Gaidi divus vai vairāk mazuļus? Par grūtniecību un dzemdībām stāsta vecmāte Signe Irša

Kāpēc pasaulē dzimst arvien vairāk dvīņu un trīņu un kas jāņem vērā gaidāmo bērniņu mammai, stāsta VSIA Paula Stradiņa KUS Perinatālās aprūpes centra Dzemdību nodaļas galvenā vecmāte Signe Irša.

Dzemdību process dvīņu gadījumā ne ar ko īpaši neatšķiras viena mazuļa dzimšanas. Dzemdes atvēršanās nenotiek ne divreiz ilgāk, ne dubultsāpīgāk.

FOTO: Shutterstock.com

Dzemdību process dvīņu gadījumā ne ar ko īpaši neatšķiras viena mazuļa dzimšanas. Dzemdes atvēršanās nenotiek ne divreiz ilgāk, ne dubultsāpīgāk.


Kāpēc dvīņi un trīņi dzimst vairāk?

Dvīņu (trīņu) grūtniecība ir stāvoklis, kad sievietes dzemdē vienlaikus attīstās divi (trīs) augļi. No dabas cilvēkam, tāpat kā daudziem zīdītājiem, „pārsvarā” ir paredzēts viens pēcnācējs jeb vienaugļa grūtniecība. Zināma mērā divu un vairāku bērnu gaidīšanu vienā reizē var uzskatīt par īpatnību. Mūsdienās palielinās to ģimeņu skaits, kuri nespēj ieņemt bērniņu, un viens no risinājumiem ir medicīniskā apaugļošana. Statistika rāda, ka pēdējo gadu laikā līdz ar neauglības ārstēšanu daudzaugļu grūtniecību biežums palielinās. Protams, gan dvīnīši, gan trīnīši var pieteikties arī paši.
 

 

Jaunajiem vecākiem, kuri vēl tikai gaida savus dvīnīšus vai trīnīšus, noderīgi būtu meklēt kontaktus  ar citiem dvīņu, trīņu vecākiem un gūt informāciju.

 

Ir dzimtas, kurās tiek veiksmīgi iznēsāti un dzemdēti dvīņi paaudžu paaudzēs. Tomēr vairumā gadījumu tās ir medicīniski iniciētas grūtniecības. Medicīniskās apaugļošanas procedūras ir dārgas, tāpēc nereti dzemdē ievada vairākas apaugļotas olšūnas, taču arī viena šāda olšūna var sadalīties un tālāk attīstīties dvīņi.
 

Attīstības pārsteigumi

Samērā bieži ir gadījumi, kad grūtniecības pirmajās nedēļās konstatē divus augļus, bet nākamie izmeklējumi liecina, ka sieviete gaida vairs tikai vienu bērnu. Augļa bojāejai ne vienmēr ir jānotiekar izasiņošanu, viens no mazuļiem var pārtraukt augt un tā arī palikt dzemdē, netraucējot attīstīties otram. Ja viens no augļiem iet bojā, par otra abortēšanu ārsti spriedīs tikai tad, ja pastāvēs ļoti nopietnas veselības problēmas sievietei.
 

Ne visi dvīņi ir identiski

Visas dvīņu grūtniecības nav vienādas. Tās iedala pēc tā, kā mazuļi veidojušies un kur dzemdē atrodas. Kad sievietes organismā ovulē divas olšūnas un tās apaugļo divi spermatozoīdi, katram auglim veidosies sava placenta un savs augļūdens pūslis. Šādus gaidāmos bērnus sauc par divolu dvīņiem. Ir gadījumi, kad apaugļota olšūna sadalās divās daļās un no katras daļas attīstās auglis.


Šādus mazuļus sauc par vienolas dvīņiem, kuri ir identiski. Vienolas dvīņiem var būt atsevišķas placentas un augļūdens pūšļi vai kopīga placenta un atsevišķi augļūdens pūšļi, retāk abi mazulīši attīstās vienā pūslī.

 

Ja bērniem ir viena placenta, var būt asinsapgādes traucējumi, kas ietekmē viņu simetrisku augšanu – viens var būt ļoti liels, otrs atpalikt augšanā, kā arī ciest no nepietiekamas asins piegādes. Pastāv risks, ka mazākais var aiziet bojā. Savukārt lielākais pēc piedzimšanas var būt ar kādām asinsrites problēmām, ļoti izteiktu dzelti.
 

Būt gaidībās ar diviem mazuļiem

Cik veiksmīga būs divu bērnu iznēsāšana, atkarīgs no vairākiem aspektiem, tai skaitā – no topošās māmiņas organisma iespējām: cik vietas ir dzemdē, mammas ķermenī, vai ir pietiekamas organisma minerālvielu un vitamīnu rezerves utt. Dvīņus ir iespējams iznēsāt pilnu grūtniecības laiku, lai gan prakse rāda, ka biežāk šie mazuļi pasaulē ierodas gan nedaudz, gan stipri agrāk par plānoto dzimšanas dienu.
 

Gaidot dvīņus, pie ārsta biežāk?

Valsts ir noteikusi vadlīnijas, cik un kādi izmeklējumi grūtniecei pienākas mazuļa gaidīšanas laikā. Šīs vadlīnijas neizdala daudzaugļu grūtniecības, tomēr ārsti vienmēr izvērtē situāciju un nosaka papildu izmeklējumus, ja tādi ir nepieciešami. Realitātē dvīņu māmiņas biežāk apmeklēs dzemdību speciālistu, biežāk veiks ultrasonogrāfisko izmeklēšanu, lai izvērtētu gaidāmo mazuļu attīstību. Svarīga ir pirmā trimestra ģenētiskā skrīninga veikšana, kad tiek izvērtēti ģenētiskas patoloģijas riski katram gaidāmajam bērnam. Arī otrā trimestrī ir nepieciešama rūpīga ultrasonogrāfiskā izmeklēšana. Otra trimestra beigās un trešajā trimestrī var būt vajadzība šādu izmeklējumu veikt ik pēc pāris nedēļām. Ja mazuļiem ir kopīga placenta, izmeklējumu var būt nepieciešamība veikt biežāk, lai noteiktu augļu novietojumu, viņu augšanas un attīstības atšķirības, novērotu placentu, iedzimtas patoloģijas.
 

Vai dvīņi, trīņi var nākt pasaulē dabiskās dzemdībās?

Ne vienmēr daudzaugļu grūtniecība uzreiz nozīmē ķeizargrieziena operāciju. Dabiskas dzemdības šādas grūtniecības gadījumā noteikti iespējamas, ja bērniņi dzemdē iekārtojušies ar galviņām uz leju, tāpat arī – ja zemāk guļošais ir ar galvu uz leju un otrs jebkurā citā pozā. Pēdējā laikā raksturīgi arī vadīt dabiskas dzemdības, mazuļiem atrodoties iegurņa priekšguļā (ar dupsi uz leju).  
 

Ja viens bērns guļ ar galvu uz leju, bet otrs – ieslīpi vai pat šķērsām, tad, pirmajam piedzimstot, otram rodas vairāk vietas, kur iegrozīties pareizi – ar galvu uz leju. Ja neiegrozās, tad viens pasaulē nāk dabiski, otrs – ar „ķeizaru”. Ja pastāv risks, ka otrais mazulis varētu nesagriezties, jāizvērtē, kā rīkoties labāk – varbūt uzreiz plānot ķeizargrieziena operāciju, kuras laikā tiek izņemti abi mazuļi.

Tāpat vienmēr tiek ņemtas vērā sievietes sajūtas un bērnu veselības rādītāji – sirdstoņi, viņu izmērs. Ja bērni guļ ar galviņām uz leju, viņu un mātes veselības stāvoklis ir labs, tad nav iemesla domāt par ķeizargriezienu. Ja abi mazuļi guļ šķērsām vai slīpi, dzemdības plāno ar „ķeizaru”. Ja abi bērni ir vienā augļūdens apvalkā, tad arī parasti tiek nozīmēts ķeizargrieziens, jo viņiem ļoti bieži mēdz būt savijušās nabassaites. Šādos gadījumos ķeizargrieziena operāciju nosaka jau no grūtniecības 32. nedēļas, visbiežāk ap 34. nedēļu, taču, gaidībām noritot bez sarežģījumiem, dzimšanas dienu var plānot ap 36. nedēļu. Lielākā grūtniecības laikā pastāv risks, ka bērnu nabassaites ir tik stipri savijušās, ka viņiem apstājas asins apgāde, tāpēc, veicot sonogrāfiju, vienmēr rūpīgi tiek skatīts dvīņu nabassaišu stāvoklis. Ja bērni guļ katrs savā augļūdens apvalkā, tad bažas par šāda veida sarežģījumiem nepastāv.
 

Reklāma
Reklāma

Dvīņu dzemdības

Radību process dvīņu gadījumā ne ar ko īpaši neatšķiras no viena mazuļa dzimšanas. Dzemdes atvēršanās nenotiek ne divreiz ilgāk, ne dubultsāpīgāk. Dzemde atveras sev paredzētajā laikā, un tad piedzimst bēbis, kurš sākotnēji dzemdē ir novietojies nedaudz zemāk par otru, pēc kāda brīža pasaulē nāk otrs. Laiks starp abu bērnu piedzimšanu var būt dažāds. Tomēr pamatā jārēķinās, ka otram mazulim arī būs nepieciešams laiks izgrozīties cauri dzemdību ceļiem. Pēc dvīņu un vairāku bērnu dzemdībām pastāv lielāks pēcdzemdību asiņošanas risks.
 

Pēcdzemdību periods

Arī pēcdzemdību periods galvenajās līnijās ir līdzīgs neatkarīgi no tā, vai sieviete laidusi pasaulē vienu vai vairākus mazuļus vienā reizē. Laiku, kas būs jāpavada slimnīcā, galvenokārt nosaka mazuļu labsajūta. Ja tie dzimuši pirms laika, tad ārstu uzraudzība būs nepieciešama ilgāk. Sievietes organisma spēja atgūties – dzemdes savilkšanās, ķeizargrieziena rētas dzīšana u. tml. – nav atkarīga no piedzimušo bērnu skaita, vairāk no viņas pašas atveseļošanās un atjaunošanās spējām. 
 

Ja mazuļi piedzimst pirms laika

Gaidot dvīņus vai trīņus, vecākiem var rasties ilūzijas, kā būs pēc tam, kad bērniņi būs piedzimuši. Bez šaubām, vecāki vēlas sagaidīt veselus, iznēsātus mazuļus, kurus uzreiz varēs likt pie mammas krūts un pēc pāris dienām vest mājās, taču realitāte mēdz šīs ilūzijas sagraut. Neraugoties uz to, kurā grūtniecības nedēļā bērni nākuši pasaulē, var būt situācijas, kuru dēļ nepieciešama mediķu palīdzība un uzraudzība. Iespējams, jaundzimušajiem pat jāārstējas intensīvās terapijas nodaļā, kur mediķi strādā roku rokā ar vecākiem, jo ar viņu mīlestību un gādību mazie veseļojas daudz ātrāk. 
 

Dvīņi, trīņi attīstībā ir salīdzinoši mazāki par tāda paša vecuma bērniem, kuri iznēsāti vieni. Tomēr ir gadījumi, kad dvīņi dzimst praktiski tikpat lieli, kā tad, ja būtu iznēsāts viens mazulis.


Bēbīši ir klāt!

Pēc bērnu piedzimšanas ir jādomā, kā organizēt dienas kārtību un izveidot dzīves ritmu, kā piesaistīt palīgus. Par to vajadzētu spriest jau pirms mazuļu piedzimšanas. Vecāki, kuriem ir dvīņi, trīņi var dalīties ar savu pieredzi, jo tie, kam ir viens mazulis, nekad nespēs saprast, kā tas ir – vienlaikus tikt galā ar diviem vai vairākiem bērniem. Savukārt jaunajiem vecākiem, kuri vēl tikai gaida savus dvīnīšus vai trīnīšus, noderīgi būtu meklēt kontaktus ar citiem dvīņu, trīņu vecākiem un gūt informāciju. Protams, arī no vecāku skatupunkta šie stāsti var būt ļoti dažādi. Vieni teiks – nekādu problēmu, citi atzīs – tas bija grūtāk, nekā mēs bijām gaidījuši.

 

Interesanti! Līdz ar sievietes vecuma palielināšanos pastāv lielāka iespēja, ka var pieteikties dvīņi.
Tas skaidrojams ar to, ka menstruācijas ir regulāras, bet ovulācija notiek retāk, līdz ar to sievietes ķermenis mēģina kompensēt ovulācijas skaitu ar vairāku olšūnu ovulāciju viena cikla ietvaros, tātad – iespēja tikt pie dvīņiem palielinās! 
 

Svarīgi! 

Tikšanās reizēs uzdod ārstam ikvienu jautājumu, kas neliek mierā, pat ja tas šķiet nedaudz muļķīgs! Ir svarīgi mazināt satraukumu par lietām, kas rada bažas. Tas attiecas arī uz mammām un tētiem, kuri gaida vienu bērniņu.
 

Ņem vērā! Ikvienai grūtniecei, neatkarīgi no gaidāmo mazuļu skaita, ieteicams laikus doties pirmsdzemdību atvaļinājumā un, ja ir iespēja, izmantot arī kārtējo atvaļinājumu, jo atpūta ir ļoti svarīga, lai grūtniecība noritētu pēc iespējas labvēlīgāk.


Vai dvīņi var dzimt mājdzemdībās? 
Stāsta vecmāte Māra Grieze: vīņus laist pasaulē mājās ir iespējams ne tikai teorētiski – vairākas ģimenes Latvijā savus dvīņus ir izvēlējušās sagaidīt un ir sagaidījušas mājās harmoniskās mājdzemdībās. Divu bērnu dzemdības mājās iespējamas tad, ja viņi ir pilnībā iznēsāti – sasnieguši pilnas 37 grūtniecības nedēļas. Tāpat svarīga ir mazuļu guļa: ja abi ir galvas guļā vai ja viens bērniņš ir galvas guļā, bet otrs – tūpļa guļā. Tuvojoties radībām, jāseko līdzi mazuļu sirdstoņiem, rūpīgi jāizvērtē topošās mammas veselība, kā arī jāpārrunā iespējamie riski. Dzemdībās piedalās divas vai pat trīs vecmātes, kas palīdzēs bērniem un sniegs atbalstu mammai.
 

STATISTIKA

Slimību profilakses un kontroles centra statistikas dati par dzemdībām no 2010. līdz 2014. gadam liecina, ka Latvijā gadu gaitā ir tendence palielināties daudzaugļu grūtniecību skaitam. 2010. gadā Latvijā pasaulē nākuši 239 dvīņu pāri un 2 trīnīši. 2011. gadā dzimuši 220 dvīņu pāri un 5 trīnīši. 2012. gadā pasaulē nākuši 245 dvīņu pāri un 4 trīnīši. 2013. gadā dzimuši 269 dvīņu pāri un 2 trīnīši. 2014. gadā Latvijā dzimuši 304 dvīņu pāri un 5 trīnīši. 
 

Ar ko jārēķinās grūtniecei, gaidot dvīņus vai trīņus?

  • Slikta dūša un vemšana jeb grūtniecības toksikoze var būt vairāk izteikta nekā vienaugļa grūtniecības laikā. Nelabumi parasti pariet grūtniecības 12.–14. nedēļā, taču atsevišķos gadījumos var būt visu gaidību laiku. Ja toksikoze ir izteikta, svarīgi atrast ēdienu, kas vislabāk garšo un „turas iekšā”, pat ja tā nav veselīgākā maltīte.
  • Lielāks grūtniecības pārtraukšanās draudu risks.
  • Dvīņu mammas biežāk sūdzas par sāpēm jostas daļā.
  • Augstāks dzelzs deficīta risks.
  • Var būt papildu slodze sievietes iekšējiem orgāniem, piemēram, rasties nieru funkciju izmaiņas.
  • Iespējams lielāks svara pieaugums nekā mammām, kuras gaida vienu bērnu.
  • Vēdera apjoma straujāka palielināšanās nekā vienaugļa grūtniecības laikā, tāpēc ieteicams nēsāt grūtnieču jostu jau apmēram no grūtniecības 14. nedēļas.
  • Izteikti miega traucējumi, piemēram, bezmiegs.
  • Ja grūtniecei ir kādas hroniskas saslimšanas, tās var saasināties.
  • Paaugstināts gestācijas diabēta attīstības risks. Tā kā dvīņi parasti ir mazāka svara, tas dzemdības neietekmēs, bet mātei ir lielāks 2. tipa diabēta risks vēlāk dzīvē.
  • Dvīņu mammām biežāk ir palielināts asinsspiediens.
  • Iespējama izteiktāka tūska un paplašinās kāju virspusējās vēnas, tāpēc iesaka valkāt kompresijas zeķes.
  • Lielāks priekšlaicīgu dzemdību risks. Jo vairāk gaidāmo mazuļu, jo augstāks ir risks, ka dzemdības notiks agrāk.
  • Topošās māmiņas veselības problēmu saasinājumi, kuru dēļ grūtniecība ar dzīvotspējīgu mazuli jāpārtrauc agrāk.
  • Depresija topošajai māmiņai.

 

 


Izmantotā literatūra:

1. http://likumi.lv/doc.php?id=140695
2. Vilijamsa dzemdniecība, 23. izd. Rīga, 2013.
3. Dzemdniecība. D. Rezebergas redakcijā. Rīga: Medicīnas apgāds, 2009