7 padomi, kā skolēnu brīvlaikā droši lietot internetu

Sagaidot skolēnu pavasara brīvdienas, eksperti aicina vecākus pievērst uzmanību saviem un bērnu interneta lietošanas paradumiem. Apkopoti padomi, kas jāņem vērā, ja bērni ikdienā izmanto modernās tehnoloģijas.

Internetā piesardzība nekad nebūs lieka

FOTO: Shutterstock.com

Internetā piesardzība nekad nebūs lieka

 

Izvairies ievadīt informāciju svešā ierīcē
Atceries, tavs sociālo tīklu profils vai e-pasts ir privāta informācija, kuru nevajadzētu lietot svešās ierīcēs. Cita cilvēka datorā vai mobilajā ierīcē paliek viss, kas uz tā ir rakstīts, tāpēc lietotāji var uzzināt par tevi vairāk, nekā tu pats vēlētos. Ja tas tomēr ir nepieciešams, vienmēr izlogojies no saviem profiliem, nevis vienkārši aizver



Sociālajos tīklos nepublicē personīgu informāciju
Tavs profils sociālajos tīklos ir publiski pieejams, tāpēc informāciju, kuru tu neatklātu svešiniekiem vai kautrētos paust vecākiem un citiem pieaugušajiem, savā profilā neievieto. Pat tad, ja to mēģināsi dzēst, kāds to var būt jau izlasījis un pārkopējis.


Nedalies ar savām interneta parolēm
Paroles ir galvenais drošības līdzeklis, kas pasargā mūsu datus no ļaunprātīgas izmantošanas. Parolei jābūt drošai, atjautīgai un pietiekami sarežģītai, un to nekādā gadījumā nedrīkst glabāt pierakstītu. Vienīgie, kam vari izpaust, ir vecāki.


Neiepērcies internetā bez vecāku ziņas
Bez vecāku piekrišanas neievadi internetā savas vai pieaugušo kredītkartes datus. Izmantojot sniegto informāciju, krāpnieki var piekļūt tavam kontam un izkrāpt naudu. Ja iepirkšanos internetā esi saskaņojis, vienmēr pārliecinies, vai mājaslapa ir droša.

Reklāma
Reklāma


Never vaļā vēstules no svešiniekiem
Ja e-pastā vai sociālo tīklu profilā saņem informāciju no svešiniekiem, apdomājies, pirms nolem to atvērt. Dažādi vīrusi var tikt izplatīti ar e-pasta starpniecību vai sociālajos tīklos. Krāpnieki to izmanto, lai piekļūtu privātajai informācijai, ko uz šīs ierīces glabā.
 

Nesatiecies ar svešiniekiem, kurus iepazīsti internetā
Ja internetā uzsāc saraksti ar kādu nepazīstamu cilvēku, atceries, viņa identitāte var nebūt īsta. Internetā ir viegli uzdoties par kādu citu, kā arī izmantot Tevis sniegto informāciju ļaunprātīgi. Ja tomēr nolem doties uz tikšanos ar svešinieku, informē par to savus draugus vai vecākus, kā arī ziņo par savu atrašanās vietu.


Apdomā, pirms dalies ar fotogrāfijām vai video sociālajos tīklos
Neapdomīga fotogrāfiju vai video izplatīšana internetā var beigties ar šantāžu, kurā ir iesaistīti Tavi draugi vai pat vecāki. Pirms bilžu publicēšanas vai sūtīšanas draugiem pārdomā, vai vēlies, lai tā kļūst pieejama visiem.


Materialu sagatavoja "Lattelecom" sadarbībā ar "Net-Safe Latvija"