Nagliņas ābolā un citas receptes, kā pacelt dzelzs līmeni organismā

Daudzo vīrusu uzbrukumi, saules, siltuma un vitamīnu trūkums uz pavasara pusi daudzus  padara miegainus un nīgrus. Tā vien šķiet, ka enerģija zūd pa stundām – no rīta grūti piecelties,  darbā galvā nestrādā, viss šķiet apnicis un pelēks. Iespējams, cilvēkam pašam nemanot, viņu  piemeklējusi tāda izplatīta parādība kā dzelzs deficīts organismā. Kāpēc dzelzs ir tik svarīga  mūsu labsajūtai un kādi maldi saistās ar tā trūkumu un pareizu uzņemšanu, stāsta dietologs  Atis Tupiņš.

Vislabāk organisms uzsūc dzelzi tieši no dzīvnieku  valsts produktiem

FOTO: Shutterstock.com

Vislabāk organisms uzsūc dzelzi tieši no dzīvnieku valsts produktiem

 

Dzelzs deficīts cilvēku piemeklē tikai slimos, veselajiem nav jāuztraucas
Patiesībā ar dzelzs deficītu Eiropā sirgst katrs piektais iedzīvotājs jeb 20%, un viņi visi nebūt nav  smagi slimi. No dzelzs trūkuma asinīs jeb mazasinības bieži cieš grūtnieces, strauji augoši bērni,  cilvēki ar lielu darba slodzi, sportisti, sievietes ar smagām menstruācijām, cilvēki pēc pārslimotas  gripas u.c. Ja trūkst dzelzs, organisms netiek apgādāts ar skābekli – par to liecina pastāvīgs nogurums,  bālums, nespēks pat pēc nelielas fiziskas slodzes, piemēram, kāpiena uz otro stāvu, elpas trūkums,  reiboņi. Dzelzs trūkuma ietekmē dzīvei zūd kvalitāte, un trakākais - cilvēks nereti pie šīs piezemētās  pašsajūtas pierod un pat neiedomājas, ka varēt dzīvot labāk, enerģiskāk, ar pilnu krūti.

 

Dzelzs deficītu var viegli novērst ar medikamentiem
Ne visi cilvēki spēj uzņemt dzelzi ar ārstnieciskajiem preparātiem, jo tie nereti rada nepatīkamas blakusparādības, piemēram, sliktu dūšu, aizcietējumus, reiboņs un pat ģībšanu. Tāpēc, ja vien deficīts nav pārāk liels, dzelzs rezerves var mēģināt atjaunot ar veselīga uztura palīdzību vai arī uzturu izmantot kā papildinājumu medikamentiem, lai ātrāk uzlabotu veselību. Nopietnākos gadījumos gan jākonsultējas ar ārstu, jo ir situācijas, kad bez medikamentu lietošanas neiztikt.

 

Dzelzs – vienlīdz daudz gan gaļā, gan augu valsts prduktos
Tradicionāli kā īpaši labu dzelzs avotu daudzina spinātus, aprikozes, granātābolus u.c. augu valsts  produktus. Tā ir taisnība, taču ir viens liels BET. Vislabāk organisms uzsūc dzelzi tieši no dzīvnieku  valsts produktiem – gaļas, īpaši aknām, nierēm u.c. Aknu pastēte, asinsdesa, maigi apcepts liellopa gaļas steiks dzelzi ļaus uzņemt ievērojami lielākā daudzumā nekā no spinātiem, kuros faktiskais dzelzs daudzums tiešām ir lielāks. Ja gaļa negaršo, labākā izvēle noteikti būs žāvētas aprikozes. Tāpat nevajadzet noniecināt vecmāmiņu seno labo recepti - žāvētu augļu ķīseli, granātābolus, medu, riekstus, kakao. Salīdzinoši ātrs, kā arī lēts un garšīgs dzelzs uzņemšanas veids ir vecais labas kārums hematogens, kura gatavšanā tiek izmantotas rūpnieciski apstrādātas liellopu asinis, nodrošinot augstvērtīgu dzelzs sastāvu.

 

Tradicionālo sakņu zupu varīt metāla vai čuguna katliņā. Dzelzs daudzums šādi gatavotā ēdienā dubultosies. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja patīk viss dabiskais, var izmantot tautas receptes. Ņem skābu ābolu, sadursta uz nakti ar tīrām dzelzs nagliņām un atstāj ievilkties. No rīta brokastīs ābols būs piesūcies ar dzelzi un kalpos par labu enerģijas avotu.

Vēl viens risinājums – tradicionālo sakņu zupu varīt metāla vai čuguna katliņā. Dzelzs daudzums šādi gatavotā ēdienā dubultosies. 
 

Dzelzs rezerves atjaunojas ātri
Svarīgi atcerēties, ka dzelzs rezerves nevar atjaunot nedēļas vai mēneša laikā. Ja rezerves tiešām izsīkušas, uzkrājumu veidošana var ilgt vairākus mēnešus. Tādā gadījumā nedrīkst nodarboties ar pašārstēšanos, bet jākonsultējas ar ārstu.

Savukārt, lai dzelzi uzņemt tiešām efektīvi, dzelzi saturošos produktus nav ieteicams lietot vienlaikus ar melno tēju, sarkanvīnu, kuru sastāvā esošais tanīns ievērojami kavē dzelzs uzsūkšanos. Dzelzs nonākšanu asinsritē pastiprinās C vitamīna lietošana – sulīgs apelsīns vai glāze augļu sulas pie liellopu steika palīdzēs dzelzim ātrāk un vieglāk ķerties pie organisma spēku atjaunošanas.
 

Dzelzi nevar uzņemt par daudz
Viens no 250 cilvēkiem pasaulē sirgst ar hemahromotozi jeb dzelzs pastiprinātu uzsūkšanos organismā. Viņiem dzels pārlieku intensīva uzņemšana var būt bīstama veselībai. Var sašaurināties asinsvadu diametrs un attīstīties sirds un asinsvadu problēmas. Tāpēc atkal – pirms nolemt dzelzi lietot pastiprināti ārstnieciskos nolūkos, labāk konsultāties ar ārstu, lai izslēgtu jebkādus riskus veselībai.