Tas jāzina katrai mammai: ar meitiņu pirmo reizi pie ginekologa

Kā pareizi ievērot higiēnu; kad meitenei pirmo reizi doties pie ginekologa un kāpēc mazai meitiņai tas vispār ir jādara? Uz jautājumiem, kas jāzina mazu meitenīšu un tīnīšu mammām, stāsta bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa.

Mammai ir jārunā ar meiteni, jāpaskaidro, ka vizīte nav nekas briesmīgs,  daktere pārbaudīs, vai meitenīte ir vesela.

FOTO: Shutterstock.com

Mammai ir jārunā ar meiteni, jāpaskaidro, ka vizīte nav nekas briesmīgs, daktere pārbaudīs, vai meitenīte ir vesela.

Pie ginekologa dodas arī mazas meitenītes

Vecākiem vārdu savienojums "bērns un ginekologs" bieži raisa neizpratni, jo nav skaidrs, kamdēļ jaundzimušajam vai mazai meitiņai ir vajadzīgs šāds speciālists. Patiesībā māmiņai par savas meitiņas reproduktīvo veselību vajadzētu sākt domāt jau tad, kad bērniņš vēl ir tikai vēderā. Veicot grūtniecības ultrasonogrāfiju, pieredzējis ārsts var redzēt, piemēram, cistu veidošanos mazās, vēl nedzimušās meitenītes olnīcās. Tad ārsts iesaka pēc bērniņa piedzimšanas aiziet pie ginekologa.

 

Cistas embrija olnīcās veidojas māmiņas hormonālo izmaiņu dēļ. Augļa organismā nonāk viss, kas ir māmiņas organismā, tai skaitā dzimumhormoni. Dzimumdziedzeri ir ļoti jutīgi un cistas ir reakcija uz hormonālajām izmaiņām. Pēc meitenītes piedzimšanas ginekologs izvērtē, ko darīt. Ja nav traucētas dzīvībai svarīgas funkcijas, veidojums neaug, tad ārsts to tikai novēro. Ar laiku cistas var izzust pašas. Ja tomēr veidojums sāk augt un, iespējams, rada sāpes, tad gan ir jāoperē.

Ultrasonogrāfiski iekšējos dzimumorgānus meitenēm var novērtēt tikai sākot no 5–7 gadiem. Mazākiem bērniem dzemde, olnīcas vēl ir ļoti, ļoti mazas un patoloģijas nav pamanāmas.
 

Biežākās problēmas

Gandrīz katrai otrajai meitenei, kas tiek atvesta pie ginekologa, ir sūdzības par salipušām kaunuma lūpām, ko sauc arī par sinehijām. Meitenītes gļotāda atšķiras no pieaugušas sievietes gļotādas. Šo atšķirību nosaka tas, ka mazai meitenei ir samērā zems sievišķo hormonu līmenis un gļotādas intīmajā zonā ir diezgan sausas. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc notiek salipums. Ja tas nav lielāks par 1 cm, tad ir cerība, ka gļotādas pašas atlips, bet biežāk tomēr salipšana progresē un ir jāapmeklē ārsts, kas ieteiks labāko risinājumu. Šādai patoloģijai ir tendence atkārtoties, tāpēc, ja vienreiz salipums bijis, tad intīmo vietu kopšanai ļoti labi noder olīveļļa, kas ādu padara slīdīgāku. 

Apmēram 5 gadu vecumā aktīvāk sāk darboties olnīcas, hormonālais līmenis mainās un problēma pazūd.
 

Otra izplatītākā problēma ir bieži iekaisumi ārējo dzimumorgānu apvidū, starpenes apsārtums. Tas izpaužas kā sāpes, nieze, kairinājums, izdalījumi.

Iemesli ir dažādi, bet viens no tipiskākajiem – higiēnas problēmas. Apsārtumu var izraisīt arī pārāk liela saldumu lietošana, spalīšu invāzija, alerģija. Tā var būt vienīgā vieta, kur var izpausties alerģiska reakcija.
 

Ja meitiņai bieži ir klepus, iesnas, vīrusa infekcijas, tad gļotādas kairinājums var izpausties arī dzimumorgānu zonā. 

 

Dzimumorgānu apsārtums ir tipiska parādība cukura diabēta gadījumā. Autiņbiksīšu nēsāšana ir individuāla nepanesamība, un to sauc par autiņbiksīšu dermatītu.

Dažreiz meitenes spēlējoties savos dzimumceļos (tāpat kā degunā vai ausīs) iebāž svešķermeņus. Rodas iekaisums, palielinās izdalījumi, un tad jāmeklē ārsta palīdzība. Visbiežāk mamma ir pat ļoti pārsteigta, ka tur kaut ko var iebāzt.
 

Kā sagatavot meiteni vizītei pie ginekologa

Reklāma
Reklāma

Mammai ir jārunā ar meiteni, jāpaskaidro, ka vizīte nav nekas briesmīgs, daktere pārbaudīs, vai meitenīte ir vesela. Piemēram, 8 gadus vecu meiteni nepārbauda, izmantojot instrumentus, notiek tikai apskate, kas nemaz nav sāpīga. Novērtē, vai nav ārējo dzimumorgānu uzbūves novirzes.

Ginekoloģe izvērtē bērna svaru un garumu, pārbauda, vai nav iekaisumu. Vecumā, kad meitene vairs neiet dušā kopā ar mammu un mazgājas pati, ir  lietas, ko vecāki var arī nepamanīt.

Biežāk uzdotais jautājums bērnu ginekologiem ir par pareizu higiēnu. Ir divas galējības: vai nu mamma pārcenšas – mazgā intīmo vietiņu 3 reizes dienā, izmantojot intīmās higiēnas ziepes, kā rezultātā gļotādas ir pārsausinātas un viegli iekaist, vai arī otrādi – mazgā pārāk reti. 

 

Apmazgāties vajag reizi dienā tikai ar tīru ūdeni un virzienā no priekšpuses uz aizmuguri. 

 

Biksītes vajadzētu mazgāt tikai ar bērnu ziepēm, kurām ir neitrāls pH.

 

Ja viss ir kārtībā, kad būtu jāapmeklē bērnu ginekologs

Ginekoloģiskās apskates nav obligātas, tāpēc visu izlemj vecāki. Bērnu ginekoloģe pirmo reizi iesaka atvest meitenīti pie ārsta jau pirms skolas, bet pēdējais laiks ir tīņa vecums – 14–15 gadi. Obligāti pie ārsta jāiet tad, ja meitenei līdz 15 gadu vecumam nav sākušās mēnešreizes vai ja mēnešreizes ir ļoti neregulāras, ir spēcīga asiņošana vai cikls ir sāpīgs. Protams, arī tad, ja meitene jau uzsākusi intīmas attiecības un ir nepieciešams padoms par kontracepciju.

 

Ne visās Latvijas pilsētās ir bērnu ginekologi, bet arī ne visi pieaugušo ginekologi spēj strādāt ar bērniem. Latvijā nav bērnu ginekologu sertifikācijas un, ja ārsts nav apguvis bērnu ginekoloģijas kursu, labāk apmeklēt bērnu ginekologu Rīgā. BKUS konsultatīvajā poliklīnikā šis speciālists bezmaksas ir līdz 18 gadu vecumam un pierakstīties var bez ārsta nosūtījuma. Tas ir tiešās pieejamības speciālists.

 

Ģimenes vide ietekmē nākamo sievieti

Daktere Auziņa norāda, ka nelabvēlīgs psiholoģiskais klimats ģimenē, mātes un meitas neuzticēšanās viena otrai ļoti nopietni ietekmē meitenes  dzimumnobriešanu un to, kā viņai attīstīties reproduktīvā sistēma. Tāpēc ļoti nopietni ir jāattiecas gan pret dzimumaudzināšanu skolā, gan ģimenē.
 

Informācija no Latvijas Radio - 1 raidījuma "Ģimenes studija"

Saistītie raksti