10 interesanti fakti par pankūkām

Cik daudz zini par šo ierasto ēdienu? Kad radās pirmā pankūku recepte? Kurā valstī, apmetot pankūku, cilvēki ievēlas vēlēšanos? Kam pieder ar šo ēdienu saistītie pasaules rekordi? Piedāvājam desmit interesantus faktus, ko, iespējams, vēl nezināji par šo vienkāršo gardumu.

Pirms rauga un sodas pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un mīkstas.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms rauga un sodas pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un mīkstas.

 

1. Augstākā un platākā. Pasaulē augstākais pankūku tornis ir radīts 2014. gada 16. oktobrī un tas sastāvēja no 242 pankūkām un bija 91,2 cm augsts. Savukārt platākā pankūka pasaulē tika izveidota 1994. gadā Lielbritānijā, Mančestrā. Pankūkas diametrs bija 15,01m, tā bija 2,5cm bieza, svēra 3000kg un saturēja vidēji 2 miljonus kaloriju.


2. Aizrautīgākais pankūku ēdājs. Austrālijas rekords pankūku ēšanā pieder Haidenam Vilsonam (Hayden Wilson, Hungry Haydo), kurš 2013. gadā starptautiskajā pankūku dienā 17 minūtēs un 26 sekundēs pieveica 80 pankūkas. 


3. Augstākais metiens. Dominiks Kuzakrejs (Dominic Cuzzacrea) 2010. gada novembrī Čītovagā, Ņujorkas štatā, ASV veica augstāko pankūkas apmešanu, pankūku uzmetot 9,47m augstumā. Interesanti, ka citās sacensībās fiksēts arī lielākais apmetienu skaits – tie bijuši 349 apmetieni 2 minūtēs.


4. Pankūku tradīcijas – gadsimtiem senas! Viena no senākajām pankūku tradīcijām – Olnijas pankūku skrējiens – jau kopš 1445. gada notiek Bekingemšīrā, Lielbritānijā. Pankūku dienā pēc baznīcas zvana vietējās mājsaimnieces ar savu pannu un pankūku skrien uz baznīcu. Sacensību uzvarētājai tiek baznīcas zvaniķa „miera skūpsts”, kas nesot veiksmi visam gadam.


5. Pirmās receptes – Elizabetes laikmetā. Pati pirmā pankūku recepte ir atrasta angļu pavārgrāmatā ap 16. gadsimtu. 

Reklāma
Reklāma


6. Atbrīvošanās no saldiem un trekniem produktiem. Pankūku dienu jeb „Trekno otrdienu” (Shrove Tuesday) Lielbritānijā svin pirms lielā gavēņa. Kādreiz cilvēki šo dienu atzīmēja, lai iztukšotu skapīšus no cukura, taukiem, olām un citiem produktiem, kas varētu palikt veci vai nevajadzīgi kārdināt gavēņa laikā. 


7. Pankūka, kas piepilda vēlēšanos. Francijas iedzīvotāji nereti pirms pankūku apmešanas ievēlas vēlēšanos, otrā rokā turot monētu. Ja izdodas apmest pankūku, tad vēlēšanās piepildoties.


8. Pankūkas vai mūza? Viljamam Šekspīram ļoti garšojušas tieši pankūkas. Starp citu, viņš tās bieži pieminējis arī savās lugās. 


9. Īpašā sastāvdaļa – sniegs. Pirms rauga un sodas pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un mīkstas. 


10. Kā laiku mēra pankūkās? Pankūkas otras puses cepšana aizņem pusi no laika, kas patērēts, cepot pirmo pusi.