12 brīdinošas un vērā ņemamas pazīmes, kas liecina, ka vīrietim ir depresija

Nesen veiktajā iedzīvotāju aptaujā Latvijā teju 120 000 pieaugušo ir atzīmējuši, ka viņiem ir depresijas simptomi; ASV vairāk nekā 5 miljoniem vīriešu ik gadu novēro depresijas pazīmes.

Jācenšas pamanīt, kā jūtas tavi tuvinieki, un jāatceras, ka depresija nav normāla novecošanas pazīme ne vīriešiem, ne sievietēm

FOTO: Shutterstock.com

Jācenšas pamanīt, kā jūtas tavi tuvinieki, un jāatceras, ka depresija nav normāla novecošanas pazīme ne vīriešiem, ne sievietēm

Klīniskā depresija – gan vīriešiem, gan sievietēm – var izpausties kā nomāktība un pilnīgs intereses zudums par lietām, kas kādreiz iepriecināja un šķita aizraujošas. Turklāt tieši depresija no visām psihes slimībām visciešāk ir saistīta ar pašnāvībām. Tomēr depresija dažādiem cilvēkiem kopumā var izpausties dažādi, atgādina portāls Health.com.

Lūk, 12 brīdinoši signāli, ka vīrietim, iespējams, ir depresija.

 

1. Nogurums

Cilvēks nemitīgi ir pārguris. Viņam ir palēnināts runas temps, kustības, lēna domāšana.
 

2. Miega traucējumi

Vīriešu depresiju raksturo arī bezmiegs vai gluži otrādi – pārmērīgi ilga gulēšana. „Ja cilvēks guļ 12 stundas diennaktī, bet tāpat jūtas neizgulējies un miegains, kā arī ja bezmiegā mētājas pa gultu un mostas ik pēc divām stundām,” tā var būt depresijas pazīme, atgādina Dr. Jans Kuks (Ian Cook), Kalifornijas un Losandželosas universitātes psihiatrijas profesors.
 

Gan hroniska noguruma, gan miega traucējumu gadījumā noteikti vajadzētu šos simptomus pārrunāt ar savu ģimenes ārstu.


3. Muguras vai vēdera sāpes

Cilvēki, kuriem ir depresija, bieži vien arī fiziski jūtas slikti. Viņus moka dažādas veselības problēmas – aizcietējumi, caureja, vēdera sāpes, galvassāpes un muguras sāpes. Turklāt vīrieši bieži vien neapzinās, ka hroniskas sāpes un gremošanas traucējumi patiesībā var liecināt arī par depresiju.


4. Viegla aizkaitināmība

Bieži sastopama depresijas pazīme ir aizkaitināmība. Vīrietis nemitīgi ir „uzvilcies”, viņam nekas nav pa prātam, var uzsprāgt par katru sīkumu. Protams, šāda reakcija ir sekas negatīvajām domām, kas visu laiku ir prātā.


5. Grūtības koncentrēties

Depresijas gadījumā palēninās cilvēka spēja apstrādāt informāciju, tādējādi traucējot koncentrēties uz darbu vai citiem uzdevumiem.
"Kad cilvēks ir depresijā, viņš visu dara lēni. Viņš atrodas savā pasaulē un nemitīgi domā par negatīvām lietām. Rezultātā ir ļoti grūti koncentrēties uz kaut ko citu,” norāda Dr. Džošs Klepovs (Josh Klapow), Alabamas universitātes klīniskais psihologs.


6. Dusmas un naidīgums

Dažiem vīriešiem depresija izpaužas kā naidīgums, dusmas vai agresivitāte. "Vīrietis saprot, ka kaut kas ir nepareizi, un cenšas to kompensēt, pierādot, ka viņš joprojām ir spēcīgs un var," saka ārsts. Dusmas un naidīgums nav tas pats, kas aizkaitināmība - dusmas ir spēcīgākas emocijas.

Pēc psihologu pieredzes, vīrieši var kļūt naidīgi, ja, dzīvojot savā depresīvu domu pārņemtajā pasaulē, viņi sajūt psiholoģisku spiedienu no draugu vai ģimenes puses: sak, saņemies taču beidzot un atgriezies sabiedrībā!


7. Stress

Reklāma
Reklāma

"Vīrieši vairāk varētu atzīt, ka viņiem ir stresa simptomi, nevis depresija. Taču tas nebūt nenozīmē, ka viņiem ir vairāk stresa. Vienkārši atzīties, ka tev ir stress, ir sociāli pieņemamāk," atzīst Dr. Klepovs.

Saskaņā ar daktera Kuka teikto, stress un depresija ir cieši saistīti. Ilgstošs stress var novest pie izmaiņām gan ķermenī un smadzenēs, kas savukārt var izraisīt depresiju.


8. Trauksmes sajūta

Pētījumi liecina, ka ir cieša saikne starp trauksmi un depresiju. Vīrieši biežāk nekā sievietes izjūt trauksmi, pareizāk sakot, vīriešiem ir vieglāk runāt par trauksmes sajūtu nekā atzīties, ka viņi jūtas skumji vai nobijušies, liecina daktera Kuka pieredze.

Vīrieši var apspriest, ka bažījas par darbu vai tā zaudēšanu, ka tas ietekmēs viņu spēju apgādāt sevi un savu ģimeni. "To pateikt varbūt ir vieglāk nekā atzīties, ka baidies," saka ārsts.


9. Alkohola vai citu apreibinošu vielu lietošana

Alkohola lietošana un depresija bieži vien iet roku rokā. Pētījumi liecina, ka alkoholiķi gandrīz divreiz biežāk cieš no smagas depresijas nekā cilvēki bez atkarības problēmām.

"Tas var notikt gan ar vīriešiem, gan sievietēm. Dzeršana vai narkotisko vielu lietošana patiesībā ir stratēģija, lai maskētu nepatīkamās sajūtas. Šādā veidā cilvēki sevi „nodarbina” – tā vietā, lai meklētu ārsta palīdzību," saka Dr. Kuks.


10. Seksuāla rakstura problēmas

Depresijas dēļ bieži pazūd arī vēlme mīlēties un rodas problēmas ar erekciju, un tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc vīriešiem ir tik grūti par to runāt. Seksuāla rakstura problēmas rodas no depresijas un padara situāciju vēl sliktāku.
Tomēr jāatceras, ka erekcijas problēmām var būt arī citi iemesli – tās var rasties, piemēram, no citas slimības vai medikamentu (ieskaitot antidepresantus) lietošanas, tā ka erektilā disfunkcija pati par sevi nav depresijas pazīme.
"Mans padoms ir konkrēts – šajā gadījumā nav viena simptoma. Simptomi noteikti ir vairāki," situāciju komentē dakteris Klepovs.


11. Nespēja pieņemt pat visvienkāršākos lēmumus

"Neskaitāmi cilvēki man ir teikuši - man kontā ir nauda, bet tālrunis ir atslēgts, jo es nevarēju saņemties [samaksāt rēķinu] vai izlemt, ko darīt un kad. Šādu gadījumu ir milzīgi daudz,” par savu ārsta praksē pieredzēto stāsta Dr. Kuks.

Dažiem cilvēkiem, protams, ir grūti iekļauties termiņos un pieņemt pat šķietami vienkāršus lēmumus, tāpēc nespēja izdarīt izvēli ir depresijas pazīme tikai tad, ja agrāk šāda uzvedība nav bijusi raksturīga.

"Tas ir informācijas apstrādes jautājums, un depresija palēnina spēju lemt,” komentē klīniskais psihologs.

 

12. Domas par pašnāvību

Sievietēm biežāk uzmācas suicidālas domas, savukārt vīriešu pašnāvību mēģinājumi biežāk arī izdodas. Viens no iemesliem ir tas, ka vīrieši mēdz izvēlēties letālākas pašnāvību metodes.
Vecāki vīrieši ir tajā riska grupā, kad pašnāvnieciskas domas nāk prātā visbiežāk, un ģimenes ārsti var palaist garām senioru depresijas simptomus.
 

Lai nu kā – jācenšas pamanīt, kā jūtas tavi tuvinieki, un jāatceras, ka depresija nav normāla novecošanas pazīme ne vīriešiem, ne sievietēm.