Izplatītākie iemesli, kādēļ zobi kļūst jutīgi un tos ir grūti tīrīt

Viena no nepatīkamajām sajūtām, ko izraisa zobu jutīgums, ir sāpes, kas rodas dzerot un ēdot saldus, skābus vai karstus produktus. Latvijas Zobu Higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Gunta Dukse skaidro biežākos cēloņus paaugstinātai zobu jutībai.

 Apelsīni, citroni un greipfrūti ir veselīgi augļi, bet tie satur arī skābes, kas ilgstošā saskarē ar zobu emalju, padara to mīkstu un ar laiku izraisa tās eroziju.

FOTO: Shutterstock.com

Apelsīni, citroni un greipfrūti ir veselīgi augļi, bet tie satur arī skābes, kas ilgstošā saskarē ar zobu emalju, padara to mīkstu un ar laiku izraisa tās eroziju.

 

Pārlieku spēcīga zobu tīrīšana. Viens no zobu jutības cēloņiem ir ieradums tīrīt zobus pārāk spēcīgi. Ja lietojiet zobu birsti ar cietiem sariem un zobus tīriet ar spēcīgām kustībām, tiek bojāta gan zobu emalja, gan tās vidējais slānis – dentīns, padarot zobus ļoti jutīgus. Labāk lietot zobu birsti ar mīkstākiem sariem, kā arī tīrīt zobus ar maigām apļveida kustībām, nepielietojot spēku.

 

Skābi ēdieni. Apelsīni, citroni un greipfrūti ir veselīgi augļi, bet tie satur arī skābes, kas ilgstošā saskarē ar zobu emalju, padara to mīkstu un ar laiku izraisa tās eroziju. Lai varētu bez satraukuma baudīt arī skābus ēdienus, pēc ēšanas izskalojiet muti ar ūdeni un apmēram pēc pusstundas iztīriet zobus ar zobu birsti.
 


Zobu griešana. Viens no populārākajiem zobu nodiluma un jutības cēloņiem ir bruksisms jeb zobu griešana. Šis process notiek miegā un mēs paši to pat nemanām, taču no rīta tas mēdz atstāt nepatīkamas sekas, piemēram, galvassāpes, kas radušās žokļa saspringuma rezultātā. Zobu griešana bojā zobu emalju, rada plaisas zobos un paaugstina to jutību.


Zobu aplikums. Gingivīts ir smaganu iekaisums, kura viens no cēloņiem ir zobu aplikums, ko veicina pārmērīgs cukura patēriņš uzturā un nepietiekama mutes dobuma higiēna. Zobu aplikuma baktērijas izdala skābes un rada bojājumus smaganās,  kā arī padara zobus jutīgākus.

Reklāma
Reklāma

“Pareiza, regulāra mutes dobuma higiēna un atbilstoša fluorīdu saturoša zobu pasta var palīdzēt mazināt zobu jutīgumu. Ir svarīgi izvēlēties pareizo zobu pastu, kā arī pēc zobu mazgāšanas ar tīru ūdeni kārtīgi izskalot muti.” iesaka Gunta Dukse.