu
Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta 2014. gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2-6 gadus veciem bērniem.