Mazulim aptinusies nabassaite. Vai bīstami?

Ir dzirdēts stāstām: bērnam ap kaklu bija aptinusies nabassaite, bet laimīgas sakritības  dēļ mazulis dzemdībās nenožņaudzās un viss ir kārtībā. Vai tiešām nabassaites cilpa,  kas grūtniecības vai dzemdību laikā apvijusies bērnam, ir bīstama? Skaidro ārste un  mājdzemdību vecmāte Dina Ceple.

Aptinusies nabas saite nav paaugstināta riska situācija

FOTO: Shutterstock.com

Aptinusies nabas saite nav paaugstināta riska situācija

 

Ceturtā daļa mazuļu pasaulē nāk ar aptinušos nabassaiti, kas var būt ap dažādām vietām – ap kaklu, rokām, kājām, vēderu vai ap citām ķermeņa daļām. Tas nav bīstami, jo piedzimstot bērniņš neelpo caur muti, bet gan turpina saņemt barības vielas un skābekli caur nabassaiti vismaz vēl 3–15 minūtes.


Tas nozīmē, ka mazulis var nesteidzīgi uzsākt elpošanu, jo savas funkcijas nabassaite turpina veikt arī kādu laiku pēc piedzimšanas. Aptinumu vecmātes noņem no mazuļa kakla tādēļ, lai mammai būtu vieglāk paņemt bērniņu sev uz krūtīm. Ir pietiekami daudz laika, lai vecmāte paspētu atbrīvot mazulīti no nabassaites cilpām un viņš uzsāktu elpot tā, kā to darīs visu pārējo dzīvi. 
 

Nabassaites funkcijas
Nabassaite ir skābekļa piegādes orgāns nedzimušam mazulim, kas viņam mammas vēderā nodrošina ne tikai elpošanu, bet arī piegādā barības vielas un izvada atkritumvielas. Izprotot grūtniecības fizioloģiju, svarīgi zināt, ka, esot vēderā, bērniņš neelpo caur kaklu. Tāpēc tas, ap kuru vietu aptinusies nabassaite, nekādā veidā neietekmē mazuļa labsajūtu vēderā. Taču svarīgi, lai nabassaite būtu pietiekami gara. 
 

Esot mammas vēderā, bērniņš ir pieradis pie atkārtotām nelielām hipoksijas epizodēm, kad nabassaite pievelkas. Tas ir vēl viens dabas izdomāts veids, kā trenēties dzemdību brīdim.

 

Tāpat nozīme ir tam, lai nabassaite nav saspiesta, nospriegota vai sasējusies mezglā, kas var traucēt skābekļa piegādi augošajam mazulim. Bērni nabassaites cilpas vēderā izmanto kā rotaļlietu, tās virpina un kustina pēc pašu ieskatiem. Ir diezgan ticams, ka bērns sev nenodarīs pāri ar tādu mīkstu, elastīgu un kustīgu spēļmantu. Viņš savu „māju” diezgan labi pārzina un zina, kur šo mantu drīkst likt, kur ne.
 

Esot mammas vēderā, bērniņš ir pieradis pie atkārtotām nelielām hipoksijas epizodēm, kad nabassaite pievelkas. Tas ir vēl viens dabas izdomāts veids, kā trenēties dzemdību brīdim. 

 

Nabassaites mezgli
Nabassaite mēdz sasieties mezglos, un tas gan ir pamats bažām, jo, cieši savelkoties, tiek traucēta skābekļa piegāde bērnam. Ar mezglu nabassaitē pasaulē nāk 0,5–1% jaundzimušo. Šie mezgli ir mazuļa kreņķu rezultāts. Tie veidojas no 8. līdz 16. grūtniecības nedēļai, kad bērniņš vēl ir ļoti mazs un viņam ir daudz vietas dzemdē, lai riņķotu, savukārt nabassaite ir pietiekami gara, lai samestos mezglos. 

Reklāma
Reklāma

Stress, ko šajā laikā izjūt mamma, var pat nebūt pēkšņs un milzīgs. Ikdienas fona regulārais stress par attiecībām, darba jautājumiem vai mācībām var radīt nepārejošu paaugstināta adrenalīna fonu grūtniecei, savukārt tas ietekmē mazulīša aktivitātes vēderā. 

Piemēram, mamma nezina, kā grūtniecības faktu paziņot vecākiem vai darba devējam, un par to uztraucas. Mazulis, kas saņem satrauktās mammas adrenalīnu, ir ļoti kustīgs un var sasiet nabassaites mezglu. 

Taču arī mezgli ne vienmēr nozīmē, ka dzemdībās gaidāms slikts iznākums. Nabassaite satur tā saukto želejveida vielu, kas nodrošina, lai asinsvadi, kas atrodas saitē, paliek atvērti pat tad, ja nabassaite tiek kaut kur piespiesta. 
 

Gaidību laikā nabassaites mezglus grūtnieces vēderā nevar saskatīt sonogrāfiskajā izmeklēšanā, taču, pat ja tos varētu redzēt, ne ārstiem, ne māmiņai nebūtu pa spēkam tos atsiet.

Nabassaites mezgli lielākoties nav kaitīgi, mazulis var izaugt un pat veiksmīgi piedzimt, ja tikai lielākā grūtniecības laikā pats šos mezglus nepievelk stingrāk vai arī dzemdību laikā, nākot ārā pa dzemdību ceļiem, tos vēl vairāk nesavelk. 

Nabassaites mezgla iespējas dēļ ķeizargriezienu neplāno. Dzemdību laikā bērna pašsajūtu kontrolē, klausoties viņa sirdstoņus. Ja tie kļūst sliktāki, slimnīcā mēdz dzemdības atrisināt ar ķeizargriezienu, bet tas notiek nevis nabassaites mezglu dēļ, bet tāpēc, ka mazulis nejūtas labi. Ko darīt māmiņai, lai tā nenotiktu? Ieteikums ir dzīvot mierpilni, izvērtējot, kas ir un kas nav uztraukumu vērts.

 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".