Agrās seksuālās attiecībās iesaistās meitenes, kas aug nepilnās un nelaimīgās ģimenēs

Pirmās seksuālās attiecības pusaudžu vidū nereti ir pārsteidzīga un līdz galam neizsvērta rīcība, ļoti bieži tās tiek uzsāktas attiecību rozā briļļu periodā. Meitenei lēmuma par seksuālo attiecību uzsākšanu  pamatā ir vēlme būt mīlētai un līdzināties vienaudzēm. Taču seksuālas attiecības nav mīlestības garants un agrīna seksa sekas nereti rada problēmas tālāku attiecību veidošanā vairāku gadu garumā. 

Attiecībās iesaistās meitenes, kuras nezina pat pašas elementārākās lietas par savu ķermeni un higiēnu

FOTO: Shutterstock.com

Attiecībās iesaistās meitenes, kuras nezina pat pašas elementārākās lietas par savu ķermeni un higiēnu

„Ir izaugusi vecāku paaudze, kuriem skolās ir bijusi veselības mācība un kuri ir auguši brīvā sabiedrībā. Neraugoties uz to, mani pārsteidz jaunu meiteņu vājās zināšanas par savu ķermeņu norisēm, par to, kas ir mēnešreizes, par pašsaprotamiem higiēnas jautājumiem. Tiek uzskatīts, ka šīs ir tēmas, kas būtu jāpārrunā ģimenē, taču praksē diemžēl tā tas nenotiek,” stāsta ginekoloģe Margarita Puķīte.

 

Labas attiecības starp tēvu un māti ir būtisks aizsargājošs faktors bērnu labklājībai un veselīgai, nesasteigtai attīstībai.

Reklāma
Reklāma

Vairāki nozīmīgi zinātniskie pētījumi apliecina, ka agrīnu seksuālu attiecību uzsākšana lielā mērā ir atkarīga no mikroklimata ģimenē. Labas attiecības starp tēvu un māti ir būtisks aizsargājošs faktors bērnu labklājībai un veselīgai, nesasteigtai attīstībai. Svarīgas ir gan mātes rūpes par savu emocionālo labklājību, gan arī tēva pozitīva iesaiste meitas audzināšanā,” uzsver Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas docente un pētniece Dr.psych. Ieva Stokenberga.
 


Pētījumi liecina, ka agrīnu seksuālu aktivitāti veicina tādi faktori kā zema pašcieņa, sliktas attiecības vecāku starpā, pusaudža uzvedības problēmas un vāji sasniegumi skolā. Arī pārlieku liela vecāku vēlme kontrolēt bērnus var radīt pretēju efektu. Agrīnas seksuālās attiecības veicina arī stress ģimenē un apkārtējā vidē – piemēram, ģimenes attiecību kvalitāte  vai zems sociālekonomiskais stāvoklis.


Agrīnas seksuālās attiecības meitenēm var sekmēt arī agrīna fiziska nobriešana un augstāks sevis kā seksuāla partnera pašnovērtējums − sociālā kompetence, fiziskais briedums un pievilcība prognozē agrāku dzimumdzīves uzsākšanu un riskantāku seksuālo uzvedību. Interesanti, ka aizsargājošs faktors no agrīnas seksuālās pieredzes ir kautrība un grūtības kontaktos ar vienaudžiem − tieši komunikablie un pievilcīgie pusaudži ir vairāk pakļauti seksualizācijas riskam.