Ogas rumā jeb ruma podiņš. Sākam gatavot!

 
Ir īstais brīdis, lai vasaras garšas un smaržas gudri saglabātu aukstajiem rudens un ziemas vakariem, un ruma podiņš ir viens no labākajiem un vieglākajiem veidiem, kā augļus un ogas iekonservēt alkoholā un cukurā, lai šīs smaržas neizgaistu.

FOTO: Shutterstock.com

 

Trīs galvenie pamatprincipi, lai rezultāts būtu veiksmīgs: tīrība, rūpība un svaigums, savukārt trīs galvenie produkti, bez kuriem nekādi neiztikt ir fajansa vai porcelāna trauks, ļoti labas kvalitātes ogas un augļi un pietiekami stiprs, aromātisks rums. Vēl vajadzīgs arī cukurs. Ruma podiņu gatavo visu vasaru un, ja vēlies, arī rudenī.
 

Rums un cukurs
Ļoti svarīga ir ruma kvalitāte. Vispiemērotākais ir 54% rums. Ja tiks izmantots stiprāks alkohols, augļi kļūs cieti, ja vājāks, brūvējums var sabojāties. Sevišķi aromātisks būs ruma podiņš, kas gatavots ar brūno cukuru.
 

Trauks
Vēlams, lai podiņš nebūtu no stikla, bet gan no fajansa vai porcelāna, turklāt ar stāvām sieniņām un aptuveni trīs litru tilpumā. Tas ir ideālais variants, taču atbilstoši lietotāju daudzumam un iespējām, protams, var izmantot arī mazākus traukus. Podiņam jābūt cieši noslēdzamam un jāglabājas tumsā un vēsumā.
 

Ogas un augļi
Tiem jābūt labas kvalitātes, sausiem un nebojātiem. Pirmās podiņā nonāk zemenes. 500 g ogu ieber traukā un pārkaisa ar 250 g cukura, uzliek vāku un ļauj vienu stundu ievilkties. Tad pārlej ar rumu, lai šķidrums pārklātu ogas vismaz pirksta platumā. Lai ogas neuzpeldētu virspusē un nesāktu pelēt, ieteicams uzlikt virsū mazu šķīvīti.
 

Pirms katras nākamās papildināšanas podiņa saturu, vēlams uzmanīgi samaisīt, lai izšķīdinātu cukuru. Katrā nākamajā papildinājumā jārēķinās ar vidēji 500 g ogu vai augļu, 250 g cukura un tik daudz ruma, lai tas būtu 2­3 cm virs ogām. Ruma podiņā var likt visu, ko vasarā un rudens sākumā piedāvā dārzi un tirgus: avenes, jāņogas, ķiršus (ar visiem kauliņiem), aprikozes, persikus (bez miziņas un kauliņiem, pārgrieztus uz pusēm vai sagrieztus četrās daļās), plūmes (arī bez kauliņiem). Vienīgie izņēmumi ir ēkšķogas un upenes, jo pieredze rāda, ka šīs ogas ir par skābu, savukārt mellenes ātri sāk pelēt, arī lielākā daļa ābolu podiņā kļūst cieti.
 

Reklāma
Reklāma

Četras nedēļas pēc pēdējās papildināšanas pielej vēl puspudeli ruma, un pēc trim četrām dienām baudīšanas brīdis ir klāt. Mēdz gan teikt, ka saskaņā ar senām tradīcijām ruma podiņu drīkst kustināt tikai pirmajā Adventē, taču tas lai paliek katra paša ziņā.

 

No žurnāla "100 Labi padomi" 

 

Sastāvdaļas