Kā lolot košo acāliju, lai tā ziedētu ilgāk

Ja tagad - acāliju laikā -, tās iegādājas veikalā, jāskatās, lai tai būtu daudz pumpuru, lapām jābūt spirgti zaļām, augsnei mitrai. Acālijai patīk gaiša vieta, bet ne tieši saules stari. Arī caurvējš acālijai nepatīk, nepatīk atrasties arī tieši virs radiatoriem, jo tad pumpuri, ziedi un lapas izkalst. 

Caurvējš acālijai nepatīk, nepatīk atrasties arī tieši virs radiatoriem, jo tad pumpuri, ziedi un lapas izkalst.

FOTO: Shutterstock.com

Caurvējš acālijai nepatīk, nepatīk atrasties arī tieši virs radiatoriem, jo tad pumpuri, ziedi un lapas izkalst.

 

  • Acālijas sakņu kamolam allaž jābūt vienmērīgi mitram, to nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Arī puķu podā nedrīkst krāties ūdens. 
     
  • Ziedošas acālijas tur pēc iespējas vēsākās (ap +15ºC), gaišās, labi vēdinātās telpās.   Ja telpās ir virs +20º C, acālijas ātri nozied.
     
  • Acālijai patīk, ja to laista ar lietusūdeni vai sniegūdeni. Ja nav ne viena, ne otra, tad laista ar kārtīgi  nostādinātu krāna ūdeni. Tam var pievienot mazliet citronskābes vai piespiest nedaudz citrona sulas. Ja ir sniegs, tad uz augsnes saudzīgi uzliek kārtiņu sniega.
     
Reklāma
Reklāma
  • Reizēs, kad acāliju mēslo ar speciālo līdzekli, augsnes mitrumam jāpievērš vēl lielāka uzmanība, jo sausā augsnē barības vielas nevar vienmērīgi sadalīties, tās koncentrējas vienā vietā un bojā saknes.
    Tāpēc pirms mēslošanas ieteicams podu uz kādu brīdi pamērcēt bļodā ar ūdeni - tik ilgi, līdz ūdenī vairs nepaceļas gaisa burbulīši. Pēc tam podu pienācīgi notecina, lai nekrājas lieks slapjums. 
     
  • Noziedējušos ziedus regulāri noplūc, lai mudinātu augu veidot jaunus pumpurus un pagarinātu ziedēšanas laiku. 
     
  • Pēc noziedēšanas novieto vēsā un gaišā vietā, bagātīgi rasina un laista. Vasarā karstā laikā rasina pat 2-3 reizes dienā, savukārt ziedēšanas laikā nerasina. jo ūdens bojā ziedus. 
     
  • Pēc noziedēšanas dzinumus var nedaudz apgriezt, lai vēlāk labāk veidojas ziedpumpuri. 
     
  • Vasarā acāliju ieteicams nest laukā viegli noēnotā vietā, bet septembrī atpakaļ telpās. Acālijas ienes atpakaļ telpās, kad āra temperatūra naktīs pazeminās zem +5ºC. Pēc ienešanas telpās, acālijas jātur gaišās, labi vēdinātās telpās, lai labāk nobriestu ziedpumpuri, un jāturpina lapu rasināšana. Temperatūrai telpās jābūt ap +10ºC. Ja temperatūra ir augstāka, ziedpumpuri nespēj līdz galam attīstīties, tie kļūst brūni un atmirst. Pēc aukstuma perioda iziešanas sāk acāliju uzziedināšanu, temperatūru paaugstinot līdz +12ºC .. +15ºC.

Saistītie raksti