Kā novērst bērnu kritienus, sasitumus un nobrāzumus un cīnīties ar to sekām

Dažkārt bērnu kritieni, sasitumi un nobrāzumi tiek nepietiekami izvērtēti. Tāpēc Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina būtiskāko!

Jāpieskata ne tikai zīdaiņi, bet arī jau lielāki bērni!

FOTO: Shutterstock.com

Jāpieskata ne tikai zīdaiņi, bet arī jau lielāki bērni!

 

Riska zonas dzīvojamajās telpās
Mājās pastiprinātu uzmanību pievērsiet logiem un balkoniem, pa kuriem bērns var izkrist. Bieži vecāki pieļauj kļūdu, bērnu atbalstot un turot uz palodzes, rāda viņam ārpusē notiekošo. Tādā veidā jau agrīnā vecumā bērns pamana, ka palodze ir vieta, kur ir ļoti interesanti. Pēc šādas vecāku rīcības bērns saprot, ka stāvēt uz palodzes ir aizraujoši, un paaugoties meklē veidu, kā tur uzkāpt. Lai novērsu iespēju, ka bērns izkrīt pa logu, logus ieteicams nodrošināt ar drošības mehānismiem, kas neļauj tos pilnībā atvērt, vai istabas vēdināt tikai bērnu prombūtnē vai gulēšanas laikā. Jāatceras arī tas, ka balkonu nedrīkst izmantot kā bērnu rotaļu laukumu.


Katru gadu pa māju logiem vai balkoniem izkrīt bērni un gūst centrālās nervu sistēmas traumas, nieru vai vēdera dobuma sasitumus. Nereti šādiem gadījumiem ir arī letāls iznākums. Ļoti reti ir tādi gadījumi, kad pēc kritiena no augstuma bērns negūst traumas. Pēc kritieniem, pat, ja vecākiem šķiet, ka bērnam nekas nedraud, jāsazinās ar ārstu. Kā iesaka speciālisti, gadījumos, kad bērns ir nokritis no augstuma, vienmēr ir jābrauc uz slimnīcu, jākonsultējas ar ārstu un jāveic rentgenoloģiska izmeklēšana.


Kā rīkoties nobrāzumu un sasitumu gadījumā?
Vecākiem jāpievērš pastiprināta uzmanība savu bērnu traumām. Nobrāzumu un zilumu gadījumos īpaša uzmanība jāpievērš faktam, ka, jo ādas bojājumi vai nobrāzumi ir dziļāki, jo lielāks ir infekcijas risks, tāpēc var rasties iekaisumi. Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli un, izvērtējot situāciju, pašiem jāsniedz pirmā palīdzība vai jāvēršas pēc palīdzības pie speciālistiem.


Bērnu nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vecāko māsu vai brāļu uzraudzībā un arī mājdzīvnieku klātbūtnē. Vecākais brālis vai māsa nespēs objektīvi izvērtēt situācijas bīstamību un nespēs atbilstoši rīkoties - to varēs tikai vecāki!


Pirmā palīdzība kritienu gadījumā
Ja kritiena rezultātā radusies galvas trauma, bērna pārvietošana vai kustināšana nebūtu vēlama. Cietušo bērniņu ieteicams novietot guļus stāvoklī, iespējams ar nedaudz paceltu galvu. Pēc cietušā novietošanas stabilā guļus stāvoklī nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Ja laikā, kamēr tiek gaidīta neatliekamā medicīniskā palīdzība, bērnam kļūst slikti – ir slikta dūša, vemšana, jāpievērš uzmanība, lai bērns tiktu novietots uz sāniem un atvemtās masas plūstu uz āru, tādējādi izvairoties no citām problēmām, piemēram, aizrīšanās, guļot uz muguras.

Reklāma
Reklāma

 

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumos, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17.00-8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvaniet uz tālruņa numuru 113. 

 

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs