Svarīgais par deguna blakusdobumu iekaisumu bērniem

Deguna blakusdobumu iekaisums bieži ir pavisam maziem bērniņiem un arī bērnudārza vecuma bērniem. Kas ir svarīgākais, ko vecākiem vajadzētu zināt par šo nepatīkamo saslimšanu?

Mēģiniet izdomāt kādu nodarbi, kas neprasa daudz spēka un nesatrauc, lai novērstu bērna domas no slimības.

FOTO: Shutterstock.com

Mēģiniet izdomāt kādu nodarbi, kas neprasa daudz spēka un nesatrauc, lai novērstu bērna domas no slimības.

Cēloņi: augšējo elpceļu vīrusu vai baktēriju infekcija; ja deguna dobumos iekļūst netīrs ūdens; arī alerģiskas slimības.
Raksturīgie simptomi: lielākoties vieglas līdz vidēji stipras raksturīgas sāpes sejā un galvassāpes; jutīgums, uzspiežot vai viegli uzsitot uz attiecīgajiem blakusdobumiem; sāpes pastiprinās, noliecoties un klepojot; neliela temperatūra; strutains sekrēts no deguna; iesnas ar zaļgandzeltenu, biezu sekrētu.

 

Palīdzība
Tūsku mazinoši deguna pilieni

Vairākas reizes dienā nāsīs pilina deguna gļotādas tūsku mazinošus pilienus. Ievērojiet devu, kas norādīta instrukcijā (deva ir atkarīga no pacienta vecuma). Bez ārsta ziņas pilienus nedrīkst lietot ilgāk par trim dienām, lai nerastos deguna gļotādas bojājums. 

 

Rūpēties par mitru gaisu
Dzīvoklī, īpaši bērnistabā, gaisam jābūt pietiekami mitram. Bērna gultas tuvumā, kā arī uz radiatoriem dzīvoklī pakariniet slapjus dvieļus vai lietojiet elektrisko gaisa mitrinātāju.

 

Zīdaiņi un mazi bērni
Deguna dobumam ir vairāki blakusdobumi galvaskausa kaulos: pieres dobums, augšžokļa dobums, sietiņkaula dobums un spārna kaula dobums. Zīdaiņa vecumā ir iespējams sietiņkaula dobuma iekaisums, bet augšžokļa dobuma iekaisums parasti nerodas pirms ceturtā dzīves gada, savukārt pieres dobuma un spārna kaula dobuma iekaisumi – pirms deviņu gadu vecuma. Bērnam iekaisums bieži vien norit bez sāpēm, tāpēc jāvēro, vai nav citu simptomu, piemēram, klepus, apgrūtinātas elpošanas caur degunu, infekcijas, kas atkārtojas, un augšanas traucējumu. Blakusdobumu iekaisumu hroniska gaita bieži vērojama laikā starp septīto un divpadsmito dzīves gadu. Svarīgs blakusdobumu iekaisuma simptoms ir sāpes sejā un galvassāpes, kad bērns noliecas. 

 

Pašārstēšanās robežas
Ja sekrēts no deguna izdalās ilgāk nekā divas dienas un/vai sāpes nepazūd, jādodas pie ārsta. Nepamanīts blakusdobumu iekaisums ir potenciāli bīstams. 

 

Nekavējoties pie ārsta:

  • Ja ir elpas trūkums.
  • Ja temperatūra ir augstāka par 40 grādiem pēc Celsija.
  • Ja papildus ir stipras galvassāpes.


No aptiekas
Tūsku mazinoši deguna pilieni, kuri atbrīvo elpceļus, ir alfa-simpatomimētiskas vielas, kuras var lietot tikai īslaicīgi (maksimāli trīs dienas). Pērkot pilienus, izvēlieties bērna vecumam atbilstošu preparātu. “Bērnu varianti” ir pieejami praktiski visiem deguna pilieniem (jautājiet aptiekāram). Vecākiem bērniem ārstēšanu var papildināt ar fitofarmaceitiskiem līdzekļiem. Tie lielākoties ir kombinēti līdzekļi no augiem, kuri satur gļotas atdalošas un iekaisumu mazinošas ēteriskas eļļas vai saponīnus. Ja iekaisums ir ar strutām, ārsts izrakstīs antibiotikas. Bērniem paredzētās antibiotikas ražo arī sīrupu veidā. 

 

Dabas dziedniecība
Zāļu tējas

Bērnam, kuram ir akūts deguna blakusdobumu iekaisums, daudz jādzer. Šim nolūkam piemērotas ir zāķu tējas: ar piparmētrām, timiānu, kumelītēm(uzmanīgi, ja ir alerģija pret kurvjziežu dzimtas augiem!) un salviju. Bērni parasti izvēlas piparmētru un kumelītes.
Piparmētru tēja: ar 250 ml verdoša ūdens aplej divas tējkarotes piparmētru lapu, apsedz, ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam nokāš; dod dzert karstu, trīs līdz četras tases dienā. 

 

Uzturs
Daudz vitamīnu

Ņemot vērā, ka pirms deguna blakusdobumu iekaisuma parasti ir saaukstēšanās, iesaka stiprināt organisma aizsargspējas saaukstēšanās profilaksei. Sabalansēts uzturs ar vitamīniem, balastvielām, daudz augļu un dārzeņu (daudz C vitamīna), maz gaļas un desu izstrādājumu stiprina imūnsistēmu. Iesaka arī nesaldinātas augļu un dārzeņu sulas, kas bērniem parasti garšo. Bērni nemīl ķiplokus un mārrutkus, kuri ievērojami sekmē gļotu atdalīšanos, tomēr, ja iespējams, pārlieciniet bērnu apēst nedaudz mārrutku un daiviņu ķiploka. Jāņem gan vērā, ka mārrutki un ķiploki piemēroti tikai  tāda vecākiem bērniem, jo mazu bērnu kuņģa un zarnu trakts nav piemērots asiem ēdieniem. 

 

Reklāma
Reklāma

Ko vēl var darīt?

  • Jūras sāls inhalācijas, sāls istabu apmeklēšana.
  • Infrasarkanās gaismas terapija. 
  • Aukstas un karstas kompreses saskaņā ar ārsta norādījumiem. 
  • Akupunktūra
  • Imūnsistēmas stiprināšana ar baktēriju lizātiem.

 

Miers un relaksācija
Stress kavē atveseļošanos. Vēlams, lai bērns ir mierīgs un atbrīvots, turklāt tā ir vieglāk pārlaist slimības akūto posmu. Viegli pasakāms – grūti izdarāms. Sāpes un spiediena sajūta sejas rajonā nav labākie priekšnoteikumi labam garastāvoklim. Tāpēc mēģiniet izdomāt kādu nodarbi, kas neprasa daudz spēka un nesatrauc, lai novērstu bērna domas no slimības. Šajā laikā bērns nekādā gadījumā nedrīkst skatīties televizoru! Padoms: sāpes bieži mazina miegs. 

 

Rūpīgi izšņaukt degunu
Vecumā, kad parasti pirmo reizi parādās deguna blakusdobumu iekaisums, lielākā daļa bērnu jau paši prot izšņaukt degunu. Sekojiet līdzi, lai deguns tiktu atbrīvots no sekrēta, šņaucot spēcīgi un atkārtoti. Palīdziet bērnam, ar kabatlakatiņu, kā arī ar īkšķi vai rādītājpirkstu, aizspiežot vienu nāsi, kamēr bērns spēcīgi izelpo (šņauc) ar otru nāsi, un otrādi. Regulāra deguna šņaukšana ir arī labs profilakses līdzeklis. 

 

Svaigs gaiss
Bērniem kustības svaigā gaisā parasti nav neierasta nodarbe. Bet, ja bērns biežāk atrodams pie datora vai televizora, nevis ārā, rādiet piemēru, dodieties kopīgā pastaigā, spēlējiet bumbu, brauciet ar velosipēdu vai dariet ko citu. 


Palīdz

  • Inhalācijas
  • Daudz šķidruma (tēja)
  • Miers un relaksēšanās
  • Siltuma procedūras
  • Vitamīniem un enzīmiem bagāts uzturs
  • Pareizs gaisa mitrums
  • Infekciju pilnīga izārstēšana


Kaitē

  • Sauss, smacīgs gaiss telpās
  • Šķidruma trūkums
  • Stress

______________________________

Reklāmas informācija

 

Apotheka aptiekās  “Maria Easy Breath” īpaša akcija no 03.03. līdz 17.03.2020.

 

Maria Easy Breath – manuālais deguna aspirators bez papildu filtriem. Maigi iztīra gļotas no bērna deguna. Jaunās paaudzes aspirators Maria Easy Breath ir veidots tā, ka vienu uzgali vecāks ieliek sev mutē, bet otru ievieto bērna nāsī un atsūc gļotas, ievelkot elpu. Starp abiem uzgaļiem atrodas filtrācijas sistēma: vārstulis (kas neļauj gļotām nokļūt vecākiem mutē) un gļotu uzkrāšanas rezervuārs. Visu filtrācijas sistēmu var izņemt un izmazgāt, tādējādi izvairoties no papildu tēriņiem.