Grūtniece ēd daudz arbūzus. Vai tas nekaitē bērnam?

Kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, vai grūtniece 23. grūtniecības nedēļā nekaitē savam mazulim, ja ikdienā ēd ļoti daudz arbūzus.
 

ir aprakstīti gadījumi, kad cilvēki saindējas, lietojot uzturā nesezonālus arbūzus

FOTO: Shutterstock.com

ir aprakstīti gadījumi, kad cilvēki saindējas, lietojot uzturā "nesezonālus" arbūzus

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācijas biedre, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova portālam pastāstīja, ka arbūzus ēst drīkst bez ierobežojuma, ja grūtniecei nav gestācijas diabēts un neveidojas tūskas.

 

Tiesa, speciālajā literatūrā ir aprakstīti gadījumi, kad cilvēki saindējas, lietojot uzturā "nesezonālus" arbūzus. To saista gan ar pesticīdu paliekām, gan ar bakteriālu piesārņojumu, kas gan nav atkarīgs no sezonalitātes. 
 

Arbūzus ēst drīkst bez ierobežojuma, ja grūtniecei nav gestācijas diabēts un neveidojas tūska.

 

Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane norāda, ka PVD svaigiem augļiem un dārzeņiem, kuri tirdzniecībā tiek izplatīti svaigā veidā, periodiski veic kvalitātes atbilstības pārbaudes, kurās izlases kārtībā pārbauda produktu atbilstību tirdzniecības standartos noteiktajām kvalitātes prasībām.

 

Reklāma
Reklāma

Tirdzniecības standartu prasības svaigiem augļiem un dārzeņiem noteiktas Eiropas Komisijas Regulā Nr. 543/2011, ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus Padomes Regulas (EK) Nr. 1234/2007 piemērošanai attiecībā uz augļu un dārzeņu un pārstrādātu augļu un dārzeņu nozari.
 

Saskaņā ar regulas prasībām arbūziem jāatbilst vispārīgajam tirdzniecības standartam jeb minimālajām kvalitātes prasībām, tas ir, tiem jābūt veseliem, nebojātiem, tīriem, praktiski bez kaitēkļiem un to bojājumiem, bez pārmērīga ārējā mitruma, bez svešas smaržas un garšas un pietiekami attīstītiem un gataviem.

 

Pārbaužu laikā galvenokārt tiek pārbaudītas aizdomīgas kvalitātes produktu partijas, kas neatbilst vai varētu neatbilst tirdzniecības standartu prasībām. Inspektori pārbauda arī produktu marķējumu, pavaddokumentus un izsekojamību. Tas nozīmē, ka tirdzniecībā tirgojamajiem augļiem nedrīkstētu kaitēt patērētāju veselībai.