Veseli un mirdzoši mati vasarā – kā nezaudēt un atgūt matu dabisko mitruma līmeni

Vasara ir patiesi pozitīvs gadalaiks, kas sniedz iespēju izbaudīt sauli, siltu laiku un ūdens priekus. Tomēr šajā sezonā ir jāievēro ne tikai īpašas rūpes par ķermeņa ādu, bet arī par matiem. Vai zinājāt, ka saule bojā matus vēl vairāk nekā to žāvēšana ar fēnu? 

Publicitātes foto.  Kad mati ir dehidrēti, tie kļūst nepaklausīgi un grūti ieveidojami. Ilgtermiņā mati sāk šķelties un lūzt, kas ir arī viens no matu izkrišanas iemesliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Kad mati ir dehidrēti, tie kļūst nepaklausīgi un grūti ieveidojami. Ilgtermiņā mati sāk šķelties un lūzt, kas ir arī viens no matu izkrišanas iemesliem.

Papildus tam, vasarā mati nonāk saskarē ar sālsūdeni un hloru, līdz ar to tie tiek bojāti vēl vairāk, un vasaras izskaņā ir novērojamas sekas – sausi, dehidrēti mati. Kā atgūt matu dabisko mitruma līmeni, nodrošināt to  mirdzumu un veselību vasarā? 
 

Saules staru iedarbība līdzinās matu balinātāja iedarbībai – pārmērīgi uzturoties saulē, UVA un UVB stari negatīvi ietekmē matu virsējo kārtu un to sastāvā esošo proteīnu – keratīnu. Ja keratīns tiek bojāts, mati vairs nav aizsargāti pret saules un karstuma ietekmi, un līdz ar to kļūst trausli. Uzturēšanās saulē īpaši kaitē krāsotiem, kā arī regulāri taisnotiem un veidotiem matiem.
 

Tāpat kā āda, arī mati ir veidoti no proteīniem, kuriem nepieciešama regulāra mitrināšana. Toties atšķirībā no ādas, kas var pati sevi mitrināt, mati nevar patstāvīgi atgūt nepieciešamo mitruma līmeni. 


Neķemmē mitrus matus
Mitru matu ķemmēšana traumē un negatīvi ietekmē tos. Tomēr, ja nav iespējams izvairīties no slapju matu ķemmēšanas, tad labāk priekšroku dod platai matu sukai, nevis ķemmei. Jo mazāk asu sariņu, jo mazāki bojājumi gan matiem, gan galvas ādai.



Kārtīgi izskalo
Ir svarīgi mitrināt gan matus, gan galvas ādu pirms saules radītajām negatīvajām sekām, bet vēl svarīgāk ir atgūt dabisko matu mitruma līmeni, pirms šie bojājumi kļūst neatgriezeniski. Sausi mati izskatās nevaldāmi jau no pirmā acu uzmetiena. Patiesībā rūpes par sausiem matiem līdzinās rūpēm par delikātiem augiem – nodrošiniet tiem visu nepieciešamo barošanu un tie uzplauks. Sākumā mēģiniet izvairīties no ļoti karsta vai hlorēta ūdens, kas sausina galvas ādu vēl vairāk. Pēc peldes jūrā vai peldbaseinā nepieciešams kārtīgi izskalot matus un galvas ādu.
 

Izmanto kopšanas eļļas
Izvēlieties matu kopšanas līdzekļus, kas bagātīgi mitrina un baro matus. Piemēram, vērtīgas un barojošas matu eļļas, jo tās palīdz saglabāt matu mitrumu, padarot tos mīkstākus un gludākus, kā arī vieglāk ieveidojamus. Sausi mati nav aizsargāti, un tos ir viegli sabojāt vēl vairāk. Lai no tā izvairītos, ieteicams vairākas reizes nedēļā izmantot dziļi barojošu matu masku, lai saglabātu tos veselus un pasargātu no apkārtējās vides ietekmes. Veidojot matus ar fēnu vai taisnotāju, jāatceras arī par aizsarglīdzekļiem pret karstumu, lai novērstu vēl lielākus bojājumus.

Reklāma
Reklāma


Lieto ārā nemazgājamo matu kondicionieri
Tāpat kā ādai, arī mūsu matiem nepieciešams saules aizsarglīdzeklis, tādēļ ir ieteicams izmantot neizskalojamu kondicionieri vai ieveidošanas produktus ar UV filtru, lai aizsargātu matus no tālākiem bojājumiem. 


Valkā galvassegu
Baudot karstos saules starus vai pludmales priekus, nereti piemirstas, ka tie var negatīvi ietekmēt matu veselību. Tādēļ, dodoties pie dabas, paņem līdzi stilīgu platmali vai lakatu, ar ko apsegt matus, lai saules stari netraumētu ne tikai matus un galvas ādu, padarot to sausu, bet arī acis un sejas ādu.

 

Daudz dzer, pareizi ēd
Svarīgi arī atcerēties, ka karstā laikā ir jādzer pietiekami daudz ūdens, kā arī ēdienkartē jāiekļauj tos ēdienus, kas satur daudz antioksidantu, piemēram, C un E vitamīnu, un ir ļoti labvēlīgi matu veselībai. Tie ir viegli atrodami daudzos vasaras augļos un ogās, piemēram, zemenēs un mellenēs, tādēļ garšīgs smūtijs var būt gardums gan veselībai, gan skaistumam. 

 

Konsultēja "Dove"  matu kopšanas produktu kategorijas vadītāja Baltijas valstīs Marita Soha