Tēvs jautā: Vai ir jāmaksā uzturlīdzekļi pilngadīgam bērnam, kas nemācās

Kāds tēvs vērsās portālā Mammamuntetiem.lv ar jautājumu, vai viņam ir jāturpina maksāt uzturlīdzekļi pilngadīgai meita (22 gadi),kura pārtraukusi mācības augstskolā? Uzturlīdzekļi tiek piedzīti caur tiesu izpildītāju un katru mēnesi atvilkti no darba algas.

FOTO: Shutterstock.com

Konsultē Uzturlīdzekļus garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Šauriņa:

Civillikuma 179.pants noteic vecāku pienākumu uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt, līdz ar to vecāka pienākums uzturēt bērna turpinās arī pēc pilngadības sasniegšanas. Ja tiesa ir nolēmusi, ka uzturlīdzekļi piedzenami līdz bērns pats spēj sevi apgādāt, tad vecākam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus un zvērinātam tiesu izpildītājam tie ir jāpiedzen.

Tomēr jāņem vērā, ka nespējai sevi apgādāt jābūt objektīvi pamatotai, piemēram, bērns turpina mācības. Ja apstākļi ir mainījušies un bērns vairs neturpina mācības, pusēm būtu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja un jāinformē par šo apstākli. Savukārt strīda gadījumā vecāks ir arī tiesīgs vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņas izbeigšanu.

Informāciju par piedziņu iespējams arī saņemt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā http://www.lzti.lv/lv/ sadaļā „Piedziņas vispārējie noteikumi”, kā arī vēršoties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē: Brīvības iela 82-3, Rīga, LV-1001, tālrunis: 67290005, 67290006.

Reklāma
Reklāma