Ko ņemt līdzi, dodoties uz dzemdībām

Mantām, kas ņemamas līdzi uz dzemdniecības iestādi, vēlams būt saliktām sākot no 37 pilnām grūtniecības nedēļām - tas ir laiks, kad dzemdības var sākties kuru katru dienu. 

Līdzi jāņem ne tikai bērna pūriņš, bet arī lietas mammai un tētim

FOTO: Shutterstock.com

Līdzi jāņem ne tikai bērna pūriņš, bet arī lietas mammai un tētim

 

Dokumenti
Svarīgākā lieta, ko jāatceras paņemt līdzi ir dokumenti. Personu apliecinošs dokuments - pase, elektroniskā identifikācijas karte (eID) vai autovadītāja apliecība. Tas attiecas arī uz personu,  kura plāno piedalīties ģimenes dzemdībās – vīru, mīļoto vīrieti, māsu, mammu, dūlu vai jebkuru citu personu, ko sieviete vēlas redzēt sev blakus. Atbalsta personai būs jāuzrāda pēdējā gada laikā veikta krūšu kurvja rentgenizmeklējuma atbilde.
Vēl noteikti līdzi jābūt “Mātes pasei” un citiem ar grūtniecības norisi un veselības stāvokli saistītiem dokumentiem – asinsgrupas un Rh faktora izmeklējuma oriģinālam, ultrasonoskopijas atbildēm, konsultantu slēdzieniem, papildus analīzēm, apdrošināšanas polisei, ja tāda ir. 

 

Apģērbs māmiņai un tētim
Dzemdību procesā – ērts kokvilnas apģērbs, pāris īso kokvilnas zeķīšu, halāts, ērti istabas apavi.
Pēcdzemdību periodā – ērts, bērna barošanai piemērots apģērbs un krūšturi (vēlams kokvilnas), vienreizējas lietošanas vai kokvilnas apakšbiksītes (nebaidies paņemt vairākas), dušas čības. 
Arī jaunajam tētim (vai jebkurai citai atbalsta personai) jāpaņem līdzi ērts maiņas apģērbs un istabas apavi. Jāatceras, ka dzemdības var ilgt pat diennakti, tāpēc ērtībai un komfortam būs liela nozīme.

 

Higiēnas piederumi 
Noderēs personīgās higiēnas lietas – ziepes, mitrās salvetes, 2-3 dvieļi, zobu pasta un birste (arī vīram!). Ja valkā, paņem līdzi brilles vai visu, kas nepieciešams kontaktlēcu apkopšanai un lietošanai. Ja ikdienā lieto lūpu balzāmu, ieliec somā arī to. Sarakstā jāiekļauj arī pēcdzemdību higiēniskās paketes – nebaidies paņemt līdzi vairākus iepakojumus – pirmajās dienās asiņošana var būt ļoti izteikta. Turklāt jutīsies ērtāk, zinot, ka ir rezerve, nevis domājot, kā papildināt krājumus.
 

Apģērbs jaundzimušajam
Domājot par mazulīti, līdzi jāņem telpām piemēroti 3 līdz 4 kokvilnas apģērba komplekti, 2 kokvilnas cepurītes, 2 pāri kokvilnas cimdiņu, 2 pāri siltu zeķīšu. Drēbītēm, arī jaunām, jābūt izmazgātām un izgludinātām. Ja zini, ka kādam būs iespēja vēlāk no mājām atvest biezākas drēbītes, ar kurām vest bērniņu mājās no slimnīcas, tad tās uzreiz var līdzi neņemt. 

 

Higiēnas piederumi jaundzimušajam
Noderēs bērnu ziepes, mitrās salvetes jaundzimušā kopšanai, 2 dvielīši – viens mazāks, otrs lielāks bērna ietīšanai, 4 līdz 5 kokvilnas vai vienreizējās lietošanas paladziņi (autiņi) un, protams, autiņbiksītes. Tās, līdzīgi kā pēcdzemdību higiēniskās paketes, labāk paņemt vairāk nekā par maz. Diez vai tev būs vajadzīgs satraukums, kā papildināt krājumus, saprotot, ka autiņbiksīšu apjoms strauji iet uz beigām – rēķinies, ka pirmajās dienās bērniņš var iztērēt pat desmit autiņbiksīšu. 

 

Reklāma
Reklāma

Ūdens un pārtikas produkti 
Uz dzemdību iestādi ieteicams paņemt līdzi ne mazāk kā 2 litrus negāzēta ūdens. Labāk, ja tas būs neliela tilpuma pudelēs. Ņemot ūdeni rēķinies, ka arī tētim vajadzēs padzerties! 
Tā kā dzemdību laikā nav aizliegts ēst, droši paņem līdzi nelielu daudzumu ēdiena noslēgtā iepakojumā. Ņem līdzi lietas, kas garšo – jogurtu, augļus, šokolādi. Noteikti ieplāno porciju topošajam tētim, arī viņš būs izsalcis!

 

Par ko vēl der padomāt?
Ja tev vai bērniņa tētim ārsts ir nozīmējis kādas zāles ikdienas lietošanai, tās jāņem līdzi uz dzemdību iestādi. 
Personīgās mantas iesaka ievietot aizveramā, viegli pārvietojamā somā, piemēram, aizslēdzamā ceļojumu somā uz riteņiem.

Vērtslietas – auskarus, rokassprādzes, ķēdītes - vislabāk atstāt mājās.

 

SVARĪGI! Lai topošais tētis varētu būt klāt dzemdībās, ne pirmsdzemdību kursi, ne zīmodziņš nav obligāts.
Tāpat obligāti nav jāpērk tā sauktais “Dzemdību komplekts”, ko ir iespējams iegādāties aptiekās un dzemdību iestāžu uzņemšanas nodaļās. 

 

 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".