Pusaudzei sāpīgas mēnešreizes. Vai ir jādodas pie ārsta?

Pirmās mēnešreizes meitenēm sākas ap 11-14 gadu vecumu. Ja līdz 15 gadu vecumam menstruācijas nav sākušās, meitenei būtu jāapmeklē ginekologs, tā raidījumā "Ģimenes studija" stāsta bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa

Nelabvēlīgs psiholoģiskais klimats ģimenē, mātes un meitas neuzticēšanās viena otrai ļoti nopietni ietekmē meitenes  dzimumnobriešanu un to, kā viņai attīstīties reproduktīvā sistēma.

FOTO: Shutterstock.com

Nelabvēlīgs psiholoģiskais klimats ģimenē, mātes un meitas neuzticēšanās viena otrai ļoti nopietni ietekmē meitenes dzimumnobriešanu un to, kā viņai attīstīties reproduktīvā sistēma.

Ko darīt, ja tīnei ļoti sāpīgas mēnešreizes
Ja meitenei ir ļoti sāpīgas menstruācijas, mammai ar meiteni jādodas pie ārsta un jāmeklē iemesli. Pretsāpju zāļu dzeršana situāciju nerisina.

Ir divi galvenie iemesli, kas ietekmē sāpīgas menstruācijas:
 

  • funkcionālie iemesli, kuri rodas uz nervu sistēmas darbības īpatnību  pamata.
  • organiski traucējumi, tas nozīmē -  dzimumorgānu anomālijas,  endometrioze.


Sāpīgas mēnešreizes, dažreiz arī slikta dūša, vēdera uzpūšanās, reiboņi, parasti parādēs vēlāk pēc mēnešreižu sākuma un biežāk tām ir emocionāli un neiroloģiski iemesli. Sāpīgākas mēnešreizes ir meitenēm, kas ir ļoti emocionālas, ļoti noslogotas, kas ir līderes klasē, aktīvas skolā, ir mākslinieciski apdāvinātas. Viņām ir labila nervu sistēma un arī  sāpīgākas mēnešreizes. Tad vairāk līdzēs speciālists, kas stabilizēs  nervu sistēmu.
 

Reklāma
Reklāma

Daktere Auziņa norāda, ka nelabvēlīgs psiholoģiskais klimats ģimenē, mātes un meitas neuzticēšanās viena otrai ļoti nopietni ietekmē meitenes  dzimumnobriešanu un to, kā viņai attīstīties reproduktīvā sistēma. Tāpēc ļoti nopietni ir jāattiecas gan pret dzimumaudzināšanu skolā, gan  ģimenē.

Lasi arī: Jāzina katrai mammai: ar meitiņu pirmo reizi pie ginekologa