Idejas, kā mazuli iesaistīt mājas pienākumu veikšanā. Mammas pieredze

Ko tur liegties — kopš esmu atsākusi strādāt, man nepietiek laika rotaļām ar bērniem tik daudz, cik gribētos. Paralēli darbam vēl taču ir arī tik daudz mājas darbiņu. Tāpēc cenšos apvienot mājas soli ar laiku bērniem, iesaistot viņus mājas uzkopšanā, galda klāšanā, ēdiena gatavošanā un veļas mazgāšanā.

Kopīga mājas darbiņu darīšana audzina viņos čaklumu, veicina dažādu praktisku prasmju apgūšanu un pat izglīto, piemēram, bagātina vārdu krājumu.

FOTO: Shutterstock.com

Kopīga mājas darbiņu darīšana audzina viņos čaklumu, veicina dažādu praktisku prasmju apgūšanu un pat izglīto, piemēram, bagātina vārdu krājumu.

 

Mazgājam drēbes!
Jau kopš pusotra gada vecuma vidējā meitiņa palīdz ielikt veļas mašīnā drēbes un vēlāk tās izņemt. Man atliek tikai sašķirot vešiņu pirms mazgāšanas un izvēlēties attiecīgo mazgāšanas režīmu, visu pārējo padara Anna. Ļauju viņai arī nospiest pogu Sākt mazgāšanu — tas meitai sagādā vislielāko prieku —, kā arī pēc mazgāšanas izņemt no mašīnas drēbes un sakraut tās bļodā. Turklāt drēbju izžaušana ir arī sava veida mācību stunda. Mēs kopā aiznesam veļas bļodu līdz žaušanas režģim, un tad Anna pa vienam padod katru apģērba gabalu un nosauc to vārdā, kā arī piemetina, kam tas pieder, piemēram, bikses — tētim, svārki — mammai, zeķbikses — Annai utt.

Iztukšojam trauku mazgājamo mašīnu
Līdzīgi darām ar trauku ievietošanu un izņemšanu no trauku mazgājamās mašīnas. Anna ne tikai atnes netīros traukus, dakšas, karotes un nažus, bet arī, ņemot tos ārā, rūpīgi noslauka un saliek plauktiņos, kas atrodas viņai aizsniedzamā augstumā. Nesen viņai talkā nākusi arī gadu vecā Grieta. Tas, protams, ir mazliet ekstrēmi, jo man jāpagūst pietiekami ātri paņemt pretī krūzīti, šķīvi vai bļodu, ko pasniedz gadu vecs bērns, taču bērna prieks, ka viņš varējis palīdzēt mammai, to visu atsver.

Iepirkumu izkrāmēšana
Anna un Grieta palīdz izkārtot iepirkumu maisus. Arī šajā gadījumā visus pārtikas produktus un saimniecības priekšmetus Anna nosauc vārdā un vēl pasaka, kur katrs no tiem jānoliek — ledusskapī, vannas istabā vai plauktā.

Grīdas slaucīšana
Vēl meita palīdz slaucīt grīdu (esmu viņai nopirkusi pašai savu slotiņu un šaufelīti), notīrīt putekļus, aiznest un atnest dažādus priekšmetus. Slaukot putekļus, mēs vienlaikus varam arī mazliet padauzīties. Starp citu, aiznest konfektes vai šokolādes sieriņa papīru uz miskasti Anna iemācījās jau aptuveni gada vecumā. Tā bija viņas pirmā reālā palīdzība mājas darbos, kas sagādāja milzu prieku gan viņai pašai, gan arī mammai un tētim.

Dārza darbi
Anna labprāt iesaistās arī dārza darbos. Viņai ļoti patīk iesēt dobē sēkliņas, lasīt ābolus, palīdzēt mammai saplūkt vakariņām pētersīļus un lociņus.

Rūpes par kaķi
Vēl Anna pēc savas iniciatīvas pārņēmusi vecākā brāļa pienākumu — pabarot kaķi. Viņa jūtas ļoti lepna, kad atļaujam iebērt bļodiņā sauso barību.

Lielais palīgs
Mans astoņgadīgais dēls Dāvis ir jau pavisam liels un patstāvīgs vīrs. Vieglāk būtu uzskaitīt darbus, kuros viņš vēl pagaidām palīdzēt nevar, piemēram, patstāvīgi uzvārīt zupu. Toties Dāvis prot pats uzsildīt pienu, sasmērēt maizītes sev un māsām, pagatavot tēju, sajaukt pankūku mīklu (viņam palīdz arī divgadīgā Anna), tēta uzraudzībā sazāģēt dēli, izkārt veļu, sakopt māju. 

Strādājam kopā!
Ņemot vērā visas šīs bērnu prasmes, cenšos sakārtot darbus tā, ka laikā, kamēr meitenes guļ diendusu, daru tādas lietas, kuras grūti paveikt kopā ar bērniem. Savukārt mājas vai virtuves kārtošanu u.tml. atstāju uz brīdi, kad mazās meitenes jau piecēlušās, jo šos darbus varam darīt kopā. Līdzīgi ir ar vecāko dēlu Dāvi — mums ir vienošanās, ka viņš palīdz mājas darbos man, piemēram, pieskatot istabā māsas, kamēr uzmazgāju virtuvi, savukārt es palīdzu sakārtot viņa istabu. Arī tas ir kopā pavadīts laikā, jo, kopīgi kārtojot istabu, skapi vai uzpošot māju, mēs varam izrunāties par visu, kas mums abiem svarīgs, paklausīties mūziku un paālēties.

Iesūtījusi Sindija Meluškāne, Dāvja (8), Annas (2) un Grietas (1) mamma

Reklāma
Reklāma