4 ogu un augļu smūtiju receptes karstai vasaras dienai

Sorbets ir viens no senākajiem saldētajiem desertiem, kas radīts 1.gadsimtā pirms mūsu ēras. Šis gardums, saglabājot savu recepti un nosaukumu, ir lēnām ceļojis cauri gadsimtiem, lai mūsdienās kļūtu par vienu no populārākajiem saldējuma veidiem.

Smūdijs - viegls bezkaloriju ēdiens karstai vasaras dienai

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Smūdijs - viegls bezkaloriju ēdiens karstai vasaras dienai

Mūsdienās smūtija saldējumam (sorbetam) ir neskaitāmas garšas variācijas, taču tā pamatbūtība ir viena – tas ir augļu un ogu saldējums, kura sastāvā nav piena, saldā krējuma vai tauku. Tāpēc augļu smūtija saldējumu var droši saukt par diētisku desertu, jo tajā ir ļoti maz kaloriju. 


 

Aveņu-banānu smūtijs/sorbets (Kristas Strazdiņas recepte, blogs kikasvirtuve.lv)

 

Sastāvdaļas:

  • 250 g saldētu aveņu,
  • 2 vidēja izmēra banāni,
  • 80 g svaigi spiestas apelsīnu sulas,
  • 40 g dzidrā cukura sīrupa.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un samblendē līdz viendabīgai masai. Var pasniegt uzreiz kā dzeramu smūtiju vai, pirms tam sasaldējot, kā sorbetu. Kad masa sasalusi, to ar saldējuma karoti liek trauciņos, grezno ar avenēm un nekavējoties pasniedz.


Upeņu sorbets (Ineses Rozentāles recepte, blogs maltite.lv)

Sastāvdaļas:

  • 600 g upeņu bez kātiņiem un, protams, bez lapām,
  • 140 g cukura (bet var arī mazāk),
  • 1 apelsīns,
  • 2 ēd. k. ūdens

Pagatavošana: Upenes attīra un ieliek katliņā. Turpat arī pierīvē apelsīna miziņu, bet ne visu, un piespiež visa apelsīna sulu. Pievieno pāris karotes ūdens un cukura. Visu uzkarsē un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Tad masu sablendē, atdzesē ledusskapī un sakuļ – ar roku vai mikseri. Lai gardā masa ātrāk pārsvērstos par sorbetu, to pilda lēzenā traukā un liek saldētavā, ik pa 30 min apmaisot, lai sorbets ir viendabīgāks. Saldētavā vēlams to atstāt uz visu nakti.

“Es sorbetu pasniedzu ar visām apelsīna miziņām, taču, ja vēlies, lai tas ir viendabīgāks, pirms sasaldēšanas sablendēto masu labāk izlaid caur sietiņu,” iesaka bloga maltite.lv autore Inese Rozentāle.
 

Zemeņu un laima sorbets (Lindas Tellgrenas recepte, blogs lindasvirtuve.lv)  

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas:

  • 600 grami mazgātu zemeņu bez kauslapiņām,
  • 2 ēdamkarotes laima sulas,
  • 90 ml ūdens,
  • 60 grami medus vai 80 g cukura.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā masā. Liek saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja instrukcijām. Bauda uzreiz vai lej traukā un liek saldētavā sastingt (vismaz 4 stundas). Ja saldējuma mašīnas nav, trauku ar sorbetu liek saldētavā un ik pēc 20 minūtēm pirmo pusotru stundu apmaisa.


Aveņu-Baileys sorbets  (Anitas Kundas recepte, blogs meklejotpriekus.blogspot.com)

Sastāvdaļas:
 

  • 300 g aveņu,
  • 100 ml Baileys liķiera

 

Pagatavošana: Avenes samaļ blenderī, sajauc ar Baileys, ielej plastikāta konteinerī ar vāku un liek saldētavā. Ik pēc stundas jāapmaisa ar dakšiņu, un pēc 3-4 stundām var ēst. Uz nakti šīs receptes sorbetu ledusskapī atstāt nedrīkst, jo tas sasals akmenī.
 

Ķiršu un rabarberu sorbets (Laines Dūnes recepte, blogs bitesblogs.blogspot.com)

Sastāvdaļas:
1 vidējs rabarbers (apmēram 170 g),
300 g ķiršu, 180 g ūdens,
100 g brūnā cukura,
½ citrona sulas.

Pagatavošana: Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, nedaudz pavāra. Tad pievieno ķiršus un atkal dažas minūtes pavāra. Atdzesētai masai piespiež klāt citronu un sablendē. Pārlej traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt. Pirms pasniegšanas vēlreiz sablendē.

 

Sastāvdaļas