Tumšais ziemas laiks – kā pārvarēt nogurumu?

Gadalaikiem un saules gaismai ir nenoliedzama ietekme uz cilvēka pašsajūtu - tumšais ziemas laiks cilvēka enerģijas līmeni, miega režīmu, noskaņojumu un pat vielmaiņu bieži vien ietekmē negatīvi. Šādā laikā cilvēki bieži izjūt spēcīgu pārslodzes un noguruma sajūtu, ko uzveikt vairs neizdodas pat ar stipru kafijas tasi. Arī našķoties bieži vien gribas biežāk. Kā ar vienkāršiem un veselīgiem paņēmieniem uzveikt ziemas nogurumu un atgūt enerģiju?

Saules gaismas trūkuma iespaidā cilvēka smadzenēs krītas arī serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona līmenis – tas liek cilvēkam justies nomāktam.

FOTO: Shutterstock.com

Saules gaismas trūkuma iespaidā cilvēka smadzenēs krītas arī serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona līmenis – tas liek cilvēkam justies nomāktam.

Kā atpazīt ziemas nogurumu?
Simptomi, kas raksturīgi ziemas nogurumam, ir nepārejošs nogurums un nespēja izgulēties, kas var izraisīt arī aizgulēšanos. Tāpat ziemas nogurumam raksturīga nomāktība, jūtīgums, viegla aizkaitināmība. Turklāt šo nogurumu cilvēki izjūt arī fiziski, jo rokās un kājās var būt jūtama smaguma sajūta. Bieži vien cilvēki izjūt arī lielāku apetīti nekā parasti, īpaši pēc ēdieniem ar augstu ogļhidrātu saturu, kas savukārt veicina pieņemšanos svarā.

 

Lai gan iemesli, kas izraisa ziemas nogurumu, cilvēkiem var atšķirties, tomēr daži galvenie faktori nepatīkamajām sajūtām ir, piemēram, cilvēka bioloģiskais pulkstenis jeb cirkadiānais ritms, ko ietekmē dienas gaismas trūkums. Īsās dienas un saules gaismas trūkums ietekmē cilvēka noskaņojumu, turklāt saules gaismas trūkums liek organismā pastiprināti izdalīties melatonīnam jeb miega hormonam, kā rezultātā cilvēks nespēj atpūsties un miegains jūtas arī dienas laikā. 

 

Saules gaismas trūkuma iespaidā cilvēka smadzenēs krītas arī serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona līmenis – tas liek cilvēkam justies nomāktam. Turklāt biežāk šiem riska faktoriem ir pakļautas sievietes, gados jauni cilvēki un cilvēki ar garīgām saslimšanām, piemēram, klīnisku depresiju. Vīriešus tas skar retāk, taču viņi simptomus var izjust spēcīgāk. 

Ilgstošs nogurums var rasties arī pastāvīga stresa rezultātā, kas savukārt var izraisīt vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju deficītu

Ikdienas paradumi cīņai pret ziemas nogurumu
Lai gan ziemas nogurums skar ne vienu vien pasaules iedzīvotāju, ikdiena lēnāka nepaliek. Tieši tāpēc ir būtiski ieviest savā ikdienā dažus vienkāršus paradumus, kas palīdzēs nogurumu pieveikt un saglabāt enerģiju un vitalitāti.

 

Reklāma
Reklāma

Kā atgādina farmaceits Vitālijs Mitrohins, liela ietekme uz cilvēka pašsajūtu ir uzturam - īpaši svarīgi tas ir cīņā pret ziemas nogurumu. Ēdienkartei un arī ēšanas laikam ir būtiska nozīme attiecībā uz cilvēka pašsajūtu un enerģijas daudzumu. Izjūtot ziemas nogurumu, būtu jāizvairās no pārtikas, kas satur daudz ogļhidrātus, piemēram, miltu izstrādājumi un saldumi. Šāda veida pārtika ne vien organismam nesniedz nepieciešamo uzturvielu devu, bet mazina enerģiju un ietekmē cilvēka noskaņojumu, liekot zaudēt koncentrēšanās spējas un izraisot garastāvokļa maiņas. 

 

Ziemas noguruma ārstēšanai rekomendē uzturā iekļaut vairāk salikto ogļhidrātu - pilngraudu produktu, dārzeņu un augļu. Tas nodrošinās organismu ar enerģijai un labsajūtai būtiskākajiem vitamīniem - A, B, C un D, kā arī stabilizēs cukura līmeni asinīs, pozitīvi ietekmējot enerģijas līmeni. 

 

Ilgstošs nogurums var rasties arī pastāvīga stresa rezultātā, kas savukārt var izraisīt vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju deficītu. Farmaceits atgādina, ka cīņā ar ziemas nogurumu papildus sabalansētai pārtikai liela nozīme ir arī veselīgiem ikdienas paradumiem. Tāpēc ikdienā noteikti būtu jāiekļauj kaut minimālas fiziskas aktivitātes. Lai gan visiem cilvēkiem sporta zāles apmeklēšana nav saistoša, ik dienas būtu jācenšas doties vismaz nelielā pastaigā svaigā gaisā. Tas ne vien sniegs enerģiju, bet arī uzlabos noskaņojumu, palīdzot cīnīties ar nogurumu.